Türkiye, yeni yerleşim birimlerine izin veren İsrail’i kınadı

Türkiye, işgal altındaki Filistin topraklarında yürüttüğü yerleşim faaliyetlerine bir yenisini ekleyerek, Batı Şeria’daki Efrat yerleşiminde...

Türkiye, işgal altındaki Filistin topraklarında yürüttüğü yerleşim faaliyetlerine bir yenisini ekleyerek, Batı Şeria’daki Efrat yerleşiminde 40 ilave birimin inşasına ve bu bölgede bin 700 dönümlük bir çiftlik kurulmasına izin veren İsrail yönetimini kınadı. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada yönetimi yeni yerleşim birimlerine onay vermesinin “şiddetle kınandığı” belirtildi.
Açıklamada Efrat yerleşiminin dışında bulunan bir bölgede inşa edilecek söz konusu ilave birimlerin, İsrail’in anılan yerleşimi gelecekte daha da genişleterek çevredeki diğer yerleşimlerle birleştirmek ve Filistin şehirlerinin Batı Şeria’nın diğer kısımları ile bağlantılarını kesmek yönündeki niyetini ortaya koyması bakımından da özellikle kaygı verici olduğuna dikkat çekildi.
İsrail’in uluslararası hukuka aykırı olarak ve uluslararası toplumun tüm çağrılarına rağmen, ısrarla sürdürdüğü yerleşim faaliyetlerinin, İsrail-Filistin ihtilafını derinleştirdiği ve bu ihtilafın çözümü için öngörülen iki devletli çözüm vizyonunu ciddi biçimde tehlikeye soktuğu vurgulanan açıklamada “İsrail’in bu tutumu barış sürecinin canlandırılmasına yönelik çabaları da akim bırakmaktadır.” denildi.
Bakanlık açıklamasında son olarak “Ortadoğu'da kalıcı barışın tesisi için İsrail’in uluslararası hukuktan kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmesi ve başta yerleşimler olmak üzere, müzakere zeminine zarar veren tüm faaliyetlerine derhal son vermesi gerekmektedir.” ifadeleri kullanıldı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz