Türkiye Son 5 Yılda Ağaçladırma Çalışmalarıyla Dünya Üçüncüsü Oldu

TEMA Vakfı Antalya İl Başkanı Şenay Malbora Kurdoğlu, Türkiye'nin son beş yılda dünyada en fazla...

TEMA Vakfı Antalya İl Başkanı Şenay Malbora Kurdoğlu, Türkiye'nin son beş yılda dünyada en fazla ağaçlandırma yapan ve orman varlığını en fazla artıran üçüncü ülke olduğunu söyledi.

Kurdoğlu, 21 Mart Dünya Ormancılık Günü ile ilgili yaptığı açıklamada, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın ülke topraklarının korunması, ağaçlandırma ve erozyon kontrol çalışmalarına yönelik yaptığı çalışmalara değindi. Orman varlıklarının korunmasına yönelik çalışmaların aralıksız sürmesi gerektiğinin altını çizen Kurdoğlu, dünyada kişi başına 0.64 hektar orman alanı düştüğünü, Türkiye'de ise bozuk vasıfta olan ve ağaçlandırılması gereken alanlar dahil edildiğinde bile kişi başına düşen ormanın 0.30 hektar olduğunu ifade etti.

Reklam
Reklam

Kurdoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Ülkemiz orman varlığını artıran ender ülkelerden bir tanesidir. 41 yıl önce 20,7 milyon hektar olan orman alanımız 2012 yılı sonunda 21,6 milyon hektara ulaşmıştır. 2008-2012 yıllarını kapsayan Milli Ağaçlandırma Seferberliği(MAS) kapsamında 2 milyon 300 bin hektar alanı ağaçlandırma taahhüdünde bulunulmuş ve Orman Genel Müdürlüğü(OGM) verilerine göre de 2 milyon 420 bin hektar alana 2 milyar fidan dikilerek taahhüt edilenin üzerine çıkılmıştır. Bu bağlamda Türkiye son beş yılda dünyada en fazla ağaçlandırma yapan ve orman varlığını en fazla artıran üçüncü ülke olmuştur. TEMA Vakfı olarak Orman ve Su İşler Bakanlığımızı ülkemiz topraklarının korunması için büyük önemi olan ağaçlandırma ve erozyon kontrol çalışmaları için kutluyoruz. Ancak hala orman varlığımız yeterli değildir. Ormanlarımızı korumalıyız çünkü, ormanlarımızın büyük bir bölümü doğal ormandır. Üzerinde bulunduğu kısa mesafelerde bile değişen farklı ekolojik koşullar nedeniyle içinde bir kıtanın sahip olacağı kadar tür ve genetik çeşitlilik sahiptir."

Reklam
Reklam

Ormanların yıllardır tahrip, yakılma, işgal, başka kullanımlara açılması, üzerine binalar inşa edilmesi ve orman vasfı kaybettirilerek satışa çıkarılmasının üzüntü verici olduğunu belirten Kurdoğlu, tüm bu olumsuz koşullara rağmen, ülke ormanlarının önemli bölümünün halen zengin tür ve genetik çeşitliliğe sahip doğal ormanlar olmasının şans olduğunu kaydetti. Doğal ormanlarını kaybeden Avrupa kıtasının bugün yapay ormanlarını doğal yapıya kavuşturmak için büyük maddi kaynaklar ayırdığını vurgulayan Kurdoğlu, milli varlıkların gelecek nesillere taşınmasında herkesin sahip çıkmasının insanlık görevi olduğunu söyledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: