Türkiye tanıtım atağı

İstanbul (AA)- Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye'nin turizm tanıtım kampanyasının 80 ülkede Ocak ayı itibarıyla başlayacağını belirterek, "Önümüzdeki yıl için hedefimiz 2008 yılında olduğu gibi, dünya ortalamasının üzerinde büyüme elde etmek ve Türkiye markasını daha da güçlendirmek" dedi.

Günay, 2008'in, Türk turizmi açısından olumlu bir yıl olduğunu belirterek, 10 aylık dönemde Türkiye'yi ziyaret eden turist sayısının 23,9 milyon kişiye ulaştığını ve bu rakamın geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 13,5 daha fazla, dünya ortalama turizm büyüme rakamlarının da çok üzerinde olduğunu bildirdi.

Reklam
Reklam

Türk turizminde dünya ortalamasının üzerindeki bu büyüme doğrultusunda 10 aylık dönemde Antalya'yı yaklaşık 9 milyon, İstanbul'u 7 milyon, Muğla'yı 3 milyon ve Kapadokya'yı da 1 milyonun üzerinde turistin ziyaret ettiğini belirten Günay, yine en fazla turistin 4 milyon kişi ile Almanya'dan geldiğini, Türkiye'yi ziyaret eden Rus turist sayısının 3 milyon, İngiliz turist sayısının ise 2 milyon olduğunu söyledi.

Günay, 2008 yılında 120 milyon doların üzerinde bir bütçeyle çok kapsamlı bir tanıtım kampanyası gerekleştirildiğini, kampanya başarısının turizm gelirlerine de yansıdığını ifade ederek, 8 aylık dönemde geçen yılın aynı dönemine oranla turizm gelirlerinin yüzde 20,8 arttığını ve 14,3 milyar dolar olarak gerçekleştiğini kaydetti.

-"Turizmde zor yıl"-
2009'un turizm açısından zor bir yıl olmasının beklendiğini, Dünya Turizm Örgütünün 2009 için dünyada ortalama büyüme beklentisinin yüzde 0 ila 2 arasında olduğunu ifade eden Günay, Türkiye'nin bu ortamda fiyat-kalite açısından avantajlı olarak değerlendirildiğini kaydetti. Günay, 2008 yılı tanıtım faaliyetlerindeki stratejilerinde olduğu gibi, 2009 yılında da stratejilerini, dünyada yaşanan eğilimler ve gelişmeler doğrultusunda belirleyeceklerini, dünyada ülkelerle birlikte destinasyonların ön
plana çıktığını, bu nedenle İstanbul, Antalya ve Kapadokya gibi destinasyonları ön plana çıkaran tanıtım filmlerini ve reklamları geçen yıl kullanmaya başladıklarını belirtti.

Reklam
Reklam

Bakan Günay, destinasyon odaklı tanıtım kapsamında tanıtımına başladıkları Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile ilgili çalışmaları artırarak bu yıl da devam ettireceklerini kaydetti.Dünyada seyahat sektöründe internetin öneminin de arttığını vurgulayan Günay, dünyanın en büyük online seyahat acentası Expedia'nin yanı sıra, Google ve
Yahoo gibi arama motorlarında da Türkiye'nin reklamlarının yer aldığını söyledi.

Uluslararası organizasyonlarda da Türkiye'nin tanıtımını yaptıklarını kaydeden Günay, Cannes Film Festivali, Eurovision gibi organizasyonlarda özel kampanyalar gerçekleştirdiklerini, 2008 yılının Rusya'da Türk Kültür Yılı olarak kutlandığını, 2009 yılının Fransa'da Türk Mevsimi olarak kutlanacağını söyledi.

-Avrupa Kültür Başkenti Projesi-

Bu tür kültürel organizasyonların ağızdan ağıza tanıtımın etkisiyle Türkiye'nin markalaşmasında çok önemli bir yere sahip bulunduğunu belirten Günay, 2009 yılındaki önemli çalışmalardan birinin de İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti projesi olduğunu, ayrıca 1 Mart-15 Nisan 2009 tarihlerinde İstanbul ve Antalya'ya yönelik alışveriş festivali gerçekleştirileceğini, bu projeyle yakın pazarlardaki hedef kitleleri alışveriş amaçlı Türkiye'ye çekmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Reklam
Reklam

Ertuğrul Günay, iç pazarı hareketlendirmeye yönelik projeler de gerçekleştirdiklerini anlattı. Bu yıl reklam ihalesinde bazı değişiklikler yaptıklarını ifade eden
Günay, önceki yıllarda iki aşamalı yapılan ihaleyi bu yıl tek aşamalı olarak gerçekleştirdiklerini, ilgili kuruluşlardan oluşan gözetmenlerin İhale Komisyonu ile birlikte sürece katılımını sağladıklarını dile getirdi.

2009 yılı reklam ihalesinin; ABD için Öykü, Avrupa'da Almanya ve Avusturya için Best, Rusya Federasyonu ve Ukrayna için Iconisus, Avrupa, Türk cumhuriyetleri ve Balkanlar için DDF ajansları, Orta Doğu ve Kuzey Afrika için Mediumrare-Inbar konsorsiyumu ve Uzak Doğu ile Hindistan için de B Tops şirketlerine ihale edildiğini söyledi.