Türkiye-Suriye gerginliği Gaziantep’in pasajlarını vurdu

Gaziantep'in tarihi pasajlarında faaliyet gösteren esnaf son günlerde büyük bir ekonomik sıkıntı yaşıyor. Bir yanda...

Gaziantep'in tarihi pasajlarında faaliyet gösteren esnaf son günlerde büyük bir ekonomik sıkıntı yaşıyor. Bir yanda sürekli alanını genişleten AVM'ler diğer yandan Türkiye ile Suriye arasında yaşanan gerginliğin esnafın işlerini durma noktasına getirdiği belirtiliyor.
Gaziantep'in pasaj tarihinde önemli bir yere sahip olan Belediye Pasajı, Büyük Pasaj, Suriye Pasajı, Kurtuluş Pasajı, Söylemez Pasajı bu sıkıntıların yaşandığı mekanların başında geliyor. Özellikle Türkiye ile Suriye arasında yaşanan gerginlikten dolayı sıkıntılı günler geçiren pasaj esnafı arayışı içerisinde. Suriye ile sınır kapılarının açılmasından sonra günlük 10 bin dolayında Suriyelilerin giriş yaptığı Gaziantep’teki ekonomik canlılık, kapatılan Suriye Konsolosluğu’ndan sonra adeta durma noktasına gledi.
Pasajların kentin en işlek bölgesinde bulunmasına rağmen vatandaşlardan rağbet görmediğini belirten esnaf İmam Çiftçi, birçok esnafın kepenk kapatma ile karşı karşıya geldiğini söyledi.
Pasaj içerisinde yıllardır hizmet veren birçok esnafın iş terki vererek kepenk kapattığını ve pasajı terk ettiklerini belirten Çiftçi, “Büyük marketlerin peş peşe açılmasıyla birlikte işlerimiz durma noktasına geldi. Belediye Pasajı esnafı olarak perişan haldeyiz. Birçok esnafımız evine götürecek ekmeği dahi zor kazanıyor.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

ESNAF BÜYÜK MARKETLERİN KURBANI OLDU
Büyük marketlerin şehir dışına çıkmaması halinde Gaziantep'te bulunan çok sayıda pasajın tarihe gömüleceğini ifade eden Çiftçi, “Büyük marketlerin normal standartlarda şehir dışına kurulması gerekiyor. Ancak ne yazık ki her geçen gün şehir merkezinde süper marketlerin sayısı artmakta. Burası tarihi bir pasaj ve bu pasaj içerisinde yıllardır çalışarak geçimini sağlayan birçok arkadaşımız vardı. Ancak bugün arkadaşlarımızın birçoğunu aramızda göremiyoruz bunun tek sebebi büyük marketlerin çoğalması” diye konuştu.
Daha önceki yıllarda özellikle hafta sonları pasaj içerisinde adım atacak yer olmadığını dile getiren İmam Çiftçi, “Geçmiş yıllarda pasajımızda adım atmak neredeyse imkânsız haldeyken bugün pasaj içerisinde tek bir kişi kalmadı. Önce pasajımızın koridorları boşaldı, şimdi de dükkânlar boşalmaya başladı. Süpermarketlerin her geçen gün çoğalmasına bir de küresel kriz eklenince nefes alamaz hale geldik. Daha önce milyonlarca TL karşılığında el değiştiren dükkânlar bugün boş olarak kiracı bulmaya çalışıyor. Esnaf olarak zor günler geçiriyoruz. Birkaç müşterinin gelmesi içinde Allah'a dua ediyoruz.” ifadesini kullandı.
Siftahsız kepenk açıp kapatan esnaf sayısını çoğaldığını dile getiren Çiftçi, birçok esnafın elektrik ve su faturalarını dahi ödeyemez duruma geldiğini kaydetti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz