Türkiye Ve Kosta Rika Yeni Yol Haritasıyla Ilişkileri Güçlendirecek

Türkiye ve Kosta Rica ikili ilişkileri güçlendirmek üzere bir yol haritası belirledi. Resmi ziyaretler kapsamında...

Türkiye ve Kosta Rica ikili ilişkileri güçlendirmek üzere bir yol haritası belirledi.

Resmi ziyaretler kapsamında Ankara'da bulunan Kosta Rika Dışişleri Bakanı Enrique Castillo Barrantes, Cihan Haber Ajansı (Cihan)'na yaptığı açıklamada, “Yol haritası önümüzdeki bir sene içinde uygulamaya konulacak.” dedi. Geçmişte imzalanmış olan anlaşmaların fiiliyata bir yansımasının olmadığını belirten Barrantes, “Dolayısıyla, ikili ilişkileri canlandırmak için buradayım.” ifadesini kullandı.

“Türk tarafına, en kısa zamanda bu konuları gündemimize alacağımıza söz verdik” diyen konuk Bakan, iki ülke arasında on yıldır üzerinde durulan sivil havacılık anlaşmasını sonuçlandırmak amacıyla görüşmelere de başlanacağını söyledi. Türkiye’nin uluslararası alanda önemli bir oyuncu olduğunu ifade eden Barrantes, “Bu mekanizma sayesinde, yalnızca birbirimiz hakkında bilgi sahibi olmayacağız, uluslararası meselelerde de eşgüdüm içersinde hareket edebileceğiz.” dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye ve Kosta Rika'nın, Birleşmiş Milletler'de reform yapılması ve Suriye krizi gibi bir dizi uluslararası meselede benzer görüşe sahip olduğunu hatırlatan Barrantes, “BM Güvenlik Konseyi'nin demokratikleşmesini ve ülkelere yeni ufuklar açacak kararlar alabilecek bir yapıya kavuşmasını istiyoruz. BM olması gerektiği kadar verimli değil.” şeklinde konuştu. Suriye’nin Dostları Grubu'nun da üyesi olduklarını hatırlatan Barrantes, Suriye konusunda Türkiye’nin endişelerini paylaştıklarını bildirdi.

Türk iş dünyasına Kosta Rika’nın demokratik bir hukuk devleti olduğunu anlatacağını dile getiren Barrantes, yabancı yatırımların uluslararası anlaşmalarla güvence altına alındığı ülkesinde yer alan serbest ticaret bölgelerinde Türk iş dünyası mensuplarının karlı yatırımlar yapabileceğini ifade etti. Barrantes, Kosta Rika’nın hali hazırda ABD, Çin, Şili yanı sıra bütün Orta Amerika ülkeleriyle serbest ticaret anlaşması bulunduğunu kaydetti.

1949 yılında ordusunu lağveden Kosta Rika uluslararası sorunların uluslar arası kuruluşlar aracılığıyla çözüme kavuşturulması ilkesini benimsiyor. Ancak, Ortadoğu örneğinden hareketle, dünyanın bazı coğrafyalarında orduların lağvedilmesinin mümkün olamayacağını kabul eden Barrantes, “Bazen öyle dengeler vardır ki, ordular sayesinde korunur.” diye vurguladı.

Reklam
Reklam

Türkiye, Orta Amerika ve Karayipler’de yer alan Panama ve Dominik Cumhuriyeti'nde yakın gelecekte açacağı elçiliklerin ardından Kosta Rika’da da büyükelçilik açmayı planlıyor. 2006 yılında Latin Amerika ve Karayipler Açılım Stratejisi'ni hayata geçiren Türkiye, bölge ülkeleriyle ikili ilişkilerini ilerletmeyi hedefliyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: