Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Trabzon Temsilcisi Çankaya: "Hem Hasadın Daha Kolay Yapılması Hem De Fındıktaki Kalitenin Ve Randımanın Artması Yönünden Hasattan Asgari 10 Gün Önce Bahçe Temizliğinin Yapılması Gerekmektedir"

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Trabzon Temsilcisi Ali Çankaya, hem hasadın daha kolay yapılması hem de fındıktaki kalitenin ve randımanın artması

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Trabzon Temsilcisi Ali Çankaya, hem hasadın daha kolay yapılması hem de fındıktaki kalitenin ve randımanın artması yönünden hasattan asgari 10 gün önce bahçe temizliğinin yapılması gerektiğini bildirdi.

Çankaya, yaptığı yazılı açıklamada, bölgede havaların genellikle yağışlı gitmesi sonucunda, fındık bahçelerinde zararlı olan yabancı otların da anormal şekilde çoğaldığını belirtti.

Hasada yaklaşılan bu günlerde fındıklara rakip olan yabancı otların mutlaka biçilerek fındık altı temizliğinin yapılması gerektiğini ifade eden Çankaya, şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

"Hem hasadın daha kolay yapılması hem de fındıktaki kalitenin ve randımanın artması yönünden hasattan asgari 10 gün önce bahçe temizliğinin yapılması gerekmektedir. Bu dönemde kesinlikle ilaç kullanılarak fındık altı otlarının temizlenmesi yoluna gidilmemelidir. Çünkü bu yolla fındık altı ot temizliği yapıldığı takdirde buradaki doğal denge bozulacak ve birkaç yıl ilaç atılan yerlerde bitki yetişmeyecek."

Çankaya, kaliteli fındık oluşması için biçilen otların kompost yapılarak fındıklıkların gübrelenmesinde kullanılmasının en doğru yol olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Kaliteli fındık üretiminde gübrelemenin, zirai mücadelenin ve budamanın önemi kadar, doğru hasadın ve kurutmanın daha sonra da uygun ambalajla ve sağlıklı depolarda muhafazanın da önemi büyüktür. Bu bakımdan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce yörelere göre ilan edilecek hasat zamanlarına ve ilan edilen tarihten önce kesinlikle fındık hasadına başlanmamasına dikkat edilmeli."

Muhabir: Tuğba Yardımcı Mısır

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: