Türkiye’deki Youtube yasağı Avrupa Parlamentosu’nda

BRÜKSEL (ANKA) – Avrupa Parlamentosu'nda, Türkiye'deki YouTube'a erişim yasağıyla ilgili bir soru önergesine verilen yanıtta, sözkonusu yasak ve "ifade özgürlüğü" arasında bağlantı kuruldu.

Avrupa Parlamentosu Üyelerinden Philip Claeys, uygar ülkelerde genellikle açık eğitim öğretim, demokratik sürece katılım, katılımcı belediyecilik, hobiler gibi alanlarda kullanılırken Türkiye'de daha çok hakaret ve eğlence ağırlıklı kullanılan, hakaret ve iftira içerikleri dolayısıyla da birkaç kez erişim yasağı getirilen YouTube ile ilgili soru önergesi verdi. Türkiye'de Türk Ceza Yasası'nın 301'inci maddesinin ihlal edildiği gerekçesiyle YouTube erişiminin daha önce mahkeme kararıyla yasaklandığına dikkat çeken Claeys, "Siteye erişim birden fazla kez yasaklanmıştır. Diğer web siteleri de aynı işlemle karşılaşmıştır. Bu olayın Türkiye'yle katılım müzakerelerinin sürmesi üzerinde ne gibi sonuçları olacaktır?" diye sordu.

Reklam
Reklam

-YOUTUBE VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ–
Önergeye yanıt veren AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn ise, Komisyon'un Türkiye'de YouTube ile ilgili yasal süreçlerden haberdar olduğunu belirtti. Rehn, "Komisyon Sayın Üye'nin daha önceki bir sorusunu yanıtlarken, müzakereleri Türkiye'nin katılım için yaptığı hazırlıklardaki ilerlemenin yönlendirdiğine ve bu ilerlemenin, diğerleri yanında; ifade özgürlüğünü de içeren Kopenhag siyasi kriterlerinin karşılanmasıyla ölçüldüğüne işaret etmiştir" dedi.