Türkiye Seyahati ‘Ee-Vize’ Ile Kolaylaştı

Hudut kapılarında bandrol veya kaşe vize alma hakkına sahip 94 ülke vatandaşının, Türkiye'ye giriş işlemlerini...

Hudut kapılarında bandrol veya kaşe vize alma hakkına sahip 94 ülke vatandaşının, Türkiye'ye giriş işlemlerini kolaylaştırmak amacıyla yeni bir uyguluma hayata geçirildi. Dışişleri, İçişleri ve Maliye Bakanlıklarının birlikte gerçekleştirdiği E-Vize projesiyle yabancılar vize harcı ödemelerini kredi kartı ya da banka kartıyla elektronik olarak yapmak suretiyle, vizelerini seri bir şekilde alabilecek. Elektronik vize, Türkiye'ye turistik veya ticari amaçlar için yapılan seyahatlerde geçerli olacak.

Reklam
Reklam

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İçişleri Bakanı Muammer Güler ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’le birlikte E-vize konulu basın toplantısına katıldı. Dışişleri Bakanılığı Fatin Rüştü Zorlu salonunda gerçekleşen toplantıya ayrıca Başbakanlık, Kalkınma Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Türk Hava Yolları ve TÜBİTAK'tan yetkililerin de iştirak etti.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, Elektronik Vize tanıtımı ile ilgilii sunum yaptı. 2012 yılında Türkiye’ye 30 milyon turist geldiğini belirten Koru, “Maliye, Dışişleri ve İçişleri Bakanlıkları önemli bir projeye imza attı. Elektronik Vize ile ülke güvenliği, turizmin geliştirilme ve dış ticaretin arttırılması amacıyla bu proje hayata geçirildi. Bu proje ile havalimanlarında oluşan kuyrukların bitirilmesini amaçlıyoruz. 7 gün 24 saat esasına görev yabancı misafirlerimiz evlerinden ve ofislerinden olmak üzere her yerden elektronik ortamda vize alabilecek.” Diye konuştu.

E-Vize uygulamasının geçen hafta itibariyle hizmete girdiğini belirten Koru uygulamanın nasıl işlediğini şu şekilde anlattı; "Bakanlığımızın www.evisa.gov.tr internet adresinden başvuru yapılabiliyor. 94 ülkeyi ön koşulsuz ve bilirli koşullar çerçevesinde olmak üzere 2 gruba ayırdık. Sayfamıza giren kişi ülke seçimi, pasaport türü ve hangi gün türkiye’ye girmek istediğini belirleyecek. Bu bilgilerin ardından vize ile ilgili genel bilgiler doldurulacak. Ardından kişinin verdiği e-mail adresine bir aktivasyon maili atılacak. 40-45 saniye içerisinde vize ile ilgili başvuruyu alacağız. Gönderdiğimiz maile kişinin vereceği cevabın ardından gerekli ödemeyi yapması için bankasının internet adresine yönlendirilecek. Paranın ödenmesi ile birlikte elektronik vize verilmesi tamamlanacak. 1 haftada bu proje ile 2 bine yakın elektronik vize verdik.başvuranlar arasında en az 2 dakika 14 saniye içinde vizesi alan oldu. Önümüzdeki 3-4 hafta içerisinde günde 3 bin kişiye elektronik vize vermeyi planlıyoruz."

Reklam
Reklam

"BİR DEVLET KONSOLOSLUKLARI ÖNÜNDE YÜZLERCE METRE VİZE KUYRUĞU TUTARAK GÜCÜNÜ GÖSTEREMEZ"

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise dünyadaki uygulamalar itibariyle devrim niteliğinde bir çalışmayı hayata geçirdiklerini söyledi. Dünya genelinde bu uygulamayı bu çapta yapan bir ülke olmadığını belirten Davutoğlu, "Son derece çağdaş insan onuruna yakışır bir uygulama." diye konuştu. Avrupa Birliği’ne ve tüm ülkelere kendilerine güvenmeleri konusunda çağrı da bulunan Davutoğlu, "Türkiye nasıl kendine güveniyorsa sizde kendinize güvenin. Artık bizim vatandaşlarımıza uyguladığınız vize uygulamasını kaldırın. Türkiye sizden fersah fersah ilerde çağdaş uygulamalara imza atıyor. Kendinize güvenemezseniz bir müddet sonra çağın gerisinde kalırsınız.derhal vizeleri kaldırın. Vizeleri kaldırana kadarda insan onurunu zedeleyen İstanbul’daki başkonsolosluklarınız önündeki görüntülere son verin. En azından e-vize uygulamasına sizde geçin vatandaşlarımız bulundukları yerlerden vize alsınlar. Aslında Türk vatandaşlarına güvensizlikten daha çok kendide güvensizliğini yansıtıyor. Bir devlet önünde yüzlerce metre vize kuyrukları tuturak gücünü göstermez. Güç başka ülke vatandaşlarını kapıda bekleterek gösterilen bir şey değil. Türk vatandaşlarını kapınızda bekleterek güç göstermiş olmuyorsunuz. Aslında güçsüzlüğünüzü ortaya koyuyorsunuz." açıklamasında bulundu.

Reklam
Reklam

GÖÇ YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ FAALİYETE GEÇİRİLDİ

İçişleri Bakanı Muammer Güler ise 142 kapı ve bin 200 kontuarda uzun kuyruklar oluşan vize işlemlerinin artık çağdaş ve hızlı bir şekilde yapılacağını söyledi. Artık bandrol ve kaşe uygulamasını büyük ölçüde kaldıracaklarını belirten Güler, "11 Nisan’da yürürlüğe giren yabancılar ve uluslararası kanun kapsamında Türkiye’nin önü açıldı. Göç Yönetimi Genel Müdürlüğü faaliyete geçirildi. 1 yıl içinde emniyet teşkilatınca yürütülen tüm vize ve ikamet işlemleri bu genel müdürlükçe yürütülecek." şeklinde konuştu.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de "Tüm dünyaya örnek olacak bir sistem. Maliye’de bir zihniyet devrimi yaşanıyor. Bizde beyannamelerimizin yüzde 99’unu elektronik ortamda taşıdık. Yakında elektronik defter,fatura ve denetim olmak üzere her şeyi elektronik ortama taşıyacağız." dedi.

Toplantıda Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru ve Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu e-Vize uygulamasına dair protokolü imzaladı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: