Türkiye Savunmasını ‘Arı Gözü’ Ile Güçlendirecek

Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nin (ODTÜ) düzenlediği yarışmada Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve Aselsan’ın ödülleri, Arı Gözü Projesi’ne...

Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nin (ODTÜ) düzenlediği yarışmada Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve Aselsan’ın ödülleri, Arı Gözü Projesi’ne gitti. Aynı proje, Genel Kategori’de verilen Denizbank Özel Ödülü’nü de alarak toplam 125 bin TL kazandı.

Türkiye’nin savunması üzerinde önemli güç oluşturacak Arı Gözü Projesi’ni geliştiren TIM ekibi Onur Ardıç ve Çağlar Altıner’e ödülleri Ankara’da törenle verildi.

Arı Gözü Projesi, 3 boyutlu yüksek çözünürlüklü mesafe algılayıcı sistemler geliştirilmesi ve bunların kara ve hava araçlarında kullanılmasına imkan sağlayacak. Böylece, mühimmatlar için hedef ayırt etmek-belirlemek, kara araçlarına atılan mermi veya roketlerin geliş açısı ve yönünü tespit edilebilecek. Helikopterlerde MANPAD (uçaksavar füzesi) tespiti de yapılabilecek.

Reklam
Reklam

Arı Gözü sistemleri sadece savunma sanayi ile sınırlı kalmayarak ev aletlerinde, kumandasız ara yüz geliştirmede ve bunun yanı sıra sistem, otomotiv sanayiinde kaza önleme, park yardımı, oto pilot uygulamaları ve yolcu ayrımı (ebeveyn–çocuk) gibi alanlarda da kullanılabilecek.

DİŞ TELLERİ TARİH OLUYOR

Elginkan Vakfı, Savunma Sanayii Müsteşarlığı, Türk Telekom, Denizbank, Intel, Aselsan ve OSTİM gibi kuruluşların da desteklediği Yeni Fikirler Yeni İşler Yarışması’nda “Milyonlarca Kişi, Milyar Dolarlık Pazar” sloganıyla katılan Dentofast projesi de ödül aldı.

‘Isırgan’ adlı ekibe ait proje sayesinde dişlerini düzeltmek için tel kullanan hastaların günde sadece 20 dakika evlerinde uygulayabilecekleri bir ürün geliştirildi. Bu takviye cihaz, özel biyo-silikon bir ağızlık vasıtasıyla tüm dişlere eşit miktarda titreşim uygulamak suretiyle diş kök ve etlerinde hızlı kan dolaşımı ve dişlerin hareketini ve yerleşmesini sağlıyor. Dentofast, bu çeşit rahatsızlıklarda yüzde 50’ye kadar kısalan bir tedavi süresi öngörüyor. Isırgan ekibi, bu proje ile yarışmanın ana sponsoru Elginkan Vakfı Büyük Ödülü’ne layık görülerek 100 bin TL kazandı.

Reklam
Reklam

KONUŞMA ENGELLİLERE YENİ CİHAZ

Türk Telekom Büyük Ödülü’nün verildiği Bilişim ve Telekomünikasyon Kategorisi’nin birincisi ise Javatar ekibi oldu. Ekip, konuşma engelliler için geliştirdiği proje ile 75 bin TL ödül aldı. Javatar ekibinin geliştirmiş olduğu projede konuşma engelliler için alternatif bir iletişim cihazının sunumu yapıldı. Proje ile yazının sese dönüştürülmesi, mevcut sistemlerden çok daha gelişmiş şekilde gerçekleşiyor. Sistem sayesinde konuşma engelli insanların iletişim kurması çok daha kolaylaşıyor. Aynı zamanda mevcut diğer sistemlerden çok daha gelişmiş bir yapıya sahip olan bu sistem ile e-kitap okuma, ATM ve kiosk uygulamaları gibi farklı alanlarda da faydalanılacak.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: