“türkiye Yeşil Ekonomiye Ayak Uydurmalı”

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı Celal Sönmez, Türkiye’nin daha az enerji tüketip daha...

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı Celal Sönmez, Türkiye’nin daha az enerji tüketip daha az su kullanarak sürdürülebilir bir yüksek büyüme hızı yakalamak zorunda olduğunu belirterek, “Adına ‘yeşil ekonomi’ denilen bu yeni dönemi, bütün realitesiyle algılamak ve gereğini hızla yapmak zorundayız” dedi.

BTSO tarafından yayınlanan aylık ekonomi dergisinde açıklamalarda bulunan Sönmez, Türkiye’nin ithalata 2010 yılında 38,5 milyar dolar, 2011 yılında ise 54,1 milyar dolar ödediğini dile getirdi. İthalatla büyümeye çalışmanın zorluklarını sonuna kadar yaşadıklarını dile getiren Sönmez, “Oysa 2023 yılında dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri olmak gibi iddialı bir hedefimiz var. Bu hedefe ulaşmak için orta ve ileri teknolojide Avrasya’nın üretim merkezi olmayı öngörüyoruz. Yani tarımdan sanayiye, turizmden finansa kadar her alanda hızlı büyüme idealimiz var” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Çağın önemli bilgisayar bilimcilerinden biri olan Alan Kay’ın, “Geleceği öngörmenin en iyi yolu, onu icat etmektir ” sözüne vurgu yapan Sönmez, "yeşil ekonomi" kavramının dünyaya yayıldığını dile getirerek, “O halde gelecekteki hedeflerimize doğru yürürken, imkanlarımızı ihtiyaçlarımızın en verimli karşılanacağı kanallara yönlendirmemiz şart. Türkiye, daha az enerji tüketerek, daha az su kullanarak, çevreyi kirletmeyerek sürdürülebilir bir yüksek büyüme hızı yakalamak zorunda. Adına ‘yeşil ekonomi’ denilen bu yeni dönemi, bütün realitesiyle algılamak ve gereğini hızla yapmak zorundayız. Karşı karşıya bulunduğumuz meydan okumayı biraz daha iyi anlamak için sadece şu trendleri saymak sanırım yeterli olur. Önceki yıl Rio’da yapılan BM Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı, bu trendi net olarak ortaya koydu. Yerküreyi tahrip ederek büyüme inadını sürdüren ülkeler, yakın gelecekte çok daha yüksek oranda baskıya maruz kalacaklar” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE YEŞİL EKONOMİDE ŞANSLI”

Türkiye’nin yeşil ekonomi alanında şanslı olduğunu ifade eden Sönmez, şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

“Yeni bir yatırım atağı döneminin eşiğinde olan Türkiye’nin bu noktada şanslı olduğunu düşünüyorum. Yeni yatırım yaparken, fabrikalarımızın teknolojisini yenilerken, yeni sektörlere yönelirken, yeni çağın gereklerini gözetme fırsatımız var. Bu dönüşümün yüksek maliyetli ancak gerekli olduğu konusunda herkes hemfikir. Bu konuda yönlendirici sorumluluk ise, uluslararası sözleşmelere attığı imzalar ve içeride çeşitli planlarla gösterdiği hedefler nedeniyle kamu yönetimine düşüyor.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: