"Türkiye Pakistan'ın rolünü üstlendi"

Independent, "ABD'nin on yıllar boyunca Arap diktatörlüklerini destekleyip silahlandırdığını ancak beslediği akreplerin şimdi ABD'yi soktuğunu" savundu.

LONDRA(ANKA)- Türkiye'nin Suriye krizindeki rolüne "Pakistan" benzetmesi yapıldı. Independent gazetesi, "ABD'nin on yıllar boyunca Arap diktatörlüklerini destekleyip silahlandırdığını ancak beslediği akreplerin şimdi ABD'yi soktuğunu" iddia etti. Gazete ayrıca, ABD'nin 1980 sonrası Sovyetlere karşı Mücahidleri desteklediğinde Pakistan'ı silah akıtmak için kullandığını hatırlatarak, şimdi de Türkiye'nin, Suriyeli muhaliflere silah akıtarak ve merkez olarak Pakistan'ın rolünü üstlendiğini iddia etti.

Reklam
Reklam

Independent gazetesinin tanınmış Orta Doğu muhabiri Robert Fisk, Şam'dan bir arkadaşının ABD'nin Libya Büyükelçisi Christopher Stevens'ın hayatını kaybetmesine ilişkin kendisine söylediği Suriye'de kullanılan "Bir akrebi beslersen seni sokacaktır" deyimini yansıtarak, ABD'nin Orta Doğu politikasını eleştirdi.

Fisk, "ABD, Libya'nın Albay Kaddafisi'ne karşı muhalefeti destekledi, Suudi Arabistan ve Katar'a, milislere para ve silah akıtması için yardım etti ve şimdi kasırga biçti. Amerika'nın Libyalı "dostları' onlara arkasını çevirdi, Bingazi'de ABD Büyükelçisi Stevens ve meslektaşlarını öldürdüler ve El Kaide liderliğinde, Müslüman dünyasını tüketen anti-Amerikancı protesto hareketine başladılar" yorumunu yaptı.

"ABD, El Kaide akrebini beslemiş ve şimdi bu akrep Amerika'yı sokuyor" yorumunu yapan Fisk, "Ve dahası ABD şimdi Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad karşıtı muhalefeti destekliyor Suudi Arabistan ve Katar'ın milislere (Selefiler ve El Kaide dâhil) para ve silah akıtmasına yardım ediyordu ve kaçınılmaz olarak Esad devrilirse aynı "akrep' tarafından sokulacak" görüşünü kaydetti.

Reklam
Reklam

Fisk, ABD medyasında ABD'nin Arap Baharı'nı desteklediği hikâyesinin üretildiğini ancak gerçeğin farklı olduğunu belirterek, "Washington on yıllar boyunca Arap diktatörlüklerini destekledi ve silahlandırdı" iddiasında bulundu.

ABD'nin en az iki on yıl boyunca Hafız El Essad'a ve hatta oğlu Beşar'a "gülümsediğini" savunan Fisk, ABD'nin Afganistan'da 1980'den sonra da hemen hemen aynı şeyi yaptığını hatırlattı.

"Dinlerine dikkat etmeden Sovyetlere karşı, Mücahidleri destekledik ve Pakistan'ı bu adamlara silah akıtmak için kullandık" diyen Fisk Türkiye'nin Suriyeli muhaliflere silah akıtma ve Suriye Mücahidlerinin merkezi olarak şimdi Pakistan'ın rolünü üstlendiğini ileri sürerek, "Türkiye Orta Doğu'nun yeni Pakistan'ı haline mi gelecek?" diye sordu.

Anahtar Kelimeler: