SAMSUN (İHA) - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Alzheimer Derneği Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hüseyin A. Şahin, Türkiye'de 200-250 bin alzheimer hastası bulunduğunu belirtti.
OMÜ Şehir Polikliniği Konferans Salonu'nda "Alzheimer Hastalığı" konulu konferans veren Yrd. Doç. Dr. Hüseyin A. Şahin, hastalığın bellek bozukluğuyla başlayıp zamanla davranış bozukluklarının da eklendiği bir sinir sistemi hastalığı olduğunu söyledi.
Şahin, alzheimerin başlangıçta özellikle yakın geçmişte yaşananların unutulmasına neden olduğunu dile getirerek, "Bu dönemde 15-20 yıl önce olan olayların anımsanmasında hiçbir sorun yaşanmaz. Bu durum hastalığın çok çarpıcı bir özelliğidir. Alzheimer, kişinin, hastalık başladıktan sonra yeni bir bilgi öğrenmesini neredeyse imkansız kılar. Fakat hastalık başlamadan önce öğrenmiş olduğu bilgileri uzun yıllar etkilemez" dedi.
Alzheimerin, gençlerden çok yaşlı kişilerde geliştiğine ve 65 yaşın üzerinde görülme sıklığının yaklaşık yüzde 5-6 olduğuna değinen Şahin, "Ülkemizde 200-250 bin alzheimer hastası var. Yaşlı nüfusumuzun giderek artacağı göz önüne alınırsa bu sayı artacaktır. Şu an için kesin bir tedavisi yok. Ancak hastalığın ilerleme hızını yavaşlatan ve depresyon, aşırı sinirlilik, uykusuzluk, davranış bozuklukları gibi belirtileri önleyen ilaçlar bulunmaktadır" diye konuştu.
Hemen hemen tüm hastalıklarda olduğu gibi alzheimerda da erken tanının tedavi başarısını etkileyen önemli faktör olduğunu kaydeden Şahin, şunları söyledi:
"Erken tanı, hastalığın belirtilerinin fark edilmesi ve hekime başvurulmasıyla mümkün. Ancak, ne yazık ki ülkemizde yaşlı insanlarda görülen unutkanlıkları yaşlılığın normal sonuçlarından biri olarak görme eğilimi çok yaygın. Bu nedenle aslında hastalığın erken belirtileri olan bu unutkanlar nedeniyle hastaneye başvuru oranı çok az. Haliyle hastaların hastaneye getirildikleri sırada hastalık orta veya ileri evreye gelmiş oluyor. Bu yanlış düşünceleri ortadan kaldırmak için çaba harcıyoruz."