Türkiye seçimini yapıyor

85 seçim çevresinde, 41 milyon 414 bin 793 seçmen, 22. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için bugün sandık başına gidiyor.

172 bin 193 sandıkta oy kullanılacak seçimlerde 18 siyasi partinin 10 bininin üzerindeki adayı Meclis'e girmek için yarışıyor. Vatandaşlar, seçmen bilgi kağıdını ve kimliklerini göstererek oylarını kullanabiliyor. Seçmen bilgi kağıdı bulunmayan, ancak seçmen kütüğünde kayıtlı olanlar kimliklerini ibraz ederek oy veriyor, kimliğini ibraz edemeyen seçmen ise oyunu kullanamıyor.

Bir sandıkta oy verdikten sonra başka bir sandıkta oy vermeye teşebbüs eden veya veren kimselere 3 ila 5 yıl hapis cezası verilebilecek. Seçmen kütüklerinde ismi bulunduğu halde mazaretsiz olarak oy kullanmayanlar ise 5 milyon lira ceza ödeyecek.

Reklam
Reklam

Seçmenler, sandık kurulu başkanından alacakları birleşik oy pusulası ve mühürle kapalı oy verme yerine giriyor. Burada oyunu vereceği partinin ambleminin altındaki yuvarlak içerisine "evet" veya "tercih" mühürünü basan seçmenler, pusulayı zarfa koyuyor. Seçmen oyunu bağımsız adaya verecekse, kapalı oy verme yerinde söz konusu bağımsız adaya ilişkin oy pusulasını, üzerine herhangi bir mühür basmaksızın ve işaret koymaksızın zarfa yerleştiriyor.

Bu durumdaki seçmenler sandık kurulu başkanından alacakları birleşik oy pusulasını ise kapalı oy verme yerinde bırakmıyor. Seçmenler, oylarını sandığa attıktan sonra seçmen listesindeki isimlerinin karşısını imzalıyor.

Mükerrer oy kullanımını önlemek için oyunu kullanan seçmenin sol işaret parmağı çıkmayan boya sürülüyor. Sandık kurulu başkanı, oyunu kullananların seçmen bilgi kağıdının arkasını imzalayıp mühürlüyor.

Hamile kadınlar, hastalar, bedensel engelliler ve yaşlılar sırada bekletilmeden oy kullanabiliyor. Yardıma muhtaç ve bedensel engelliler ise oy verme işlemini birinin yardımıyla gerçekleştiriyor. Sandık başında, seçmene vereceği oy hakkında hiçbir kimse müdahale, telkin veya tavsiyede bulunamıyor. Okuma-yazma bilmeyen seçmenlere de, oylarını kullanmaları konusunda başkaları tarafından sandık alanında yardım edilmiyor.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: