Türkiye'de AB üyeliğine destek azaldı

Brüksel (AA)- Merkezi ABD'de bulunan düşünce kuruluşu Alman Marshall Fonu'nun (GMF) Türkiye dahil, 12 Avrupa ülkesi ile ABD'de yaptığı "Transatlantik Eğilimler 2007" araştırmasına göre, Türkiye'de AB üyeliğine olumlu bakanların oranı son 1 yılda %54'ten %40'a geriledi.

Türklerin AB yanında ABD ve İran'dan da soğuduğunu ortaya koyan araştırmaya göre, Türkiye'de son 1 yılda ABD'ye sempatiyle bakanların oranı %20'den %11'e, AB'ye olumlu bakanların oranı %45'ten %26'ya ve İran'a sıcak bakanların oranı %43'ten %30'a indi.

Reklam
Reklam

GMF için TNS Opinion tarafından 4-23 Haziran günleri arasında yapılan araştırmada ayrıca Rusya'ya sıcak bakan Türklerin oranı yüzde 21 ve Çin'e sıcak bakan Türklerin oranı yüzde 28 olarak açıklandı. AB üyeliğine verilen desteğin Türkiye'de yüzde 40'a gerilemesine karşın Avrupalıların yüzde 53'ünün, Türkiye'nin üyeliğini "muhtemel" gördüğünü ortaya koyan GMF araştırmasında, bu oranın İngilizler arasında yüzde 73, Hollandalılar arasında yüzde 72, Almanlar arasında yüzde 62, İtalyanlar ve Portekizliler arasında yüzde 60 olduğu belirlendi.

Türkiye'de ise AB üyeliğini muhtemel görenlerin oranı yüzde 26 ile en düşük seviyesine inerken, Fransızların yüzde 31 ile bu konuda daha iyimser oldukları dikkati çekiyor. GMF araştırmasında, Türklerin yüzde 74'ünün ABD liderliğine ve yüzde 54'ünün AB liderliğine karşı çıktıkları belirlenirken, ABD Başkanı George Bush'un dış politikasını "tamamıyla onaylayan" Türklerin oranı yüzde 0 ve "biraz onaylayan" Türklerin oranı yüzde 2 olarak verildi. Türklerin yüzde 83'ü Bush'un politikalarını "hiç onaylamadığını" ifade ediyor.

Reklam
Reklam

Avrupalılar arasında Türkler, ABD Başkanı Bush'a en soğuk bakan millet olurken, İspanyolların sadece yüzde 10'u, Fransızların yüzde 12'si, Almanların yüzde 13'ü, Portekizlilerin yüzde 15'i ve İngilizlerin yüzde 16'sı, Bush'un politikalarına yeşil ışık yakıyor. Türkler AB ile birlikte NATO'ya da her geçen yıl daha soğuk bakarken,
Türkiye'de örgütü "hala gerekli" bulanların oranı son 3 yılda yüzde 53'ten yüzde 35'e geriledi. Avrupa'da NATO'ya en az desteği Türkler verirken, örgütü Slovakların yüzde 44'ü, Polonyalıların yüzde 46'sı, İspanyolların yüzde 49'u, İtalyan, Fransız ve Almanların yüzde 55'i, Bulgarların yüzde 58'i, Portekizlilerin yüzde 59'u, Amerikalıların yüzde 60'ı ve Romenlerin yüzde 62'si gerekli görüyor.