"Türkiye'de 122 kişi keneden öldü''

Erzurum (AA)- Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanı Doç. Dr. Mustafa Ertek, 2002'den bu yılın haziran sonuna kadar Türkiye genelinde 122 kişinin Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığından hayatını kaybettiğini bildirdi.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği, Atatürk Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı ile Erzurum Sağlık Müdürlüğünce düzenlenen "Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı" konferansı, Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezinde yapıldı.

Reklam
Reklam

Doç. Dr. Ertek, yaptığı konuşmada, "Çok ciddi bilim çevreleri ve insanlar, medya aracılığıyla halkımıza bunun 'biyolojik savaş ürünü' olduğunu söylüyor. Bu sağlıklı bir yaklaşım değil. Bu, 48 kuzey enleminden başlayıp Sahra Çölü'ne kadar görülen bir hastalıktır. Böyle bir hastalığa 'Biyolojik bir savaş ajanı olarak Türkiye'ye sokuldu' demek, ülke olarak geliştirdiğimiz komplo teorilerinden öteye gitmemektedir" dedi.

Hastalığın, tanı konulmasının ardından Türkiye'de ilk olarak 2002 yılında Tokat'ta ortaya çıktığını bildiren Ertek, "2002'den 2008'e kadar vaka sayılarında önemli artış var. Geçen yıl 700 vaka yaşanmıştı. Bu yıl söz konusu rakam 900 ya da bine ulaşabilir" dedi.Vakaların genellikle kırsal kesimlerde görüldüğünü vurgulayan Doç. Dr.
Ertek, şunları kaydetti:"2002'den 2008 Haziran sonuna kadar Türkiye genelindeki 1100 köyde toplam 2 bin 312 hastalık vakası görüldü. Bunlardan 122'si hayatını
kaybetti. Ciddi vakalar, genellikle Tokat, Sivas, Yozgat'tan gelmektedir. Önemli bir enfeksiyon hastalığı haline gelen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı mevsimsel özellik gösterir. Özellikle nisanda görülmeye başlayan bu hastalıkta, en fazla vaka sayısına haziranda ulaşılır. Hastalık ağustos ve eylülde de görülür."

Reklam
Reklam