İSTANBUL (İHA) - Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, "Türkiye müzakere süresinde sözünü yerine getirdi" dedi. Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilen NATO Zirvesi kapsamında bir konuşma yapan Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, iki tarihin kendileri için çok önemli olduğunu belirterek, "Bu tarihlerden biri 11 Eylül, diğeri 9 Kasım'dır.
9 Kasım'da Almanya'daki duvarla birlikte, demir perde Avrupa'da da yok olmuştur. 11 Eylül çok önemli tehdidin ortaya çıktığı tarihtir. New York'ta, Washington'da ve İstanbul'da yapılan terörist saldırılar, terörizmin toplumu tehdit ettiğini göstermiştir. Güvenlik, polis tedbirleri ile elde edilemez. Terörizmin kökündeki nedenleri yok etmemiz gerekiyor. Terörizmin kökeninde fakirlik, açlık ve adaletsizlik var. Bu tür sorunlar terörizme zemin hazırlıyor. İstanbul Zirvesi'nde ortak strateji ve hareketler belirlenecek. Savaş kazanmak yeterli değil, önemli olan barışı kazanmak. Dünyanın her yerindeki insanların, refahın paylaşımı için NATO'nun kurulduğunu görmeleri gerekiyor. NATO bugün soğuk savaş döneminden çok daha farklı bir örgüt haline döndü" dedi.
Konuşmasından sonra genç delegasyonların sorularını yanıtlayan Almanya Başbakanı Schröder, "NATO genişlemeye devam edecek mi?" sorusuna, "Açık kapı dediğimiz, kapının yeni üyeler için açık olması, her zaman geçerli olmalı. Mesela bu gelişmeye Balkan ülkeleri dahil olabilir. Yeni bir gelişmenin ne zaman ve nasıl olacağını ise ben de bilmiyorum" şeklinde yanıt verdi.
Basın mensuplarının "NATO ve Avrupa Birliği terörizmi çözebilecek mi?" sorusu üzerine Schöder, "Güvenlik sadece askeri unsurlarla halledilebilecek bir olgu değil. Güvenliği tüm dünya için istiyorsak, ilk başta saymış olduğum olguları çözmemiz gerekiyor. Halkımla işbirliği çerçevesinde sorunların kökenlerine inmek istiyoruz. Biz sadece laf değil, politika üretip somut bir şeyler yapıyoruz" diye konuştu.
Konuşmasında Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecine de değinen Başbakan Schröder, "Türkiye açısından bakarsak, Türkiye müzakere süresinde sözünü yerine getirdi. Avrupa Birliği ile Türkiye'nin 41 yıldır ortaklığı var. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılımı için bir takım kriterler istenmiştir. Erdoğan bu rotayı kısa zamanda Türkiye'ye oturttu. AB Komisyonu'na, bunun kağıt üzerinde kalmadığını gösterdi. Komisyon, bu reformları onaylaması durumunda Avrupa Birliği tacı Türkiye'ye verilecek. Ben ikna oldum, net tavır alacağım. Fakat müzakere süreci ne kadar sürer bunu bilemiyorum" ifadelerini kullandı.
Gazetecilerin, "NATO'nun Irak'taki varlığını onaylıyor musunuz?" sorusu üzerine Başbakan Schröder, "NATO'nun eğitim konusunda yeteneklerini güçlendirip, güçlendiremeyeceğine bakacağız. Biz bu aşamada NATO'nun Irak'a doğrudan müdahalesinin sonucunu kestiremedik. Biz asker göndermeyeceğiz. Gerekirse bu konudaki boşlukları doldurabiliriz. NATO içinde görev dağılımı olmalı. Afganistan ve Balkanlar'da bulunan askerlerimiz, uluslararası taahhütleri yerine getirdiğimizin göstergesidir. Irak'ta Almanya, Japonya ve Fransa ortak olarak polislerin eğitimini üstlendi. Artık Irak'a ortak bir sorumlulukla hareket etmeliyiz. Demokratik ve istikrarlı Irak oluşturulmalıdır" diye konuştu.
Başbakan Schröder, Avrupa Birliği ve Amerika arasındaki ilişkiler ile ilgili olarak ise "İlişkiler gayet iyi. Ortak bir taban ve değerler havuzu var. ABD'nin anayasasındaki değerleri ile bizim değerlerimiz aynı. Kültürel ortaklıklarımız var. Önemli olan bu değerlerde bütünleşmemizdir. Dostlar arasında zaman zaman tartışmalar olur. Bu bizi ayırmaz. Birbirimize ihtiyacımız var. NATO'nun kendi başına varlığı, üye olmayan ülkelerin güvenliği ve teminatıdır. NATO güven arttırıcı bir unsurdur" ifadelerini kullandı.