Türkiye savunma harcamalarında Orta Doğu'da 4.

Ankara -AA- Türkiye, savunma harcamaları açısından, Orta Doğu'daki 10 ülke arasında dördüncü, Avrupa ülkeleri arasında da beşinci sırada bulunuyor.

Orta Doğu'daki en yüksek savunma harcamasını İran yapıyor. Bu ülkeyi Suudi Arabistan izliyor. İsrail, 27,2 milyar dolarlık savunma harcamasıyla, bölgede üçüncü sırada yer alıyor. Savunma harcamalarına ortalama 9,9 milyar dolar harcayan Türkiye, Orta Doğu ülkeleri arasında savunma harcamaları açısından dördüncü sırada bulunuyor.

Suriye 6 milyar dolar ile 5., Kuveyt 4,8 milyar dolar ile 6., Mısır 3,3 milyar dolar ile 7., Umman 2,7 milyar dolarla 8., Birleşik Arap Emirlikleri 2,5 milyar dolar ile 9., Ürdün ise 800 milyon dolarlık savunma harcamasıyla son sırada.

Reklam
Reklam

Avrupa'da silahlı kuvvetler mevcudu açısından birinci sırada yer alan Türkiye, savunma harcamaları açısından ise 5. sırada bulunuyor.Avrupa'da en çok savunma harcamasını İngiltere yaparken, bu ülkeyi Fransa, Almanya ve İtalya izliyor. Türkiye, İtalya'dan sonra 5. sırada İspanya'nın önünde yer alıyor.

Türkiye, savunma harcamalarında özgün yüksek teknolojiye ağırlık veriyor."Yıldırım" adlı karadan karaya füze sistemleri ile tamamı Türk mühendisleri tarafından üretilen "Panter" isimli obüsler, 40 kilometrelik menzilleri ile dünyadaki en uzun menzilli top olarak kabul ediliyor. Tamamı yerli, muhabere ağırlığı 18 ton, uzunluğu 10,5 metre ve 5 kişi tarafından kullanılabilen Panter Obüsleri, saatte 60 kilometre hız yapabiliyor ve yüzde 40 meyilli arazide hareket edebiliyor.

Milli tank projesinde, 2012 yılına kadar projenin bitmesi ve ardından seri üretime geçiş hedefleniyor.Taarruz-Taktik/Keşif helikopteri projesinde ise Aralık ayı sonuna kadar ihraç lisans süreci tamamlanarak, sözleşmenin fiilen yürürlüğe sokulması amaçlanıyor.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin, özgün savunma sanayi ürünleri konusunda önemli ilerlemeler sağladığının en son kanıtı olarak da, tamamıyla Türk mühendisleri tarafından geliştirilen "Milli Görev Bilgisayarı" gösteriliyor. Söz konusu proje, ATAK projesinin bir ön projesi olarak 2004 yılında başlatıldı. 3 yıldır devam eden projede yüzlerce Türk mühendisi görev aldı.