Türkiye ve NATO Karadeniz'deki üstünlüklerini kaybedecek

Kırım referandumundan Rusya'ya bağlanma kararı çıkmasının ardından, Karadeniz'de gücün Rusya'ya geçeceği yorumları yapılıyor.

Bu gelişmelerin ise Türkiye'yi Rusya'ya karşı daha sert bir tavır içine sokabileceği belirtilirken, birbiriyle çelişen dört farklı görev üstlenen Türkiye'nin durumunun kritik olduğu savunuluyor.

Kırım'ın Ukrayna'dan ayrılması kararıyla Karadeniz'deki güç çekişmesi yıllar sonra bir kez daha gündeme geldi. Deutsche Welle'in yer verdiği analizlere göre Türkiye ve NATO, son 20 yılda Karadeniz'de kazanmış olduğu üstünlüğü Rusya'ya bırakacak ve Rusya potansiyel bir tehdit olacak. Gelişmeler ise Türkiye'yi daha sert bir tutum almaya itebilir.

Reklam
Reklam

Rusya'nın "18. yüzyıldan 1991'e kadar olduğu gibi Karadeniz'de bir kez daha bir numaralı askeri ve siyasi güç olduğu" görüşüortaya atılan analize göre bu durum "Türkiye başta olmak üzere NATO üyelerinin son yirmi yıldır Karadeniz'de kazandıkları üstünlüğün kaybolmasına ve son yüzyıllarda olduğu gibi bir kez daha Rusya'dan potansiyel olarak askeri tehdit algılamalarına sebep olacak."

'BİRBİRİYLE ÇELİŞEN DÖRT ZORLU GÖREVİ ÜSTLENEN TÜRKİYE İÇİN DURUM SON DERECE KRİTİK'

Analizde, Türkiye için "Bu noktada, Tatarların haklarına sahip çıkmak, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü savunmak, Batı ile ortak hareket etmek ve Rusya ile ilişkilerini bozmamak gibi birbiriyle çelişen dört zorlu görev üstlenen Türkiye için de durum son derece kritik. Gelişmeler Türkiye'yi daha net ve katı bir tutum almaya zorlayacak görünüyor" yorumları yapılıyor.

Ayrıca Kırım'ın tarihsel sahibinin Tatarlar olduğu belirtilirken Tatarların Rus hakimiyetinde kesinlikle yaşamak istemediği iddia ediliyor.

(ANKA)

Anahtar Kelimeler: