Türkiye uçurumun kıyısından döndü

Türkiye ekonomisinin yumuşak mı yoksa sert mi iniş yapacağı konusunda soru işaretleri ortadan kayboluyor. Gelen yorumlar Türkiye’nin uçurumun kıyısından döndü.

Gelen veriler TCMB’nin öngörüleri dahilinde gerçekleşmeye devam ediyor. Aşırı ısınma tehdidi ile karşı karşıya kalan Türkiye dün gelen sanayi üretimi rakamları ile soğuma tarafındaki adımları netleştirmiş oldu.

Piyasa uzmanları tek veri ile sonuca varmak için erken olduğunu söylese de genel kanı ekonomi tarafında gözle görülür bir soğuma yönünde.

Dün gelen verilerde Türkiye sanayi üretiminin Ağustos ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,8 arttığını açıklanırken beklenti ise yüzde 5,5 olması yönündeydi. Bununla birlikte en dikkat çeken hareket ise elektrik üretimi tarafında yaşandı. 2009 yılından beri ilk kez düşüş Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksinde de yüzde 0,4 azalış kaydedildi.

Reklam
Reklam

Yapılan değerlendirmelere göre Ağustos ayı verileri, Temmuz’da görülen geçici düzelme sonrasında, ekonomide yumuşak iniş senaryosunun etkili olmaya devam ettiğini gösteriyor.

Elektrik ve gaz imalatının katkısının Eylül 2009’dan bu yana ilk defa negatif olması ve PMI endeksindeki genel eğilim de bu değerlendirmeyi teyit ediyor. Önümüzdeki aylarda iç talepteki gelişmeler ile Merkez Bankası’nın gevşetici yöndeki para politikası duruşunun etkileri yakından takip edilecek.

Nordea bugün yayınladığı raporda, Türkiye'de aşırı ısınma risklerinin azalmakta ve Türkiye'nin uçurumun kenarından uzaklaşmakta olduğunu belirtti.

Türkiye'nin büyüme oranının 2011 için beklentilerini aştığını belirten Nordea, ancak baz etkisi nedeniyle 2012 yılında büyüme oranının gerilemesin beklediğini vurguladı. Nordea, Türk ekonomisinin bu yıl yüzde 6,7, gelecek yıl yüzde 3,0 ve 2013 yılında yüzde 4,0 büyümesini beklediklerini belirtti.

Nordea yayınladığı raporda TL'nin global risk algılamalarındaki değişikliklere ve global likidite şartlarına karşı kırılgan olmaya devam ettiğini belirtirken, TL'nin ABD Doları karşısında önümüzdeki birkaç ayda zayıflamasını, Euro karşısında yatay seyir izlemesini beklediklerini vurguladı.

Reklam
Reklam

“TÜRK EKONOMİSİ YUMUŞAK İNİŞTE”
Türkiye´de bugün açıklanan Ağustos ayı sanayi üretim verilerini değerlendiren JP Morgan, verilerin Türk ekonomisinde keskin bir yavaşlamadan çok yumuşak şekilde inişin yaşanmakta olduğunu gösterdiğini bildirdi.

Ağustos ayı sanayi üretim verilerinin 3. çeyrek için ortaya koydukları yüzde 5,5´lik büyüme tahminine paralel olduğunu ifade eden JP Morgan, yılın tamamı için yüzde 6,3 ve 2012için yüzde 2,7 büyüme beklemeye devam ettiklerini vurguladı.

ILIMLI RESESYON BEKLEMEYE DEVAM EDİYORUZ
Türkiye'de bugün açıklanan Ağustos ayı sanayi üretim verilerini değerlendiren Goldman Sachs, euro Bölgesi'nde teknik bir resesyona ve ABD ekonomisinde kayda değer yavaşlamaya işaret eden global büyüme tahminleri doğrultusunda Türk ekonomisinin de 2011 4. çeyrekte ve 2012 1. çeyrekte ılımlı bir resesyona gireceğin erini bildirdi.

Goldman Sachs, Türk ekonomisinin bu yıl yüzde 7.5 ve gelecek yıl yüzde 1.5 büyümesini beklediklerini belirtirken, bugünkü sanayi üretim rakamlarının tahminleri doğrultusunda olduğunu da vurguladı.

Reklam
Reklam

(GAZETEPORT)