Emre BAYLAN/ ANTALYA, Türkiye'nin ev sahipliğinde Antalya'da düzenlenen NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın 2'nci ve son günü, ittifakın en üst politik organı 'Kuzey Atlantik Konseyi' oturumuyla başladı. Oturuma Avrupa Birliği ZİRVEYİ DEĞERLENDİRDİ
Oturumun ardından düzenlendiği basın toplantısında NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, toplantıda NATO'nun bugün karşı karşıya olduğu güncel zorlukların ele alındığını, doğu ve güneydeki zorlukların değerlendirildiğini aktardı. NATO ortakları ve Avrupa Birliği SOĞUK SAVAŞ SONRASI EN GÜÇLÜ DÖNEM
Dolayısıyla, bu değişiklikler ışığında NATO'nun yeni bir güvenlik ortamına kendisini uyarlaması gerektiğini belirten Jens Stoltenberg, “Her türlü tehdide karşı bütün müttefikleri koruyabiliyor olmamız ve gelecekte de demokratik açık toplumlarımızı güvenli kılmamız gerekiyor" dedi.
NATO olarak kolektif savunmayı, soğuk savaş dönemi sonrasında, en kapsamlı biçimde güçlendirdiklerini belirten Stoltenberg, şöyle konuştu:
“NATO mukabele gücünün büyüklüğünü ve hızını artırıyoruz. Yüksek Hazırlıklı Acil Müdahale Gücü de bu çalışmaların tam merkezinde yer alıyor. Bugün Türkiye'nin aldığı bir karar var. NATO Acil Müdahale Gücü'nü oluşturan diğer 6 müttefikle birlikte önümüzdeki yıllarda kuvvetlerin liderliğini üstlenme kararı aldı. Türkiye'nin kararı bizleri de memnun etti. İstihbarat paylaşımımızı ve siber savunmamızı iyileştiriyor ve güçlendiriyoruz. Çünkü hibrit harbin içinde konvansiyonel tehditler, çökertmeye yönelik tehditler ve siber tehditlerin yer aldığı farklı tür tehditler bir araya gelmiş bulunuyor. Bir taraftan da dezenformasyon ve radikalleştirme kampanyalarıyla karşı karşıyayız. Bizim dezenformasyon karşısında en büyük silahımız bilgi. Demokratik ifade özgürlüğüne dayalı açık toplumlarımızın değerleri de bunun gerektiriyor."
ALINAN KARARLAR
Zirvede Birleşik Krallık'ın stratejik muhaberatı geliştirmeye yönelik fon kurma kararının da aldığını aktaran Jens Stoltenberg, “Birleşik Krallık, ayrıca NATO'nun savunma kapasitesini oluşturma amaçlı bir fon da kuracağını söyledi. Türkiye de bir katkıda bulunacağını söyledi. Mükemmel bir girişim" dedi.
Böylece NATO üyesi ülkelerinin savunmalarını güçlendirirken desteklemiş olacaklarını kaydeden Stoltenberg, “Eğer komşularımız daha istikrarlı olursa biz de daha güvenli oluruz. Bu nedenle komşularımız için komşularımızla birlikte daha çok şey yapmalıyız" diye konuştu.
Stoltenberg, Finlandiya ve İsveç'le işbirliği geliştirmek üzere de karşılıklı değerlendirmelerde bulunduklarını söyledi. Bu amaçla, daha fazla istişare gerçekleştirmek konusunda mutabık kaldıklarını belirten Stoltenberg, “Ayrıca Baltık denizi ve ötesinde olup bitenlerle iki ortak ülkeyle daha fazla bilgi paylaşımı gerçekleştireceğiz. Böylece büyük resmi daha iyi görebileceğiz" sözleriyle açıklamalarına devam etti.
AB VE NATO İŞBİRLİĞİ
NATO'nun karşı karşıya olduğu durumlarının daha kapsamlı bir mukabeleyi gerektirdiğini kaydeden Stoltenberg, böylelikle yurttaşları ve demokratik değerlerin korunup, savunulabileceğini dile getirdi. Bu çerçevede AB Dış Politika ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Mogherini ve kendisinin, ekiplerine NATO - AB işbirliğini hibrit harbe karşı koyabilecek şekilde güçlendirme talimatı verdiklerini söyledi. Bunun birlikte daha hızlı ve etkin çalışmayı sağlayacağının altını çizen Stoltenberg, “Nihai amacımız bir hibrit tehdide karşı kimin ne zaman ne yapacağının net olmasını sağlamak" dedi.
'MEKTUP DİKKATE ALINACAKTIR'
Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Baltık ülkelerinin bölgedeki NATO önlemleri karşısında tatmin olmadıklarının altını çizen bir soruya yönelik, bu konuda bir mektup hazırlığı olduğunu bildiğini aktardı. Stoltenberg, “Müttefikler grubunun hazırladığı mektup dikkatle değerlendirilecektir" dedi.
AKDENİZ'DE GÖÇ
Stoltenberg, Akdeniz'de uluslararası göçe ilişkin AB'nin istihbarat konusunda NATO'dan destek istenip istemediğine yönelik bir başka soru karşısında şunları söyledi:
“Ben burada AB'nin çabalarını memnuniyetle karşılıyorum. Amaç daha kapsamlı yanıt oluşturabilmek. Ne yazık ki, Akdeniz bölgesinde gördüğümüz artan bir tehdit var. Göçenlerin sayısında artış var. Ne yazık ki daha fazla can kaybediliyor. Akdeniz'i geçmeye çalışan insanlarımızın sayısı artıyor. Bu bizim için çok önemli bir sorun. AB'nin bu konuda daha kapsamlı yanıt hazırlığı içinde olması bizi sevindiriyor. AB aynı zamanda BM ile işbirliği yapıyor. Bu konuyu toplantılarda görüştük. Ama bu AB operasyonudur. Esas olarak onların sınır kontrolüyle ilgili meseledir. Onlarla işbirliği yapmaya da hazırız. AB'nin dışişleri ve savunma bakanları toplantısına da katılacağım. Pazartesi günü. Onlarla birlikte çalıştığımızın göstergesidir."
RUSYA'YA İLİŞKİN NATO'NUN KONUMU DEĞİŞMİYOR
Stoltenberg, “NATO için iki tehditten söz edilebilir. Rusya ve DAEŞ. Acaba burada düşmanının dostu dostumdur diye düşünülebilir mi?" sorusuna ise NATO'nun Rusya'yla geçen bahar aylarında verdiği karar uyarınca bütün uygulamaya yönelik işbirliğinin sonlandırıldığının altını çizerek cevap verdi. Bunun Kırım'ın gayri meşru ve gayri hukuki olarak ilhakından kaynaklandığını kaydeden Stoltenberg, “Siyasi temasları açık tutmak için zorluklarımız var. Savunma ve siyasi diyalog konularında adımlar atılabilir ama bizim konumumuz değişmiyor" dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz