"Türkiye sıcak kalplerin ülkesi"

Bilkent Üniversitesi Öğretim Görevlisi Piyanist Ksenia Prostitova Karaca: - "Türkiye sıcak kalplerin ülkesidir. İnsanları misafirperver, karşısındakini dikkatlice dinler, her zaman yardımcı olurlar. Beni kabul eden Türkiye'ye çok minnettarım" - "Yıllar sonra köklerime döndüm. Kendimi buraya ait hissediyorum. Türkiye'de olmaktan çok mutluyum" - "Öğrencilerim bir elmas gibidir. Ben onlara sadece şekil veririm. Müzik dünyasında kendi başlarına hareket etmelerini sağlamaya çalışıyorum"

DMITRI CHIRCIU - Bilkent Üniversitesi Öğretim Görevlisi Rus piyanist müzisyen Ksenia Prostitova Karaca, "Türkiye sıcak kalplerin ülkesidir. İnsanları misafirperver, karşısındakini dikkatlice dinler, her zaman yardımcı olurlar. Beni kabul eden Türkiye'ye çok minnettarım." dedi.

Karaca, Türkiye'deki hayatını, sanat alanındaki deneyim ve çalışmalarını AA muhabirine anlattı.

Ankara'ya 3 sene önce yerleştiğini belirten Karaca, Türkiye'nin kalbinde özel bir yer kazandığını vurguladı.

Karaca, Türkiye'de yetenekli çocukların olduğunu, Rusya'da biriktirdiği tecrübe ve bilgilerini genç müzisyenlere aktarmaya çalıştığını söyledi.

Reklam
Reklam

Kocasıyla Antalya'da tatil yaparken tanıştığını anlatan Karaca, "Türkçeyi bana kocam öğretti. O bana gündelik hayatta kullanabileceğim sözler yazıyordu, ben de onları ezberliyordum. Konuşurken de insanlardan yeni kelimeler öğreniyordum. Böylelikle derslerde öğrencilerimle Türkçe konuşabiliyorum." ifadelerini kullandı.

Türk kültürüne ve insanına alışmakta zorluk çekmediğini dile getiren Karaca, "Türkiye sıcak kalplerin ülkesidir. İnsanları misafirperver, karşısındakini dikkatlice dinler, her zaman yardımcı olurlar. Beni kabul eden Türkiye'ye çok minnettarım." diye konuştu.

- "Yıllar sonra kendi köklerime döndüm"

Türkiye'ye gelmeden önce Rusya'nın St. Petersburg şehrindeki konservatuvarda çalıştığını aktaran Karaca, ailesinin de buraya taşınmak istediğini söyledi.

Karaca, büyük babaannesinin Türk kökenli olduğuna dikkati çekerek, "Yıllar sonra köklerime döndüm. Kendimi buraya ait hissediyorum. Türkiye'de olmaktan çok mutluyum." dedi.

Bütün ailesinin müzikle uğraştığını belirten Karaca, meslek seçimi konusunda zorluk yaşamadığını kaydetti.

Reklam
Reklam

Karaca, öğrencilerinin uluslararası yarışmalarda ödüller kazandığına işaret ederek, "Öğrencilerim bir elmas gibidir. Ben onlara sadece şekil veririm. Müzik dünyasında kendi başına hareket etmelerini sağlamaya çalışıyorum." ifadesini kullandı.

- "Türkiye çok renkli bir ülke"

Türkiye'nin modern bir Avrupa ülkesi olduğunun altını çizen Karaca, "Türkiye çok renkli ve özgün bir ülkedir. Kendisine has kültür, gelenek ve görenekleri var. Bu açıdan Türkiye'yi çok seviyorum." dedi.

Türk yemeklerinin lezzetine de değinen Karaca, "Bir akşam yemeği hazırlamak saatlerce sürebiliyor. Çünkü çorbası, salatası, mezeleri, etli yemeği, tatlısı, her şeyi var ve bütün bunları yemek zorundasın. Ben de 'hayır' diyemeyen biri olarak hep yiyorum." diye konuştu.

İzmir Marşı'nı piyanoya uyarlayan Karaca, seneye Ankara'da ve İzmir'de konserler vereceğini dile getirdi.

Karaca, eşinin kendisini müzik konusunda desteklediğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Müzik benim için oksijen değerinde. Günlerce müzikle uğraşmama rağmen kocam beni kıskanmıyor. Aksine ben çalarken o dikkatlice dinliyor."

Reklam
Reklam

- "Eşim Türkiye için bulunmaz bir hazinedir"

Eşi Hüseyin Karaca da Ksenia Prostitova Karaca'nın çok pozitif bir enerjiye sahip olduğunu belirtti.

Evde de sürekli klasik eserler çaldığını söyleyen Karaca, "Onun sayesinde klasik müzikle tanıştım. Böyle bir müziği her gün dinlemek herkese nasip olmaz. Bu açıdan çok şanslıyım." diye konuştu.

Ksenia Prostitova Karaca'nın Türkiye için bulunmaz bir hazine olduğunu vurgulayan Karaca, onun genç müzisyenleri yetiştirerek, Türkiye'ye müzik alanına katkıda bulunduğunu kaydetti.

Anahtar Kelimeler: