Türkiye, Suriye’ye karşı olan hudut angajman kurallarını 22 Haziran 2012’de F-4 savaş uçağı doğu akdenizde düşürüldüğü zaman değiştirdi. Başbakan Tayyip Erdoğan, bu kuralların değiştiğini 26 Haziran 2012’de açıkladı. Yeni angajman kuralları gereği, Suriye tarafından sınıra yaklaşan her askeri unsur tehdit olarak değerlendirilip askeri hedef muamelesi görmeye başladı. Yeni angajman kuralları Türkiye’nin, Suriye askeri unsurları sınırı geçmese de düşmanca hareket içinde ve güvenlik tehdidi oluşturduğu şeklinde algılanıp sınıra yakın bölgede vurulmalarına olanak sağlar şeklinde yorumlandı.
Değişen angajman kuralları gereği 3 Ekim 2012 tarihinde Suriye tarafından Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesine düşen top mermisi nedeni ile 5 Türk vatandaşı hayatını kaybetmesi üzerine Türkiye anında misilleme olarak Suriye’de tespit edilen askeri bölgeleri top atışına tutmuştu.
HER İHLALE KARŞILIK VERİLECEK
Başbakan Tayyip Erdoğan, 26 Haziran 2012’deki grup toplantısında angajman kurallarının değiştiğini şöyle açıklamıştı:
“Bu saldırının (F-4 savaş uçağımızın düşürülmesi) Suriye tarafından kasıtlı olarak yapıldığına dair bilgilendirme çalışmalarımız devam etmektedir. Buradan tüm dünyaya açık açık şunu ifade ediyorum. Türkiye yerini zamanını ve yöntemini kendisi tayin ederek, bu haksızlığa karşı uluslar arası hukuka dayalı haklarını kullanacak ve gerekli adımları atacaktır. Bu son olay Esed yönetiminin Türkiye’nin güvenliğine de açık tehdit haline geldiğini ortaya koymuştur. Artık yeni bir aşamaya geçilmiştir. TSK’nın angajman kuralları artık yeni aşamaya göre değişmiştir. Suriye’den Türkiye sınırına yaklaşan her askeri unsur bir tehdit olarak değerlendirilecek ve askeri hedef olarak görülecektir. Buradan Suriye rejiminin bir hata yapmaması ve Türkiye yönetimini sınamaması yönünde uyarıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti ne yaptığını da ne yapacağını da gayet iyi bilmektedir. Türkiye olarak elbette savaş çığırtkanlarının tuzağına düşmeyiz. Ancak uluslar arası sularda uçağımıza yapılan saldırı karşısında susacak, tepkisiz kalacak bir ülke değiliz.”
SIFIR TOLERANSIN İSPATI
TSK, her ihlale ateşle karşılık vermiyor. Örneğin Ege ve Akdeniz’de Yunanistan ile yaşanan hava ve karasuları ihlalleri sık sık ve daha uzun süreli olmalarına rağmen bölgeye sadece savaş uçakları veya donanmaya bağlı gemiler gönderiliyor. TSK’nın Suriye helikopterine verdiği bu karşılık Suriye’ye karşı angajman kurallarının “sıfır tolerans” olduğunu ispatlıyor.
HÜRRİYET