Türkiye ve Rumları AİHM'e şikayet edecek

LEFKOŞA (ANKA)- Eşi ve kızı ile birlikte 15 Ocak 2005 tarihinde Güney Kıbrıs'taki evinden kaçırılarak öldürülen işadamı Elmas Güzelyurtlu'nun oğlu Mehmet Güzelyurtlu, saldırının ne Kuzey ne de Güney Kıbrıs'ta uygun bir biçimde soruşturulduğu gerekçesiyle Türkiye ve Rum Kesimi'ni AİHM'e şikayet edeceğini söyledi.

Mehmet Güzelyurtlu, 15 Temmuz'da kimliği belirsiz kişilerce saldırıya uğramasının ardından yaptığı açıklamada, babası, KKTC'de çöken Everest Bank'ın sahibi banker Elmas Güzelyurtlu, annesi Zerrin ve 15 yaşındaki kızkardeşi Ayul'u öldürmekle suçlanan sanıkların, Türkiye ve Güney Kıbrıs tarafından gerektiği biçimde yargılanmadığı gerekçesiyle, AİHM'e başvuracağını bildirdi.

Reklam
Reklam

Rum basınına göre, 2005'teki saldırının 8 sanığı, Güney ve Kuzey Kıbrıs'ın ellerindeki kanıtları birbirine sunmamalarından dolayı, delil yetersizliğinden serbest bırakılmıştı. Mehmet Güzelyurtlu, Güney Kıbrıs ve "KKTC'deki insan haklarının ihlalinden sorumlu ülke" olan Türkiye'ye karşı, cinayetlerin uygun bir biçimde soruşturulmadığı gerekçesiyle, AİHM'e başvurcağını belirtti.

Açıklamasında Kıbrıs'taki iki tarafın liderlerinin, kendilerinin üzerinde, uymaları gereken kanunlar olduğunu kabullenmeleri gerektiğini belirten Güzelyurtlu, "Özellikle de konu bir çocuğun öldürülmesine geldiğinde, önemsiz kavgalarını bir kenara bırakmalarının zamanı gelmiştir. Aksi takdirde AİHM'de sanık sandalyesini paylaşacaklardır" dedi.