Türkiye'de 40 bin hasta böbrek bekliyor

Uzmanlar son dönem böbrek yetmezliğine ulaşan hastalarda, ideale en yakın tedavinin böbrek nakli olduğuna, bunun sağlanması için de organ bağışının artırılması gereğine dikkati çekerken, Sağlık Bakanlığının verileri Türkiye'nin bu konuda gelişmiş ülkelerin çok gerisinde kaldığını ortaya koyuyor.

Organ bağışı açısından dünyada en yüksek orana sahip İspanya'da milyon nüfusa 35.1 donör düşerken, Türkiye'de bu rakam 2.2'de kalıyor. Sağlık Bakanlığı Organ Nakli Ulusal Koordinasyon Kurulu Başkan Yardımcısı ve Organ Nakli Koordinatörleri Bilim Kurulu Başkanı Operatör Dr. Ata Bozoklar, Türkiye'de böbrek bekleyen 40 bin dolayında hasta bulunduğunu bildirdi. Bir hastanın devlete 5 yıllık maliyetinin 287 bin dolar, 40 bin hastanın ise toplam 8 milyar dolar olduğunu anlatan Bozoklar, "Bu 40 bin hastaya şimdi hemen nakil yapılsa ülke her yıl 1 milyar dolar kazanır. Hastaların yaşam kalitesi de artar. Bu nedenle organ bağışı mutlaka artırılmalıdır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Sağlık Bakanlığının verilerine göre, 2005 yılında hem canlı hem de kadavradan olmak üzere, toplam 926 hastaya böbrek nakli yapıldı.