Türkiye'de 3 milyon akciğer hastası var

Türkiye'de yaklaşık 3 milyon kronik akciğer hastasının bulunduğu ve hastalık için en önemli risk faktörünün sigara kullanımı olduğu bildirildi.

Sağlık Bakanlığı, vatandaşları ölümlere yol açan Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) konusunda uyardı. Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, akciğerlerdeki hava yollarının daralmasına bağlı olarak insanların nefes almalarını zorlaştıran KOAH'ın, en tehlikeli akciğer hastalıkları arasında yer aldığına dikkat çekildi. Açıklamada, Türkiye'de akciğer hastalıkları nedeniyle kaybedilen hastaların yüzde 20'sini KOAH'lıların oluşturduğu vurgulanarak, hastalığın oluşumunda en önemli ve önlenebilir tek nedenin sigara olduğu kaydedildi. Sigara tiryakilerinin potansiyel KOAH adayı olduğu bildirilen açıklamada şu uyarılara yer verildi:

Reklam
Reklam

"Bazı istisnalarla birlikte bu hastalığın sadece sigara içen kişilerde görüldüğü tespit edilmiştir. KOAH, sigaraya erken başlayan, uzun yıllar ve fazla sayıda sigara içen kişilerde daha erken görülür ve ağır bir seyir izler. Sigara içmeye başlayan, hatta uzun yıllar sigara içen kişilerde belirti vermeden ilerleyen KOAH, ileri yaşlarda fark edildiğinde tedavi için geç kalınmış olur. Sigara dumanı; katran, karbon monoksit ve nikotine ek olarak, amonyak, arsenik, hidrojen siyanür, formaldehid ve metan gibi son derece zehirli olan 4 binden fazla kimyasal madde içerir. Sigarada bulunan nikotin, bağımlılık yapma özelliği olan bir maddedir. Sigara dumanın içerdiği katran akciğerlere zarar verirken, karbon monoksit kan dolaşımına girerek pıhtılaşmaya yol açar, atardamarların iç duvarlarına zarar verir."

KOAH'ın nefes darlığı, öksürük, balgam çıkarma, göğüste tıkanma, hırıltılı solunum ve morarma gibi yakınmalarla ortaya çıktığı belirtilen açıklamada, hastalığın en önemli belirtisinin, kişinin yılın en az 3 ayında balgamlı öksürmesi ve bu durumun en az 2 yıl tekrarlaması olduğu bildirildi. Hastalığın aniden başladığı ifade edilen açıklamada, kişiyi kolayca terk etmeyen KOAH'ın giderek artan bir seyir izlediği ve ölümlere yol açan önemli bir hastalık olduğu kaydedildi. Açıklamada, öksürük, balgam artışı ve nefes darlığına neden olan KOAH'ın, aradan geçen yıllar içinde kişide kalıcı işgücü kaybına yol açarak kişiyi başkalarının desteğine bağımlı hale getirdiği dile getirildi.

Reklam
Reklam

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, çağımızın en önemli hastalıklarından birisi olan KOAH'ın tedavisinin çok pahalı olduğu vurgulanarak, "KOAH'dan korunmak için atılacak en önemli adım sigara içmemek veya içiyorsak kesinlikle bırakmaktır. Sigara içen kişiler sigarayı terk ettikleri anda, KOAH'ın ilerleme hızı yavaşlar. Sigarayı bırakan kişilerin akciğer işlevlerindeki kötüleşme durur, hatta iyiye doğru gidiş başlar" denildi.

Anahtar Kelimeler: