Dünya Kalp Günü sebebiyle basın toplantısı düzenleyen Necmi Ata, Türk Kardiyoloji Derneği tarafından hazırlanan Türk Erişkinlerinde Kalp Hastalığı Risk Faktörü Araştırması (TEKHARF) sonuçlarına göre, her yıl 90 bin kişinin koroner kalp rahatsızlığına yakalandığını belirtti. Türkiye'de koroner kalp hastalığı sebebiyle bugüne kadar 153 bin kişinin öldüğünü belirten Prof.Dr. Ata, "Toplumlarda, bu hastalığın bu kadar yaygın hale gelmesinin başlıca nedenleri arasında tütün kullanımı, uygunsuz beslenme ve fizik aktivite azlığı gelmektedir. Bunlara bağlı olarak artan kilo ve yükselen kan basıncı düzeyleri, yeni gelişen koroner kalp hastalığının en azından yüzde 75-85'inden sorumlu tutulmaktadır" dedi.
Necmi Ata, Türkiye'deki her 100 erkekten 59'unun, her 100 kadından da 18'inin sigara içtiğini kaydederek, şunları söyledi:
"Erkeklerde şişmanlığın oranı yüzde 9 iken, kadınlarda bu oran yüzde 28'dir. Yüksek kolestrol değerlerine sahip olan nüfusumuzun 9 milyon, kan basıncı yüksek erişkin nufusun, 6 milyonu kadın olmak üzere 11 milyon olduğu bilinmektedir".
Ata, toplumun büyük oranda etkileyen ve kalp damar hastalıklarının bu kadar yaygın hale gelmesine yol açan bu etkenlerle mücadele edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.