Türkiye ve İran yol haritası belirlemek için bir arada

Türkiye-İran Karma Ekonomik Toplantısı Mutabakat Zaptı ile önümüzdeki döneme ilişkin her alanda yeni bir yol...

Türkiye-İran Karma Ekonomik Toplantısı Mutabakat Zaptı ile önümüzdeki döneme ilişkin her alanda yeni bir yol haritası belirlenecek. Türkiye tarafı eşbaşkanlığı Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, İran tarafı eşbaşkanlığı ise İran Dışişleri Bakanı Ali Akbar Salehi tarafından üstlenilen Türkiye-İran Karma Ekonomik Komisyon 23. Dönem Toplantısı, 18-19 Ocak tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirilecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, İran'dan 'Aynı kültürel ve dini değerleri paylaşan kardeş ülke' olarak bahsedildi. Türkiye'nin tüm bölge ülkeleri ile ticari ve ekonomik ilişkilerini en üst düzeye çıkarma kararlılığının vurgulandığı açıklamada, "Türkiye ve İran'ın, Ekonomik Komisyon 23. Dönem Toplantısı (KEK) vesilesi ile başta ticari ve ekonomik ilişkileri her alanda önümüzdeki döneme ilişkin yeni bir yol haritası belirlemeyi amaçlamaktadırlar." denildi.

Reklam
Reklam

İran ile ekonomik ilişkilerin, küresel kriz yılı olan 2009 yılı hariç, 2000 yılından bu yana artış seyri gösterdiği ifade edilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi: "2000 yılında 1 milyar dolar olan dış ticaret hacmimiz, 2010 yılında 10 milyar doları aşarak 10,7 milyar dolar olarak gerçekleştirmiştir. 2011 yılının ilk on bir ayında ise ikili ticaret hacmimiz 14,9 milyar dolar seviyesine ulaşmış olup, 2011 yılının tamamında 15 milyar doları geçmesi beklenmektedir. İkili ticari ve ekonomik ilişkilerimize ilişkin rakamsal verilerin, ülkelerimiz arasındaki siyasi diyalogu ve yakın işbirliği havasını yeterince yansıtmadığı düşüncesinden hareketle tarafların, öncelikle ikili ticaret alanında potansiyel arz eden konularda işbirliğinin güçlendirilmesi ve ortak projelerin hayata geçmesinin hızlandırılması hususlarında çalışması öngörülmektedir."

Toplantı vesilesiyle Türk ve İranlı yetkililerin başta ticaret, ulaştırma, sanayi, gümrükler ve yatırımlar olmak üzere, özel sektör kuruluşları arasında işbirliği, uluslararası alanda işbirliği, ihracat alanında teknik işbirliği, radyo ve televizyon, enerji, tarım, çevre, çalışma ve sosyal güvenlik konularını ayrıntılı olarak görüşme imkanı bulacağı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Bölgesinde yer alan ülkeler ile arasındaki coğrafi ve kültürel yakınlığın getirdiği avantajları, ekonomilerin tamamlayıcı özellikleri ile birleştirmek ve ilişkilerini kalıcı ticari ve ekonomik ortaklıklara dönüştürmek temel amacı olan Türkiye’nin, KEK toplantısında ele alınacak tüm konuları en kısa zamanda hayata geçirmek üzere her türlü gayreti göstereceği açıktır.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz