'Türkiye yatırımda güvenli 7 ülke arasında'

İZMİR (İHA) - İzmir'e gelen Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Türkiye'nin şu an da dünyada yatırımda güvenli olan 7 ülke arasında olduğunu söyleyerek, Türkiye'nin adeta yatırım cazibe merkezi haline geldiğini belirtti.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal ile çok sayıda davetlinin katılımıyla Tesco Kipa ortaklığının 3. yıldönümü Hilton Oteli'nde düzenlenen törene kutlandı. Törende Tesco Kipa CEO'su Steve Hammett görevini yeni CEO Siman King'e devrederken, görev süresi dolan Tesco Kipa Yönetim Kurulu Başkanı Şinasi Ertan, Yönetim Kurulu üyeleri Necdet Yorgancıoğlu'na da plaketleri verildi.

Reklam
Reklam

Kutlama öncesi yapılan toplantıda gazetecilere bilgi veren Tesco Kipa CEO'su Hammett, geçen yıl 100 milyon sterlinlik yatırım yaptıklarını belirterek, 2007 yılında 150 milyon sterlin yatırıma imza atacaklarını söyledi. Yeni yılda en az 8 hipermarket açacaklarına işaret eden Hammett, "İzmir dışında Antalya'da da 2 Kipa Ekspres açarak bu mağazaların sayısını artıracağız. 3 yılın sonunda 13 hipermarket, 11 ekspres mağaza, yaklaşık 92 bin metrekare satış alanı ve 4 bini aşkın çalışanımızla çok güçlü bir yapı ortaya çıkardık. Yeni yatırımlarla çalışan sayımızı 10 bine çıkarmayı hedefliyoruz. 3 yıl önce mağazalarımızı haftada 200 bin ziyaretçi geziyordu şimdi bu sayı 500 bin. 3 bin kalem malda en ucuz fiyatı vermek istiyoruz. '100 kalemdeyse 5 kilometre çapında bir alanda daha ucuzunu alınabilirse fiyat farkının iki katını biz verelim' diyoruz. Kipa bir başarı öyküsü. Tesco Kipa olarak başarılarımıza devam etmek istiyoruz" dedi.

Tesco Kipa'da A tipi hisselerin tamamının Tesco'ya geçtiğini B tipi hisse senetlerinin de yüzde 6'sının İMKB'de işlem gördüğüne işaret eden Hammett, 3 yılda yerel tedarikçilerden daha çok ürün almaya başladıklarını kaydetti. Türkiye'deki mağazalarının yüzde 98'inin yerel tedarikçilerden karşılandığını anlatan Hammett, kuracakları merkezi dağıtım deposuyla da yerel tedarikçilerin işini daha da kolaylaştıracaklarını kaydetti. Tesco Kipa'nın yeni CEO'su Simon King ise, yeni dönemde de başarılara imza atmak istediklerini aktardı.

Reklam
Reklam

Törende konuşan Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun ise, dünyadaki yeniden yapılanmaya Türkiye'nin gecikmeden ayak uydurması gerektiğini söyleyerek, kötü yönetimin Türkiye'yi ekonomik depremlere sürüklediğini ancak Türkiye ekonomisinin dar boğazdan çıktığını 4 yılda yüzde 7.8 büyüyerek OECD ülkeleri arasında en yüksek büyümeyi elde ettiğini kaydetti. Bakan Coşkun, "Özel sektör öncülüğünde kalkınma modelinde ısrarlıyız. Özelleştirmeye katılım yılda 1 milyar dolarken, 4 yıl sonra bugün 30 milyar doları buldu. Dünyada yabancı sermaye kavramı değişti. Türkiye istikrar adası oldu, Türkiye sağlıklı bir ekonomik yapıda ilerliyor. Türkiye şu an adeta yatırım cazibe merkezi durumunda. Dünyada yatırımda güvenli 7 ülkeden birisiyiz. 2010 yılına kadar Avrupa'nın 5., dünyanınsa 10. büyük ekonomisi olmayı hedefledik" şeklinde konuştu.

Yatırımları ve yarattığı istihdamla Tesco Kipa'yı kutladığını ve başarılar dilediğini, Tesco'nun bazı ürünlerini Türkiye'den aldığını ve diğer ülkelerdeki mağazalarına ihracat yaptığını işaret eden Coşkun, "Biz hipermarketlerin kurulmasına karşı değiliz. Çarpık yapılaşmayla, önüne gelen her yerde mağaza açılmasına karşıyız. Esnafı da korumak anayasal görevimiz. Yerinde kurulan büyük mağazaları destekliyoruz. Bereketli kazançlar sağlasınlar. Bu sayede istihdam yaratıp, ülkeye döviz ve vergi kazandırsınlar" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Coşkun, ayrıca mağazaların indirimlerini de kurallara bağlamak için yasa hazırlığında olduklarına işaret ederek, mağazaların sadece yaz ve kış dönemlerinde indirim yapabileceğini sözlerine ekledi.