Türkiye’de 1 Milyon Nüfus Başına 15 Patent Düşüyor

Uluslararası Patent Birliği Başkanı İrfan, “Türkiye’de bir milyon nüfus başına sadece 15 patent düşüyor.” dedi.Uluslararası...

Uluslararası Patent Birliği Başkanı İrfan, “Türkiye’de bir milyon nüfus başına sadece 15 patent düşüyor.” dedi.

Uluslararası Patent Birliği (UPB) Başkanı Nuri Coşkun İrfan, ULUTEK’te 3 gün boyunca süren Bilim ve Teknoloji Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen 'Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları' konulu konferansta konuştu. 11-13 Mart tarihleri arasında, ULUTEK Teknoloji Geliştirme Bölgesi tarafından düzenlenen Bilim ve Teknoloji Haftası etkinliklerinin son gününde gerçekleştirilen konferansta, Fikri Sınai Mülkiyet Hakları Yönetimi ve TUBİTAK ile TEYDEB destekleri ele alındı.

Reklam
Reklam

UPB Başkanı Coşkun İrfan, konferansın açılışında öğrencileri ve diğer katılımcıları, Türkiye’nin ve Bursa’nın patent durumları hakkında bilgilendirdi. İrfan, rakamlarla patent işlemlerinden bahsederken, Türkiye’de bir milyon nüfus başına düşen patent sayısının sadece 15 olduğunu belirtti. Coşkun İrfan, bu sayının Japonya’da 2 bin 600’e ulaştığını söyleyen İrfan, “Türkiye’de patent başvurularında hızlı bir artış var ama bizim bu devlerle yarışabilmemiz adına daha çok patent almamız gerekiyor.” dedi.

Coşkun İrfan, gelişmiş ülkeler ve küresel ekonomilerde patente büyük önem verildiğinin altını çizerken, zengin olup katma değer üreterek ülke ekonomisine katkı sağlamanın yolunun da farklı olmaktan geçtiğini belirtti. Türkiye’nin kalkınması için farklı şeyler üretmek zorunluluğuna dikkat çeken Coşkun İrfan, “İşte bu farklılıkların teşvik edildiği alanlarda patenttenler, markalar, faydalı modeller, tasarım tescilleri gibi değişik alanlarda konulan hususlar oluyor. Yani zengin olmanın yolu dünyada herkesin yapabildiği şeyi tekrar edip yapmaktan geçmiyor. Çünkü dünya sahnesine 2000 yılından itibaren 1 milyarın üstünde nüfusa sahip, düşük enerji ve düşük işgücü maliyetlerine sahip Çin girdi. ” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Nuri Coşkun İrfan’ın sunumunun ardından Avukat Onur Yavuz, Sınai ve Mülkiyet Hakları Uygulamaları hakkında bilgi verdi. Uludağ Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi’nden Prof. Dr. Barbaros Oral da TÜBİTAK ve TEYDEB Sanayi Ar-Ge ve KOBİ Ar-Ge destek programları hakkında açıklamalarda bulundu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: