"Türkiye Yeniden: Mezun Buluşması"

- Başbakan Yıldırım: (2) - "Yükseköğrenim alt yapısında kaydedilen nitelik ve nicelik olarak ilerlemeler sayesinde bugün ülkemiz bütün ülkelerce tanınan bir eğitim durağı haline geldi. 2012'de yaklaşık 50 bin yabancı misafir öğrencimiz varken, bugün 110 bine ulaştık" - "Esasında üniversitede okuyan öğrencilerimizin sayısının 7 milyonu aştığını düşünürsek, bu sayının fevkalade düşük olduğunu ifade etmek isterim. En azından 7 milyon üniversite öğrencisinin 350 bini misafir öğrencilerden oluşmalıdı

İSTANBUL (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, yükseköğrenim alt yapısında kaydedilen nitelik ve nicelik olarak ilerlemeler sayesinde bugün Türkiye'nin dünyada tanınan bir eğitim durağı haline geldiği belirterek, "2012'de yaklaşık 50 bin yabancı misafir öğrencimiz varken, bugün 110 bine ulaştık." dedi.

Yıldırım, Cumhurbaşkanlığı'nın himayelerinde Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanlığı tarafından düzenlenen "Türkiye Yeniden: Mezun Buluşması"ndaki konuşmasında, misafir edilen her bir öğrenci Türkiye'den bir şeyler öğrenirken Türkiye'nin de onlardan bir şeyler öğrendiğini anlattı.

Reklam
Reklam

Uluslararası öğrencilerin önemine işaret eden Yıldırım, "Her uluslararası öğrenci bizim için kendi ülkesinde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliğinden başka çalacak bir kapımızın daha olması anlamına geliyor. Uluslararası öğrenciler bizim için birer gönül elçisidir." diye konuştu.

Suriye, Irak, Yemen, Libya ve daha birçok ülkede krizlerin sürdüğüne değinen Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ortadoğu'da kalıcı bir istikrardan adeta bahsetmek mümkün olmadığı gibi Afrika'da da sorunlar tam anlamıyla aşılmış değil. Biz istiyoruz ki gençler afet, savaş, istikrarsızlık, iç çatışmalara maruz kalarak kayıp nesiller haline gelmesin. Her sene dünya çapındaki 5 bin uluslararası öğrenciye objektif kriterlerle burs verirken, bu miktarın yüzde 70'ten fazlasını yükseköğretime erişme imkanı kısıtlı olan ülkelere tahsis ediyoruz. Böylece küresel fırsat eşitliğinin de önünü açmış oluyoruz. Türkiye'nin bütün çabası, gençlerimize üniversite öğretimi sağlamaktır. Bugün bu salona bakınca çok şükür bunu büyük ölçüde başardığımızı görmekteyiz, bundan da mutluluk duyuyoruz. Gençler, gelecek sizindir. Gelecek, eğitimle donanmış, hayalleri ve hedefleri olan sizlerindir. Türkiye, dün de sizinle beraberdi, bugün ve gelecekte de sizlerle beraber olmaya devam edecek. Bundan hiç ama hiç şüpheniz olmasın."

Reklam
Reklam

Yıldırım, Türkiye'nin uluslararası öğrenci hareketliliğine dahil olmasının 25 yılla sınırlı olmadığını hatırlatarak, Osmanlı İmparatorluğu'ndan bu yana yurt dışına öğrenci gönderildiğini ve bütün coğrafyalardan gelen öğrencilere ev sahipliği yapıldığını, 1960'lardan itibaren öğrencilere ev sahipliği yapma geleneğinin ikili anlaşmalarla daha da kurumsallaştığını anlattı.

Başbakan Yıldırım, 1992'de Türkiye'nin yurt dışına açılmasında katkıları olan merhum Cumhurbaşkanlarından Turgut Özal'ı yad ederek, şöyle devam etti:

"Onun vizyonu sayesinde ülkemizde yabancı öğrencilerin okutulması konusunda büyük hareketlilik yaşandı. 2012'de Cumhurbaşkanımızın talimatıyla başlatılan hedefler, yeni hedefler doğrultusunda oluşturulan Türkiye Bursları programıyla ülkemiz nezdindeki uluslararası öğrenci hareketliliği sistematik ve kurumsal bir niteliğe kavuştu.Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığımız tarafından sevk ve idare edilen bu çalışma bugün önemli bir seviyeye geldi. Türkiye olarak son 15 yılda enerjiden sağlığa, ulaşımdan iletişime, ekonomiden eğitime kadar birçok alanda değişimi, dönüşümü ve gelişimi gerçekleştirdik. 2017 itibarıyla tam 163 ülkeden 107 bin öğrenci başvurusu oldu. Keşke imkanlar olsa hepsine burs sağlayabilsek, ama inşallah gelecek yıllarda daha fazla öğrenciye Türkiye'de yükseköğretim imkanı sağlayacağımızı düşünüyorum."

Reklam
Reklam

- "Sizler, kadim medeniyetimizin yeni uç beylerisiniz"

Türkiye'de son yıllarda yükseköğretimde hatırı sayılı gelişmeler yaşandığını dile getiren Yıldırım, şu bilgileri paylaştı:

"Gerek üniversite sayımızın artması gerekse üniversitelerimizdeki alt yapının, insan kaynak kapasitesinin gelişmiş olması, Türkiye'nin bu alanda gelecek yıllarda daha büyük imkanları yurt dışından gelen öğrencilere ve kendi öğrencilerimize sağlaması için her türlü imkanı ortaya koyuyor. Yükseköğrenim alt yapısında kaydedilen nitelik ve nicelik olarak ilerlemeler sayesinde bugün ülkemiz bütün ülkelerce tanınan bir eğitim durağı haline geldi. 2012'de yaklaşık 50 bin yabancı misafir öğrencimiz varken, bugün 110 bine ulaştık. Esasında üniversitede okuyan öğrencilerimizin sayısının 7 milyonu aştığını düşünürsek, bu sayının fevkalade düşük olduğunu ifade etmek isterim. En azından 7 milyon üniversite öğrencisinin 350 bini misafir öğrencilerden oluşmalıdır. Bundan sonraki politikamız da inşallah bu yönde olacaktır. Bu müjdeyi de paylaşmak istiyorum. Sadece 2017 mezun sayısı 7 bin 500'dür. Ülkemiz üniversitelerinde öğrenim gören 110 bin öğrencinin 25 bini burslu öğrencilerden oluşuyor. Tabii burada 16 bin diğer ülkelerden, geriye kalan 25 bine ulaşacak sayı Suriyelilerden oluşmaktadır. 2011'de Türkiye Bursları'na 8 bin başvuru olurken, 2013'te bu sayı 55 bini, 2017'de 106 bini aşmış durumdadır. Bu da Türkiye'nin yüksek öğrenimine Türkiye'deki eğitime olan ilginin ne kadar günden güne geliştiğini, artığını gösteren en önemli sonuçtur."

Reklam
Reklam

Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye Bursları'nın Türkiye'nin dış politikasının temel esaslarıyla uyumlu ve geniş fırsatlar sunan yapısı sayesinde ülkedeki burslu öğrenci sayısının yanı sıra kendi imkanlarıyla Türkiye'de okumayı tercih edenlerin sayısının da artığını kaydetti.

Türkiye'nin bölgede istikrarı, barışı, güvenliği sağlayan ve iddiası olan bir ülke olduğunu belirten Yıldırım, şöyle konuştu:

"Kadim medeniyeti, kültürel zenginliği, geniş gönül dünyasıyla geleceğe yürüyen ülke Türkiye'dir. Bu, bizim kutlu yürüyüşümüzdür. Ne geçmişte ne de bugün asla bu yürüyüşümüz, insanlığın aleyhine tek bir adıma dönüşmemiştir, dönüşmeyecektir. Yüzlerce yıl Osmanlı adaletiyle yönetilen Afrika toprakları, bir kez bile istismar edilmemiş, hiçbir sömürüye izin verilmemiştir, ama bugün durum ortadadır. Ortadoğu kanlı hesaplaşmalara, mezhep kavgalarına, kardeş kanı dökülmesine şahit olmaktadır. Bugünkü tablo bize ayan beyan şunu göstermektedir; insanlık dünyanın içine sıkıştığı radikal siyasi atmosferden, ötekileştiren dilden, küresel güçlerin oluşturduğu yersiz gerilim hatlarından çok yoruldu, yeni bir öze dönüşü herkes bekliyor. Türkiye, bu yeniden öze dönüşün öncülüğünü yapmaktadır. Bunun içindir ki Cumhurbaşkanımız bütün dünyaya 'Dünya 5'ten büyüktür' mesajını vermektedir. 110 ülkeden nice kardeşimiz, 'Biz, biriz, beraberiz, bir vücudun uzuvları gibiyiz.' diyor. Bu kardeşlik ilelebet devam edecek. Coğrafyalarımız, evlatlarımız, ülkelerimiz kardeş olacak, birlikte gelişeceğiz, birlikte büyüyeceğiz, zorlukları birlikte aşacağız ve birlikte geleceği inşa edeceğiz."

Reklam
Reklam

Yıldırım, YTB'nin girişimiyle Bosna Hersek, Karadağ, Sırbistan, Arnavutluk, Kosova, Gürcistan, Ukrayna, Kazakistan, Moğolistan, Afganistan, Filistin, Ürdün, Irak, Cezayir, Tunus, Somali, Etiyopya, Kenya, Tanzanya, Gana ve Nijerya'nın olduğu 21 ülkede, 26 Türkiye mezun derneği kurulduğuna dikkati çekerek, yıl sonu itibarıyla 40 farklı ülkede mezun dernekleri kurulacağını bildirdi.

Türkiye mezunlarının kendi ülkelerinde yaşarken, kalbinde Türkiye'yi taşıyan gönül erleri olduğunu dile getiren Yıldırım, "Sizler, kadim medeniyetimizin yeni uç beylerisiniz. Bundan dolayı sizin olduğunuz her yerde Türkiye olarak içimiz rahat, gönlümüz ferah olacaktır." dedi.

- "Türkiye'nin gönül kapıları size her zaman açıktır"

Başbakan Binali Yıldırım, kendisinin de yurt dışında eğitim gördüğünü hatırlatarak, toplantıya katılmış mezunların tecrübelerini kendisinin de yaşadığını belirtti. Dünya Denizcilik Üniversitesi'nde master yaptığını belirten Yıldırım, şöyle devam etti:

"Bu üniversite, Birleşmiş Milletler'in kurduğu bir üniversitedir ve öğrencilerinin tamamı değişik Birleşmiş Milletler üyesi ülkelerden gelmektedir. Üniversite İsveç'te olmasına rağmen İsveçli öğrenci yoktur, en fazla bir tane vardır. Uluslararası üniversite olduğu için dünyanın her ülkesinden öğrencilerin buluştuğu bir yer. Siz, değişik bölgelerden Türkiye'ye geliyorsunuz, Türk öğrencilerle arkadaşlık yapıyorsunuz, biz de orada 2 yıl boyunca 100'den fazla ülkenin öğrencileriyle arkadaşlık yaptık, bir olduk, beraber olduk, geleneklerimizi, kültürlerimizi, alışkanlıklarımızı paylaştık. Bir de farklı din, farklı dil, farklı yaşam tarzı... Bu aslında küresel kardeşliğe küresel barışa önemli bir katkı sağlıyor, hoşgörüyü getiriyor. Ayrışmayı değil kucaklaşmayı sağlıyor. İşte oradan mezun olduktan sonra şimdi biz bütün arkadaşlarımızla, mezun derneğimiz var, o vasıtayla haberleşiyoruz. Bu ne işe yarıyor? Ülkeler diplomatik kanalları kullanarak sorunlarını aşarlar ama böyle bir ağınız varsa, diplomatik kanalların hızı istediğiniz gibi olmaz. Günler alır, aylar alır ama biz hemen telefonla arıyoruz, arkadaşımıza diyoruz, orada tabii önemli görevdeler birçoğu, 'Şöyle şöyle bir mesele var.', hemen hallediyor, geri dönüyor. Yani bunların mezuniyetten sonraki faydalarını da görüyoruz. Bazıları bakan oldu, bazıları önemli genel müdürlüklerde görev aldı, siyasette görev aldı, akademide görev aldı, bürokraside görev aldı, özel sektörde, iş hayatında görev aldılar."

Reklam
Reklam

Öğrenci değişiminin ülkeler arasındaki ilişkilerin gelişmesine çok büyük katkı sağladığı gibi aynı zamanda ülkelerin kültürel olarak da birbirine yakınlaşmasına büyük fayda sağladığını aktaran Yıldırım, "Bu bakımdan sizlerle bir araya gelmemize vesile olan 'Türkiye Yeniden' programı adı altında gerçekleştirilen bu etkinliğin gerçekleşmesinde emeği olan başta Başbakan Yardımcım Sayın Hakan Çavuşoğlu ve Yurtdışı Türkler Akraba Topluluğu Başkanlığı'na teşekkür ediyorum. Tabii Cumhurbaşkanımızın himayesinde gerçekleşen etkinlik. Cumhurbaşkanımıza da bu önemli programı himayesine aldığı için ayrıca şükranlarımı sunuyorum." dedi.

Türkiye'ye uzun süredir gelmeyen mezunlara seslenen Yıldırım, "Bu bir milat olsun. Türkiye'nin gönül kapıları size her zaman açıktır. Artık daha sık görüşeceğiz, daha sık bir araya geleceğiz. Öyle okuduk, bitirdik, hadi eyvallah yok. Dönüp, gelip hasret gidereceğiz, dostlarımızla buluşacağız. Bu düşüncelerle tüm Türkiye mezunlarına sevgi ve muhabbetlerimi sunuyorum. Kendilerinden ülkelerine ve toplumlarına en samimi sevgilerimi, saygılarımı iletmenizi istiyorum. Karşılıklı olarak ilişkilerimizin ve iş birliğimizin gelişmesi için her türlü katkıyı vereceğinizden eminim." diyerek tamamladı.

Reklam
Reklam

- Notlar

"Türkiye Yeniden: Mezun Buluşması", üniversite eğitimini Türkiye'de tamamlayan 107 ülkeden 500'ün üzerinde kişiyi İstanbul'da bir araya getirdi.

Etkinlikte, 2015 yılında hayatını kaybeden ve lise ve üniversite eğitimini Türkiye burslusu olarak İstanbul'da tamamlayan eski Libya Başbakanı Muhammed el Manguş'la ilgili hazırlanan belgeselin gösterimi yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın programda okunan mesajı büyük alkış aldı.

Başbakan Binali Yıldırım, 60 yıl önce İTÜ'den mezun olan Lübnanlı Ali Çelebi ve Libyalı Muhammed el Manguş'un oğlu Haşim el Manguş'a Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mesajının bulunduğu ebru süslemeli tablo verdi.

Etkinliğe İstanbul Valisi Vasip Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, TİKA Başkanı Serdar Çam, AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Lütfiye Selva Çam'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

(Bitti)

(AA)