Türkiye, Uluslararası Doğrudan Yatırım Liginde 2 Basamak Yükseldi

Türkiye, 2012 yılında dünyada uluslararası doğrudan yatırım liginde iki basamak yükseldi. Geçen yıl dünyada yüzde...

Türkiye, 2012 yılında dünyada uluslararası doğrudan yatırım liginde iki basamak yükseldi. Geçen yıl dünyada yüzde 18 gerileyerek 1,35 trilyon dolara düşen uluslararası doğrudan yatırımların, 2013 yılında tekrar yükselişe geçerek kriz öncesi ortalamayı yakalaması ve 1,45 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Türkiye, dünyada 2012 yılında en fazla uluslararası doğrudan yatırım çeken ülkeler arasında 2 basamak yükselerek 24’üncü ülke olurken, gelişmekte olan ülkeler arasında 14’üncü, Batı Asya bölgesinde ise 1’inci sırada yer aldı.

Reklam
Reklam

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü (UNCTAD) tarafından hazırlanan ve dünyada eşzamanlı olarak duyurulan 2013 Dünya Yatırım Raporu açıklandı. Raporu Türkiye’de geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) açıkladı. Rapora göre dünyada uluslararası doğrudan yatırımlar (UDY) 2012 yılında yüzde 18 düşerek, 1,35 trilyon dolara indi. Türkiye’de uluslararası doğrudan yatırımlar ise 2012 yılında yüzde 23 gerileyerek 12,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2012’de Türkiye’de uluslararası doğrudan yatırımlardaki düşüşün dünya ortalamasının üzerinde olmasına rağmen, Türkiye uluslararası doğrudan yatırım liginde iki basamak yükselerek 26. sıradan 24. sıraya yükselme başarısını gösterdi.

2012 yılında dünyada en çok uluslararası doğrudan yatırım çeken ülke 167,6 milyar dolar ile yine ABD olurken, Çin 121,1 milyar dolar ile ikinci, Hong Kong ise 74,6 milyar dolar ile üçüncü sırada yer aldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: