Türkiye Ve Yunanistan Sivrisinekle Ortak Mücadele Edecek

Türkiye ile Yunanistan, Meriç Nehri etrafında sivrisinekle mücadeleyi ortak yürütecek.Sıcak havaların başladığı bahar döneminden itibaren...

Türkiye ile Yunanistan, Meriç Nehri etrafında sivrisinekle mücadeleyi ortak yürütecek.
Sıcak havaların başladığı bahar döneminden itibaren sivrisinekler, nehir kıyısındaki 2 ülkenin halkları için önemli sorun teşkil ediyor.

Halkı sivrisineklerden ve onların taşıdığı hastalıklardan korumak amacıyla her ülke ayrı ayrı mücadele yapıyordu. Ancak komşu ülkelerin bireysel mücadelesi sorunu kökten çözmeye yetmiyordu. Geçen yıl yapılan tüm mücadelelere rağmen sivrisinek sorunu kontrol altına alınamadı. Bu nedenle Türkiye'nin Yunanistan'a sınır ili Edirne'de vatandaşlar büyük sıkıntılar yaşadı.

Reklam
Reklam

Sorunun tamamen çözülmesi amacıyla 2 ülkenin yetkilileri bir araya geldi.
'Meriç Nehri'nin 2 yakasındaki sivrisinekle ortaklaşa mücadele edilmesi' projesi kapsamda Yunanistan'ın Doğu Makedonya Trakya Bölge Başkan Yardımcısı Ercan Hüseyin, Bölge Başkanlığı İcra Sekreteri Konstantinos Katsimigas, Bölge Başkanlığı Kamu Sağlığı Daire Başkanı Lukas Georgiou ve Sivrisinekle Mücadele Uzmanı Dr. Alexandra Haskopoulou Edirne'ye geldi.

Edirne Valisi Hasan Duruer tarafından kabul edilen Yunan heyeti daha sonra Vali Yardımcısı Beyazıt Tanç, Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu, Halk Sağlığı Müdürü Hatice Gül, Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar ve Çevre Sağlığı Şube Müdürü Nazlı Gül Boztaş ve Sivrisinekle Mücadele Uzmanı Gazanfer Ay ortak bir toplantı yaptı.

Toplantı öncesinde bir açıklama yapan Edirne Vali Yardımcısı Beyazıt Tanç, Meriç deltasında sivrisinekle mücadeleyi 2 ülkenin ayrı ayrı yaptığını söyledi.
Toplantıda birlikte ortak mücadelenin nasıl yapılacağını değerlendireceklerini belirten Tanç, "İşbirliği içerisinde yapılacak bir mücadelenin çok daha etkili olacağını düşünüyoruz. Tabii bu mücadeleyi sürdürürken önceliğimiz eko-sisteme zarar vermemek olmalıdır. Bireysel olarak ilimiz genelinde ve diğer bölgelerde Yunanistan tarafından bireylerin yapabilecekleri nelerdir? Onlara dönük ne tür çalışmalar yapabiliriz. Bunu birlikte değerlendireceğiz." dedi.

Reklam
Reklam

Doğu Makedonya Trakya Bölge Başkan Yardımcısı Ercan Hüseyin, Yunanistan'dan 4 kişilik bir heyet olarak geldiklerini ifade ederek görüşme taleplerini kabul ettikleri için Edirne Valiliği'ne teşekkür etti.

Sivrisinekle mücadele vereceklerini belirten Hüseyin, "Sadece sivrisineklerin bize verdiği rahatsızlık değil, taşıdığı hastalıklar da bizler için çok önemli. 2 ülke arasında insanların gidip gelmesi pasaport gerekmesine rağmen sineklerin böyle bir durumu yok. Bir taraftan diğerine rahatlıkla geçiyorlar. Bunun için halklarımıza karşı mecburiyetimiz var. Bu bölgede bulunan yerli halk ve turistleri korumak bizim görevimiz. Bizim eyaletimiz iki yıllık bir mücadele planı hazırladı. Son teknoloji mücadele yöntemini kullanacağız. Bu sürede çok iyi mücadele verip en azında verdikleri rahatsızlığı ve hastalığı minimuma indireceğimize inanıyorum. Çok iyi niyetle geldik. Biz ne yapacağımızı burada anlatacağız. Daha etkin sonuçlar alabilmek için birlikte nasıl ortak çalışma yapacağımızı konuşacağız. Teknik yöntemleri, kullanılacak ilaç türlerini ve ilaçlama zamanlamasını konuşacağız. Bütün eyaletleri kapsayan iki yıllık bir eylem planı hazırladık. 2 yıllık mücadele için bütçemiz 3 milyon Euro." diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: