Türkiye otomobil park analizi

İSTANBUL (İHA) - Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Genel Koordinatörü E. Arzu Bayrak, Türkiye'nin (Bin kişiye düşen otomobil sayısı) 69 olan 2003 yılı otomobil yoğunluğunun dünya ortalamasının yüzde 55'i düzeyinde, otomobil park yoğunluğunun ise, Bulgaristan'ın yüzde 32'si, Romanya'nın yüzde 54'ü düzeyinde bulunduğunu belirtti.

Arzu Bayrak yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 2003 yılı otomobil yoğunluğunun (Bin kişiye düşen otomobil sayısı) 69 olup dünya ortalamasının yüzde 55'i düzeyinde olduğunu belirtti. Türkiye otomobil park yoğunluğunun ise, Bulgaristan'ın yüzde 32'si, Romanya'nın yüzde 54'ü seviyesinde bulunduğunu ifade etti.

Reklam
Reklam

Dünya ortalamasına erişmek için otomobil parkının 8 milyon 475 bin adete yükselmesi gerektiğini kaydeden OYDER Genel Koordinatörü Bayrak, "Bu rakama erişmek için parka 3 milyon 822 bin adet yeni otomobilin girmesi veya bu sayıda otomobilin iç pazarda satılması gerekmektedir. Ekonomide sağlanan olumlu gelişmelerin sürmesi ve yıllık ortalama park girişlerinin 2000 yılı düzeyine erişmesi halinde dünya otomobil yoğunluğuna erişmek için yaklaşık 11 yıla ihtiyaç duyulmaktadır" dedi.

Arzu Bayrak'ın verdiği bilgilere göre, kıtalar itibariyle otomobil yoğunluğuna bakıldığında Bin kişiye düşen otomobil sayısı Avrupa Birliği'nde 556, Okyanusya'da 526, Avrupa'da 323, Amerika'da 357, Asya'da 43, Afrika'da 23, Türkiye'de 69. Dünya genelinde Bin kişiye düşen otomobil sayısı ise 125. Türkiye otomobil parkının 1974 - 2003 yılları arasındaki gelişimine bakıldığında, geçen 30 yıl içinde, yıllar ve dönemler itibariyle farklılık göstermesine rağmen parkın yıllık ortalama büyüme hızı yüzde 1.3 olarak gerçekleşti.

Reklam
Reklam

BÖLGESEL ANALİZ 2003 yılı itibariyle Türkiye parkında toplam 4 milyon 652 bin 935 adet otomobil bulunduğunu ifade eden Arzu Bayrak, "Bölgelerin nüfusları ile park sayıları arasında yüzde 98 gibi yüksek bir korelasyon ilişkisi mevcuttur. Parkın yüzde 32 gibi büyük bölümü toplam nüfusun yüzde 26'sına sahip olan Marmara Bölgesinde yoğunlaşmıştır 2003 yılı itibariyle Türkiye'de Bin kişiye düşen otomobil sayısı 69 olup, bu sayı, bölgelerin ortalama kişi başına gelir düzeylerine göre faklılık göstermektedir. İç Anadolu, Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde otomobil yoğunluğu, Türkiye ortalamasının üzerindedir. Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde otomobil yoğunluğu Türkiye ortalamasının altındadır. Bölgelerin fert başına düşen ortalama milli gelir düzeyleri ile otomobil yoğunlukları arasında 82 gibi yüksek bir korelasyon katsayısı mevcuttur. Türkiye ortalaması baz ve fert başına milli gelir düzeyi ve otomobil yoğunluğu ilişkisi dikkate alınarak yapılan hesaplamalarda; İç Anadolu, Ege ve Akdeniz bölgelerinde gelir ortalamasına göre, olması gerekenden fazla otomobilin bulunduğu görülmektedir. Marmara, Karadeniz Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinin parklarında bulunan otomobillerin potansiyeli yansıtmadığı ve gelir düzeylerine göre park eksiği bulunduğu gözlenmektedir. Bu açıdan değerlendirildiğinde, otomobil yetkili satıcıları açısından; Marmara, Karadeniz, Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgeleri potansiyel pazarlar olarak görülmektedir. İç Anadolu, Ege ve Akdeniz Bölgeleri, mevcut gelir düzeylerine göre bu aşamada park fazlası olan bölgelerdir ve ikinci derecede potansiyel pazar niteliği taşımaktadır" dedi.

Reklam
Reklam

ŞEHİR ANALİZ
Şehirlerin fert başına düşen ortalama milli gelir düzeyleri ile otomobil yoğunlukları arasındaki korelasyon katsayısı yüzde 67 olduğunu kaydeden OYDER Genel Koordinatörü Bayrak, bu oranın bölgelerdeki katsayıdan (yüzde 82) küçük olduğunu ifade etti. Bayrak, "2003 yılı park istatistiklerine göre, 7 şehrin (İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Adana ve Konya) toplam nüfusları Türkiye toplam nüfusunun yüzde 37'sini oluştururken, bu şehirlerdeki toplam otomobil sayısı, Türkiye toplam parkının yüzde 56'sını oluşturmaktadır. Otomobil parkının yüzde 44'ü ise, toplam ülke nüfusunun yüzde 63'ünü oluşturan diğer 74 şehre dağılmıştır. Otomobil yoğunluğu 100'ün üzerinde olan 6 il Ankara, Muğla, İzmir, Bolu, Antalya ve Eskişehir'dir. Türkiye ortalaması baz ve fert başına milli gelir düzeyi ve otomobil yoğunluğu ilişkisi dikkate alınarak yapılan tahminlerde; 51 ilin, gelir düzeylerine göre, olması gerekenin altında otomobile sahip olduğu görülmektedir. Bu nedenle, otomobil yetkili satıcıları açısından 51 il bu aşamada birinci öncelikli potansiyel pazarlar olarak değerlendirilebilir. Türkiye ortalaması baz ve fert başına milli gelir düzeyi ve otomobil yoğunluğu ilişkisi dikkate alınarak yapılan tahminlerde; 29 ilin, gelir düzeylerine göre olması gerekenin üzerinde otomobile sahip olduğu görülmektedir. Bu açıdan değerlendirildiğinde, otomobil yetkili satıcıları açısından 29 il bu aşamada ikinci öncelikli potansiyel pazarlar olarak değerlendirilebilir" dedi.

Reklam
Reklam