"Türkiye reformlarına devam etmeli"

İSTANBUL (İHA) - Avrupa Birliği (AB) Türkiye Temsilcisi Hansjörg Kretschmer "Türkiye verilen tarihi kabul edip, reformlara devam etmelidir" dedi. Türkiye Genç İşadamları Derneği'nin (TÜGİAD) İstanbul Sanayi Odası'nda düzenlediği toplantıya davet edilen Avrupa Birliği Türkiye Temsilcisi Büyükelçi Hansjörg Kretschmer, 12 Aralık'ta düzenlenecek Kopenhang zirvesi öncesi, Türkiye Genç İşadamları Derneği üyelerinin sorularını cevaplandırarak, AB ile ilgili görüşlerini açıkladı. Kretschmer, "AB'nin Türkiye'ye vereceği tarih ne olursa olsun Türkiye'nin bu tarihe uygun olarak reformlarına devam etmesi gerekir. Türkiye'de ki bazı kesimlerin belirttiği gibi, AB'nin Türkiye'ye uyum sağlaması değil, Türkiye'nin AB'ye uyum sağlaması ve Kopenhang kriterlerini yerine getirerek ekonomisini Avrupa normlarına çıkarması gerekir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Toplantıda, TÜGİAD Başkanı Hayati Kaya'nın,"Kopenhang zirvezi sırasında AB 2005 yılını müzakereleri başlama tarihini verirse, 2004 yılında birliğe katılacak ülkelerle 15 olan sayı 25'e çıkacaktır. Bu artış müzakereler açısından sorun oluşturacak mı?" sorusuna Büyükelçi Kretschmer, "Bu konu sorun yaratmamalıdır. Türkiye'ye 2004 yılından önce de tarih verilmiş olsa bile, tam üyelik için müzakereler 2004 yılının Mayıs ayından önce başlamayacaktır. Bu sebeple Türkiye'nin tam üyeliği için karar verecek ülke sayısı 15 değil 25 olacaktır" şeklinde cevap verdi. AB'ye dahil olan ülkelerin AB'de ki ekonomik kriterlerine uyum sağlaması gerektiğini savunan Kretschmer, "AB'ye girmek isteyen bir ülkenin ekonomisi yeterince güçlü olmalıdır ki Türkiye AB için bir işsizler ordusu haline gelmesin. 70 milyonluk bir pazar payı oluşacak olmasına rağmen, ekonomisi güçlü olmayan bir Türkiye, AB için sorun olacaktır. Daha önce Almanya'nın birleşmesi sırasında yaşanan sorun, yeni üyelikler konusunda birlik açısından bazı normların oluşmasına gerek oluşturmuştur" dedi.

Reklam
Reklam

AB'nin Hıristiyan bir birlik olup olmadığı sorusuna ise Kretschmer, "Türkiye'de AB'nin ne anlama geldiğini bilmeyenler olduğu gibi, AB ülkelerinde de Türkiye'nin önemini anlamayanlar var. Bu sorunun zaman içinde çözüleceği inancındayım. Ayrıca AB içinde bir din birliği olduğuna inanmıyorum. Türkiye nüfusunun yüzde 98'inin Müslüman olması, AB dışında tutulması için yeterli bir neden değildir. İnsanların kilise yerine camiye gitmesi AB için sorun olmayacaktır. Türkiye Kopenhang kriterlerinde belirtilen demokrasi, insan hakları ve ekonomik kriterleri yerine getirince AB'ye girmesi için herhangi bir sorun kalmayacaktır" diye konuştu.

Başbakan Abdullah Gül ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'ye verilecek tarihin 2005 olması durumunda, Türkiye'de ki reformların aksayacağı yönündeki demeçlerini de değerlendiren Kretschmer, "Kopenhang zirvesinde Türkiye'ye 2005 tarihi verilirse bunun Türkiye'de ki reformların yavaşlama nedeni olacağını zannetmiyorum. Çünkü bu reformlar Türkiye'nin geleceği için önemlidir" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam