Türkiye Orman Varlığını Artıran Ender Ülkelerden Biri

21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Haftası dolayısıyla açıklama yapan TEMA Vakfı Antalya Temsilcisi Şenay...

21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Haftası dolayısıyla açıklama yapan TEMA Vakfı Antalya Temsilcisi Şenay Malbora Kurdoğlu, Türkiye’nin tüm olumsuzluklara rağmen şanslı bir ülke olduğunu belirtti.

TEMA Vakfı Antalya Temsilcisi Şenay Malbora Kurdoğlu açıklamasında, "Ormanlarımız çoğu kez yan yana gelmiş ağaç topluluğu olarak görülür. Belki de kolayca gözden çıkarılmasının, tahrip edilmesinin altında bu bakış açısı yatar. TEMA Vakfı olarak bir kez daha altını kalın harflerle çizerek belirtiyoruz ki; orman asla yan yana gelmiş ağaç topluluğu değildir. Orman; ağacıyla, ağaççığıyla, çalısıyla, otsu bitkisiyle, mikro organizmalarıyla, mantarıyla, böceğiyle, kuşlardan memelilere tüm hayvanları, su tutuşu ve toprak yapısıyla dünyaya hayat veren kocaman bir karasal ekosistem, yaşam birliğidir" ifadelerine yer verdi.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin orman varlığını artıran ender ülkelerden biri olduğunu bildiren Kurdoğlu, 1972’de 20.7 milyon hektar olan alanın, 2012 yılı sonunda 21.6 milyon hektara ulaştığını, 2008-2012 yıllarını kapsayan Milli Ağaçlandırma Seferberliği kapsamında 2 milyon 300 bin hektar alanı ağaçlandırma taahhüdünde bulunulduğunu, OGM verilerine göre de 2 milyon 420 bin hektar alana 2 milyar fidan dikilerek taahhüt edilenin üzerine çıkıldığını belirtti.

Türkiye son beş yılda dünyada en fazla ağaçlandırma yapan ve orman varlığını en fazla artıran üçüncü ülke olduğunu bildiren Tema Vakfı Antalya Temsilcisi Şenay Malbora Kurdoğlu açıklamasında şunları kaydetti:

"TEMA Vakfı olarak Orman ve Su İşler Bakanlığımızı ülkemiz topraklarının korunması için büyük önemi olan ağaçlandırma ve erozyon kontrol çalışmaları için kutluyoruz. Ancak hala orman varlığımız yeterli değildir. Dünyada kişi başına 0.64 hektar orman alanı düşmektedir. Bizde ise bozuk vasıfta olan ve ağaçlandırılması gereken alanları dahil ettiğimizde bile kişi başına 0.30 hektar orman alanı düşmektedir. Bu nedenle ağaçlandırma çalışmalarına aynı süratle devam ederken orman varlığımızı da korumalıyız. Korumalıyız çünkü; ormanlarımızın büyük bir bölümü doğal ormandır. Üzerinde bulunduğu kısa mesafelerde bile değişen farklı ekolojik koşullar nedeniyle içinde bir kıtanın sahip olacağı kadar tür ve genetik çeşitlilik sahiptir. Önceliğimiz her zaman doğal ormanları korumak ve beraberinde ağaçlandırmaya gereken önemi vermek olmalıdır. TEMA Vakfı olarak 21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve haftasında hala doğal kalan ormanlara sahip olduğumuz için ne kadar şanslı olduğumuza dikkat çekiyor ve uyarıyoruz. Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin doğal varlıklar üzerindeki etkisi dünyadaki tük ekosistemleri derinden etkilemektedir. Bu süreçte tarım yapabilecek toprağı, sulama yapabilmek ve içmek için suyu, nefes alacağı oksijeni üreten ormanlara sahip olan ülkeler hayatta kalacaktır.”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: