Türkiye reformu sürdürürse 2015'te AB'ye katılabilir

VİYANA(ANKA)-Türkiye'nin reform sürecini sürdürmesi durumunda 2015 yılında ekonomik açıdan AB'ye üye olabileceği öne sürüldü. Avusturyalı Salzburger Nachrichten gazetesi, "Maastricht Kriterlerine göre, Türkiye bazı AB ülkelerinden daha iyi durumda" diye yazdı.

AB devletlerinden Avusturya'da yayınlanan Salzburger Nachrichten gazetesi, Türkiye'nin reform sürecini sürdürmesi durumunda 2015'de ekonomik açıdan AB'ye üye olabileceğini belirtti.

ABHaber'e göre, gazete, konuyla ilgili haberinde "Bütçe açığı yüzde 3'ün altında, devlet borçları GSMH'nın yüzde 60'ının altında. Maastricht Kriterlerine göre, Türkiye bazı AB ülkelerinden daha iyi durumda" değerlendirmesini yaptı.

Reklam
Reklam

-"ANADOLU KAPLANLARI PENÇELERİNİ GÖSTERİYOR"-
İstanbul ve çevresi ile Marmara Bölgesinde kişi başına gelirin 6 bin 200 euroyu bulduğuna dikkat çeken gazete,"Bu AB'ye yeni üye olan Romanya'nınkinden yüzde 38 oranında daha yüksek.

Ankara ve çevresinde ‘Anadolu kaplanları' pençelerini gösteriyor, ekonomik açıdan güçlü yeni bir orta sınıf oluşuyor" yorumunu yaptı.

Gazete, Türkiye uzmanı ve UniCredit'in faiz ve para analizcisi Simon Quijano-Evans'ın görüşlerinden alıntı yaparak,"Türkiye'nin AB'ye katılım konusunun, salt siyasi bir sorun olduğunu belirterek "Türkiye, eğer reform çizgisini sürdürürse, ekonomik açıdan 2015 yılında AB'ye katılabilir" diye yazdı.

Evans ile LexisNexis Yayınevi tarafından yayımlanan "Ekonomi Ortağı Türkiye" isimli kitapta Türkiye'ye 2006'ta akan yabancı sermayenin, 1993-2005 döneminden fazla olduğu belirtildiğini kaydeden gazete, son seçimlerden önce iç politikada hissedilen tüm gerginliklere rağmen, yabancı şirketlerin, yılbaşından bu yana Türkiye'ye 17.5 milyar euro tutarında yatırım yaptığına dikkat çekti. Gazete şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

"GSMH, ilk üç ay içinde yüzde 6.7 oranında arttı. Önümüzdeki yıllarda yıllık büyüme oranının yüzde 5.5 ile yüzde 6 olması bekleniyor. Türkiye AB'ye katılması halinde, Birlik içinde su rezervleri en büyük olan ülke olacak. Ayrıca su ve enerji (petrol ve doğalgaz) transfer eden ülke olarak ‘stratejik önem' taşıdığı da vurgulanıyor." (ANKA)