Türkiye’de 50 bini aşkın şirketin kredi riski azaldı

Dun & Bradstreet (D&B) Türkiye Kredi Risk Haritası açıkladı. 2012 ilk çeyrek sonuçlarına göre Türkiye’de...

Dun & Bradstreet (D&B) Türkiye Kredi Risk Haritası açıkladı. 2012 ilk çeyrek sonuçlarına göre Türkiye’de 50 bini aşkın şirketin kredi riski önemli ölçüde azaldı. Doğu Karadeniz, yüzde 10 iyileşme ile önemli bir ivme yakalarken; onu yüzde 8 ile Kuzeydoğu Anadolu izledi.
D&B Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Selim Seval, Türkiye Kredi Risk Haritası’nın 2012 birinci çeyreğinde dikkate değer bir risk gerilemesi görüldüğünü belirtti. Ülkede kredi riskinin yüzde 1 oranında iyileştiğini dile getiren Seval, “Bir sene evvel 2011’in birinci çeyreğinden itibaren ülke çapındaki kredi risklerini bir harita üzerinde incelemeye başladığımızda toplam 12 ekonomik bölgenin 7’sinde kredi risk endeksi 1.000’in altındaydı. Bir sene sonra bu sayı 3’e geriledi; bir başka ifade ile Türkiye genelinde ekonominin kalbini attıran şirketlerin taşıdıkları kredi riskleri önemli ölçüde azaldı. Kredi Risk Endeksi 1.000’in altında olan bölgeler sadece Batı Marmara (998), Doğu Karadeniz (916) ve Ortadoğu Anadolu (965) olarak kaldı. Bu eğilim bir sonraki çeyrekte de devam ederse, tahminimize göre Batı Marmara da yeşil bölgeler safhına geçebilecek. Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yüzde 10’luk bir iyileşme oldu. Ama bu iyileşme bölgeyi yeşertmeye yeterli olmadı. Risk azalışında ikinci sırada yüzde 8 ile Kuzeydoğu Anadolu yer alıyor. Bu iyileşme ile bölge yeşiller safhına katıldı.” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

BATMAN EN RİSKLİ ŞEHİR

D&B Türkiye Kredi Risk Haritası’nda en riskli iller Batman, Şanlıurfa ve Trabzon oldu. Batman son dört çeyrekte de en riskli iller arasında yer aldı. Şanlıurfa ve Trabzon en riskli iller sıralamasına ilk defa bu çeyrekte girdi. Söz konusu illerde şirketlerin verilerini paylaşmaları konusunda öneride bulunan Seval, bunların ödeme vadelerine hassasiyetle uymaları ve kredi değerliliklerine önem vermelerini talep etti. Seval, “Kredi değerliliği fazla şirketler daha düşük satın alma ve finansman maliyetlerini elde edeceklerdir.” dedi.

D&B Türkiye Kredi Risk Haritası’nda 2012 ilk 3 aylık döneminde en az riskli iller ise Karaman, Kayseri ve Hatay oldu. Karaman son dört çeyrektir en düşük iller sıralamasında konumunu koruyor. Karaman’da görülen başarıdan dolayı şirketleri kutladıklarını dile getiren Selim eval, sözlerine şöyle devam etti:

“Bölge ve bölümlere bakıldığında ilk çeyrekte Doğu Karadeniz’in en riskli, Orta Anadolu’nun ise en az riskli şirketleri kapsayan yerler olduğunu görüyoruz. Burada dikkat çeken, Doğu Marmara’nın son dört çeyrekteki yerini ilk defa Orta Anadolu’ya bırakmış olmasıdır. Türkiye genelinde sektörel olarak bakıldığında, hep aynı sonuçla karşılaşıyoruz. Perakende ticaret en riskli, üretim ise en az riskli faaliyet konusu. 2012’nin ilk çeyreğinde önceki çeyreklerde de olduğu gibi, Doğu Karadeniz ve Ortadoğu Anadolu’da olduğu gibi üretim şirketlerinin ortalama riskleri diğer bölgelerdeki üretim şirketlerine göre daha fazla. En az riskli üretim şirketleri ise önceki çeyrekteki olduğu gibi Orta Anadolu’da görülüyor. İlk çeyrekte perakende ticaret ile iştigal eden şirketlerin en risklileri Güneydoğu Anadolu’da, en az risklileri ise Doğu Karadeniz’de. Bu bölgede perakendeci şirketlerin risklerinde çok süratli bir iyileşme söz konusu.”

Reklam
Reklam

Türkiye geneline bakıldığında en riskli sektör olmasına rağmen perakende ticaretin riskinde yüzde 3’lük bir iyileşme söz konusu. Bunu yüzde 3’lük iyileşme ile inşaat sektörü izliyor.

Birinci çeyrekte çalışma kapsamında yer alan 12.663 adet şirketin yüzde 40’ının üretim sektöründe olduğunu aktaran Selim Seval, şunları kaydetti:

“İncelenen şirketlerin yüzde 35’i toptan ticaret sektöründe ve yüzde 7’si perakende sektöründedir. Yüzde 52 ile İstanbul Bölgesi en fazla şirketi, yüzde 0,5 ile Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi en az şirketi barındırıyor. Ciro büyüklüklerine bakıldığında, 3 milyon TL – 30 milyon TL ciro aralığına sahip şirketlerin çalışma kapsamındaki oranı yüzde 45; 25 kişiye kadar çalışanı olan şirketlerin oranı ise yüzde 43. Raporda yasal yapıları itibariyle limited şirketler yüzde 56 ile başı çekiyor. Son dört çeyrekte kapsama dâhil olan şirket sayısı ise 50.707’dir. Bu rakamlar D&B Türkiye şirket veritabanından sorgulanan şirketlerin istikrarını gösteriyor ve Türkiye’nin geneli ile “ekonominin kalp atışını yansıtıyor.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: