Türkiye’de 26 Bin 747 Suriyeli Barındırılıyor

Türkiye’de, 26 bin 747 Suriyeli sığınmacı barınırken, en çok Suriyeli 10 bin 445 kişi ile...

Türkiye’de, 26 bin 747 Suriyeli sığınmacı barınırken, en çok Suriyeli 10 bin 445 kişi ile Kilis’teki konteyner kentte bulunuyor.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’ndan (AFAD) yapılan açıklamaya göre, Suriye’den gelenler için kurulan 9 çadır kent ve 1 konteyner kentte, bugün itibariyle 26 bin 747 Suriye vatandaşının bulunduğu belirtildi.

AFAD'ın açıklamasında, Hatay'ın Altınözü ve Yayladağı ilçelerinde 2’şer, Reyhanlı, Apaydın, Karbeyaz’da 1’er, Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ve Gaziantep’in İslahiye ilçelerinde 1’er çadır kent ve Kilis’te 12 bin kişilik 1 konteyner kent kurulduğu belirtildi.

Reklam
Reklam

2011 yılı Nisan ayı içerisinde Suriye’de başlayan iç karışıklık nedeniyle, nüfus hareketlerine yönelik olarak bugüne kadar ülkemize gelen 45 binden fazla Suriye vatandaşı için AFAD tarafından 4 ilimizde kurulan kamplarda her türlü insani yardım ihtiyacının karşılandığı ifade edildi.

Açıklamada, başkanlığın koordinasyonunda, ilgili kurum ve kuruluşlarca çadırkentler ve konteyner kentte barınma, yiyecek, sağlık, güvenlik, sosyal aktivite, eğitim, ibadet, tercümanlık, haberleşme, bankacılık ve diğer hizmetlerin verildiği belirtilirken, konteyner kent ve çadır kentlerde her türlü koordinasyonun, ulusal ve uluslararası afet ve acil durumlarda ülke adına yetkili kurum olan Başbakanlık AFAD yönetimi tarafından sağlandığı ifade edildi.

AFAD’ın gönderdiği ödenekler ile kurulan kamplarda; okul, cami, ticaret, polis ve sağlık merkezi, basın brifing birimi, çocuk oyun alanları, televizyon izleme üniteleri, su deposu, arıtma merkezi, trafo ve jeneratör gibi donatıların da yer aldığı kaydedilen açıklamada şöyle denildi: "Konteyner kent ve çadır kentlerde, ülkemize giriş yapan Suriye vatandaşlarına günlük 3 öğün sıcak yemek verilmeye devam edilmektedir. 4 Haziran-5 Haziran 2012 tarihlerinde, 379 Suriye vatandaşı ülkemize giriş yapmış, 42 kişi de kendi istekleri ile geri dönmüştür. Şu ana kadar kadar ülkemize toplam 47 bin 613 Suriye vatandaşı giriş yapmıştır. Toplam 20 bin 866 Suriye vatandaşı da ülkesine dönmüştür. Bugün itibariyle; Hatay’da 6 bin 661, Gaziantep’in Nurdağı ile İslahiye ilçelerinde 5 bin 705, Kilis’te 10 bin 445 ve Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinde 3 bin 870 olmak üzere toplam 26 bin 681 Suriye vatandaşı ülkemizde barındırılmaktadır."

Reklam
Reklam

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’ndan (AFAD) yapılan açıklamaya göre, 21’i refakatçi, 45’i hasta ve yaralı olmak üzere toplam 66 kişinin hastanede bulunduğu belirtildi. Hastanedekilerle birlikte ülkemizde toplam 26 bin 747 Suriye vatandaşı bulunuyor. Hatay’daki çadır kentlerde oluşturulan 35 sınıfta okul çağındaki 420’si kız 385’i erkek olmak üzere toplam 805 Suriye vatandaşına okul öncesi, ilk ve ortaöğretim eğitimi verilmeye devam edilmektedir. Kilis’te 4 bin 251, Gaziantep’in İslahiye ilçesinde 600 Suriyeli çocuk ve genç eğitim ve öğretime başlatıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: