Türkiye’nin ilaç üssü haline gelmesi hayal değil

Merck Sharp Dohme İlaçları Ltd. Şti. (MSD)'nin, Türkiye'de ilaç sektöründe yenilikçilik ve Ar-Ge çalışmaları yaklaşımını Polonya, Macaristan, İrlanda, Çin ve Hindistan ile karşılaştıran araştırma Türkiye için yol haritasını ortaya koydu.

Merck, Sharp Dohme İlaçları (MSD) Avrupa, Orta Doğu, Afrika ve Kanada Bölgesi tarafından 14 Ekim 2008 tarihinde İstanbul'da düzenlenen "İlaçlara Erişim, Yenilikçilik ve Sağlık Ekonomisi" konulu sempozyumda, Türkiye'nin yenilikçilik politikasına yaklaşımının Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri ile karşılaştırıldığı araştırmanın sonuçu açıklandı.

Reklam
Reklam

SHI Consulting'in yaptığı Türkiye'nin yenilikçilik konusundaki yaklaşımının Polonya ve Macaristan ile karşılaştırıldığı araştırmada İşlevsel Yenilikçilik (FIS) Modeli kullanıldı. Ayrıca araştırma kapsamında Türkiye yenilikçilik konusunda referans ülkeler olan Hindistan, Çin, İrlanda ve Yeni Zelanda ile karşılaştırıldı.

Araştırma sonucuna göre ilaç sektöründe yenilikçilik konusunda Türkiye, Polonya ve Macaristan'a göre daha ihtiraslı bir vizyona ve cazip piyasa büyüklüğüne sahipken, alt yapının oluşumu ve Ar-Ge çalışmaları konusunda gerekli koşulları sağlaması gerekiyor.

Türkiye'nin sağlık ekonomisinde dünya çapında bir oyuncu olmasının mümkün olduğunu söyleyen SHI Consulting Başkanı Borys Chabursky, "Görünen o ki, Türkiye'nin inovasyonu sağlık ekonomisinde hayata geçirebilmesi için hızlı ve etkili bir biçimde hareket etmesi gerekiyor. Tabii bu arada Türkiye piyasa büyüklüğünü kendi avantajına döndürülmeli, Ar-Ge ve piyasa koşullarının geliştirilmesini de dengeli bir şekilde yürütmeli" dedi. Türkiye

Reklam
Reklam

Türkiye, sağlık ekonomisinde yenilikçi, ihtirasli bir vizyona ve olumlu bir görünüşe sahiptir. Bu vizyon hem bilgi yaratılması hem de ülke kapasitesinin kurulması için dengeli bir yatırım gerektirecektir;

–Hükümet Ar-Ge konusunda yatırımlarını artırarak Türkiye'nin bu alanda, bilgi üretmesine ve geliştirmesine katkıda bulunmaktadır. Türkiye'de sağlık ekonomisinde özel sektörünün katılımını sağlama olanakları çok yüksektir.
–Girişimciliğin gelişmesini desteklemek için Fikri Mülkiyet Hakları'nın korunması ve risk sermayelerine ulaşılabilmesi gerekmektedir.
–Türkiye'nin kapasitesinin gelişmesi için konuyla ilgili mevzuatın düzenlenmesi yeniliği kolaylaştıracaktır.
–Türkiye'deki piyasa şartlarının ve ülke kapasitesinin gelişmesi, hastaların yeni sağlık ürünlerine ve teknolojilerine ulaşabilmesini kolaylaştıracaktır.
–Hükümetin Türkiye'deki sağlık hizmetinde kendine özgü potansiyelini güçlendirmek için cesur vizyonuna ve olumlu duruşuna devam etmesi gerekiyor. Sağlık ekonomisini geliştirmek ve dünya çapında bir merkez haline gelmek hayal değildir.

Reklam
Reklam

Sonuç:

1-Yerli AR-GE kapasitesi yükseltilmeli: Asıl AR-GE piyasa oyuncuları belirlenip, mevcut altyapısının işlenmesine ve gelecek olan yatırımların koordinasyonu konusuna yoğunlaşılmalıdır.
2-Yatırımların dengeli olması sağlanmalı: Türkiye'nin yenilikçilik döngüsündeki boşlukları, fikirlerin pratiğe dönüştürülmesini sınırlayacaktır.
3-Uygun Piyasa Koşulları Yaratılmalı: Girişimcileri teşvik etmek, yerli ve yabancı yatırımı cesaretlendirmek için, piyasada yenilikçi ürünlerin erişimini kolaylaştıran politikalar uygulanmalıdır.