Türkiye'de 600 bin kişi Hepatit C ile yaşıyor

ANKARA (İHA) - Viral Hepatitle Savaşım Derneği Genel Sekreteri ve Ankara Üniversitesi İnfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Balık, Hepatit C virüsünün dünyada AIDS'ten daha hızlı yayılmaya başladığını belirterek, "Türkiye'de 3-4 milyon kişi Hepatit B ve yaklaşık 600 bin kişi Hepatit C ile yaşıyor" dedi.
Prof. Dr. Hepatit C virüsünün tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de ciddi bir sağlık sorunu olmaya başladığını ifade ederek, erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilir bir hastalık olan Hepatit C'nin tedavi edilmediği takdirde siroz ve karaciğer kanserine neden olabileceğine dikkati çekti. Tıraş bıçağı, diş fırçası, tırnak makası gibi kişisel eşyaların ortak kullanımı sonucu kolayca bulaşabilen Hepatit C hastalığının, gerekli hijyen koşullarına uyulmazsa manikür, dövme, akupunktur, sünnet ve kulak deldirme gibi işlemlerde bile kişiden kişiye bulaşabildiği uyarısında bulundu. Viral Hepatitle Savaşım Derneği Genel Sekreteri ve Ankara Üniversitesi İnfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Balık, henüz aşısı bulunmayan Hepatit C'nin tedavisinde en önemli unsurun erken teşhis olduğunu kaydetti. Hastalığın ilk evresinin hiçbir belirti göstermeden yıllarca sürebileceğini belirten Prof. Dr. İsmail Balık, "Hepatit C'nin en önemli belirtisi hafif ateş, kas ve eklem ağrısı ile mide bulantısıdır. Bu belirtileri kusma, iştah kaybı, karın ağrısı, ishal ve gözlerde sararma izler. Erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilen bir hastalık olan Hepatit C, tedavi edilmediği durumlarda hastayı ölüme kadar götürebilir. HCV ile enfekte kişilerin sayısı Türkiye'de yaklaşık 600 bin kişi" diye konuşuyor. Toplumun, Hepatit C konusunda bilinç kazanarak, basit hijyen kurallarına uyarak Hepatit C'den korunabileceğini söyleyen Prof. Dr. İsmail Balık, böylece yüksek tedavi maliyetleri ile siroz, karaciğer kanseri gibi komplikasyonların önüne geçilebileceğini ve ülke ekonomisine ciddi bir katkı sağlanabileceğini vurguladı. Viral Hepatitle Savaşım Derneği olarak herkesi test yaptırmaya çağırdıklarını dile getiren Balık, Ekim ayı boyunca devam edecek kampanya süresince olabildiğince fazla insana ulaşmayı hedeflediklerini dile getirdi. Prof. Dr. Balık, şunları kaydetti:
"Bugüne kadar 2 milyar insan Hepatit B virüsü ile enfekte oldu, 350-400 milyon kişi virüse bağlı kronik Hepatit B ile yaşamını sürdürüyor. Yılda 500 bin-1 milyon 200 bin kişi ise kronik Hepatit B nedeniyle yaşamını yitiriyor. Türkiye'de 3-4 milyon kişi Hepatit B ve yaklaşık 600 bin kişi Hepatit C ile yaşıyor. Hepatit B aşı ile önlenebiliyor, Hepatit C ise tedavi edilebiliyor."
Balık, Hepatit C'nin nedenlerini ise şöyle sıraladı:
"- Tıraş bıçağı, diş fırçası, tırnak makası gibi şahsi eşyaları paylaşmak
- Korunmasız cinsel ilişkide bulunmak
- Kesik, yanık ve diğer açık yaraları bandaj ile kapatmamak
- Dövme, piercing, akupunktur, sünnet, kulak deldirme, diş tedavisi gibi risk taşıyan işlemleri sağlıklı ve steril şartlarda yaptırmamak.
- Sadece tek kullanımlık iğne ucu ve şırınga kullanmamak."
Hepatit C konusunda kamuoyu bilinçlendirme kampanyası başlatan Viral Hepatitle Savaşım Derneği, hastalığın bulaşma yolları ve tedavi yöntemleri konusunda toplantılar düzenliyor. Viral Hepatitle Savaşım Derneği'nin Hepatit C kamuoyu bilinçlendirme kampanyası sürüyor. Sinsi C=Hepatit C isimli kampanya çerçevesinde halka açık toplantılar düzenleyen Viral Hepatitle Savaşım Derneği, etkinliklerine devam ediyor.

Reklam
Reklam