Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, fırtına, hortum, aşırı yağış gibi afetlerin, Ege, Akdeniz, İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinin bazı illerinde, seralar başta olmak üzere, ekimi yeni yapılan tarla ürünleri ile meyve ve sebzelere zarar verdiğini söyledi.
TZOB Başkanı Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, geçen yıl ekim ayından itibaren görülen yağışların, mevsim normallerinin altında gerçekleşen hava sıcaklıkları nedeniyle don, dolu gibi afetler yaşandığını vurguladı. Bu yılın ocak ayından itibaren yağan karın ürünleri soğuğa karşı koruduğunu, toprakta örtü görevi gördüğünü, toprağın yeterli nemi almasını sağladığını belirten Bayraktar, son günlerde gerçekleşen fırtına, hortum, aşırı yağış gibi afetlerin Ege, Akdeniz, İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinin bazı illerinde, seralar başta olmak üzere, ekimi yeni yapılan tarla ürünleri ile meyve ve sebzelere zarar verdiğini ifade etti. Özellikle Yalova'da fırtına nedeniyle bine yakın sera ve seralarda ekili olan kesme çiçek, salatalık, semizotu gibi ürünlerin zarar gördüğünü belirten Bayraktar, "Cihanbeyli'deki kum fırtınası çıkış dönemindeki buğdaya, ekimi yeni yapılan şekerpancarı ve ayçiçeğine zarar verdi. Buğdayda zararın boyutunun bazı alanlarda yüzde 40 oranlarına ulaştığı tahmin ediliyor" dedi.
Ziraat odaları tarafından tespitlere devam edildiğini ifade eden Bayraktar, "Fırtınanın verdiği zarar en fazla Yalova ilinde görülmüştür. Bine yakın sera ve seralarda ekili olan kesme çiçek, salatalık, semizotu gibi ürünler zarar görmüştür. Fırtına şiddetinin fazla olması nedeniyle plastik seraların örtüleri tamamen uçarken, demir aksamları da yerlerinden çıkmıştır. İlin çiftçilerinin önemli geçim kaynağı olan kesme çiçek üretiminin zarar görmesi çiftçilerin mağduriyetine neden olmuştur. İlk gözlemlere göre zararın boyutunun 5 milyon liraya ulaştığı yönünde tahminler yapılıyor. Açık alanda ise meyve ağaçlarında dallarda kırılmalar ve yatmalar meydana gelmiştir. Konya'nın Cihanbeyli ilçesinde gerçekleşen kum fırtınası, çıkış döneminde olan buğdaylara, ekimi yeni yapılan şekerpancarı ve ayçiçeğine zarar vermiştir. Buğdayda zararın boyutunun bazı alanlarda yüzde 40 oranlarına ulaştığı tahmin edilmektedir. Yeni ekimi yapılan şekerpancarı ve ayçiçeğinde bazı yerlerde ekimin yenilenmesi zorunda kalınabilinecektir. Aydın ili merkez, Buharkent, İncirliova, Sultanhisar ilçelerinde gerçekleşen fırtına, erik, şeftali, kayısı gibi meyvelere zarar vermiştir. Aydın ili merkeze bağlı Umurlu beldesinin önemli bir ürünü olan erik ağaçları zarar görmüştür. Seracılığın yoğun olduğu Kocaeli'ye bağlı Gebze ilçesi Kadıllı köyünde zararın boyutu büyüktür. Yapılan ilk tespitlere göre, toplam bin 500 serada zarar vardır. Bu seraların 300'ünün demir aksamı zarar görmüş geri kalanının plastik örtüleri atmıştır.
Seralarda üretimi yapılan kıvırcık, tere, roka, yeşil soğan gibi ürünlerde zarar olmuştur. Bartın'da seracılığın yoğun yapıldığı 15 köyde 250 sera ve seralarda ekili olan çeşitli sebzeler fırtınadan zarar görmüştür. Düzce'de fırtına ova ve köylerde etkili olmuştur. Bu köylerde seraların plastik örtüleri ve demir aksamları ile seralarda üretimi yapılan domates, salatalık, biber fideleri zarar görmüştür. Akçakoca ilçesinde fırtınanın hakim olduğu güneye bakan yamaçlarda fındıklarda meyve gözlerinde ve yapraklarda yanma olmuştur. Yüzde 30-35 oranlarında
zarar beklenmektedir. Antalya'nın Kaş ilçesinde 6 köyde yüzde 80 domates, yüzde 20 biber ekili cam ve plastik seralarda zarar görülmüştür. Cam seralarda kırılma olurken, plastik örtülerde atma olmuştur. Giresun ve Ordu'da 2-9-19 Nisan 2012 tarihlerinde yaşanan fırtınadan fındık bahçeleri zarar görmüştür. Fındıkların çotanak taslaklarının oluştuğu bu nedenle fırtınaya karşı hassas olduğu bu dönemde gerçekleşen fırtına, yeni oluşan sürgünlerin kopmasına, dalların kırılmasına neden olmuştur. Manisa'da gerçekleşen aşırı yağışlar nedeniyle baraj kapaklarının açılması, aynı zamanda yağışların devam etmesi Gediz nehrinin taşmasına yol açmıştır. Nehrin etrafında bulunan Turgutlu ilçesine bağlı tarım arazileri su altında kalmıştır. Oluşan su baskınından en fazla bağ alanları zarar görürken, aynı zamanda ekimi yapılacak, mısır, domates, biber alanlarının su altında kalması, ekimlerin gecikmesine neden olacaktır. Zararın boyutunun yağışların devam etmesi durumunda artacağı tahmin edilmektedir. Muğla'nın Fethiye ilçesinde etkili olan fırtına, çoğunlukla domates ekili seralara zarar vermiştir" dedi.
Bayraktar, hasar tespit çalışmalarına devam edildiğini, oluşan zararın boyutlarının önümüzdeki günlerde netleşeceğini kaydetti. Ancak tabloya bakıldığında özellikle sera üreticilerinin zararının fazla olduğunun görüldüğünü bildiren Bayraktar, bu nedenle seralarda yer alan ürünlerde zararın artmaması için acil olarak plastik temin edilerek seraların kapatılması gerektiğine dikkat çekti. Hasar tespit çalışmalarını takiben çiftçilerin bankalara olan kredi borçlarının faizsiz ertelenmesinin yerinde olacağını
belirten Bayraktar, "Çiftçilerimiz Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin dışında diğer bankalardan da kredi kullanmaktadırlar. Özel bankalar da bu durumu göz ardı etmemeli, kredi borçlarını faizsiz ertelemelidir" dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz