“Türkiye’de 4 milyona yakın işportacı var”

İstanbul İşportacılar Odası Başkanı Osman Aktaş, Türkiye’de 4 milyona yakın işportacının olduğunu belirterek, bu işportacıların yüzde 95’inin vergi ödemediğini ifade etti.

Devletin gerekli yasal düzenlemeleri yaptığı takdirde, işportacıların kendi Bağ-Kur’larını yatırmak yoluyla kayıt altına alınabileceklerini belirten Aktaş, “5362 Sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu esnaflara vergi şartı getiriyor. Ama işportacılar için bir düzenleme olmadığı için bu insanlar kayıt altına alınamıyor” dedi.

Türkiye’de yaşanan işporta sorununu ANKA’ya anlatan Aktaş, 1987 yılında İstanbul Ticaret Odası’nın “Kayıt dışı çalışma” başlığı altında bir araştırma yaptığını ve bu araştırmada, Türkiye’de 3 milyon işportacının çalıştığı sonucunun ortaya çıktığını ifade etti. Aktaş, “O dönemde 3 milyon civarında işportacı vardı. Ama şimdi gelinen noktada işportacı sayısı 4 milyonu aştı. Önceden işportacıların yüzde 13’ü kayıt altına alınmışken, bu rakam şimdi yüzde 5’e düştü” diye konuştu.

Reklam
Reklam

-“10 BİNLERCE ÜNİVERSİTE VE YÜKSEKOKUL MEZUNU İŞSİZ GENÇ İŞPORTACILIK YAPIYOR”-

Türkiye’de, 10 binlerce üniversite mezununun işsiz oldukları için işportacılık yapmak zorunda kaldığını ifade eden Aktaş, “Ben de yüksek okul mezunuyum. Uzun dönemler ben de işportacılık yaptım. İşsizlik sadece günümüzün sorunu değil. Daha öncede böyle sıkıntılar vardı. Ama şimdi bu durum had safhaya ulaştı” dedi. Özellikle üniversite mezunlarının ve emeklilerin zabıta memurları tarafından kovalanmalarının çok güçlerine gittiğini savunan Aktaş, “60 yaşında adamlar işportacılık yapıyor. Bu adamlar zabıtayı görünce şeytan çarpmışa dönüyor. Bu yaştaki insanlara bu sıkıntıyı yaşatmak Allah’tan revamıdır. Bu insanların sosyal güvenceleri yok. Devlet güvencesi olmayan bu insanlar bir de devletin bu tarz uygulamaları ile aşağılanıyor” diye konuştu.

-“YASALAR, ÖRGÜTLENMEMİZE ENGEL OLUYOR”-

5362 Sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu’nun esnaflara vergi ödeme şartı getirdiğini ifade eden Aktaş, gerekli yasal düzenlemeler yapılmadığı için işportacıların kayıt altına alınamadığını savundu. Aktaş, “İşportacılara imkan tanınırsa onlar kendi Bağ-Kur’larını yatırarak sosyal güvence hakkı kazanmaya hazırdırlar. Ancak, ne yazık ki bu yönde bir çalışma henüz yok. Bu insanlar vergi altına alınamadıkları için odamıza kayıtta olamıyorlar. Bizim daha önceden bin 700 kayıtlı üyemiz vardı. Ama şimdi bu rakam 110’a düştü. Çıkartılan 5362 sayılı kanun vergisiz çalışan işportacıların odalara üye olmasını yasakladı” diye konuştu.

Reklam
Reklam

İşportacılığın, iş öğrenmek için bir okul görevi oluşturduğunu savunan Aktaş, “Zeki Triko’nun ilk işi işportacılıktır. İşportada insanlar tüketici ile daha sıcak ve yakın ilişki kurabildiğinden sektörün nabzını daha iyi tutabiliyor. Bu nedenle işportacılığa gereken önem artık verilmelidir” dedi.(ANKA)