Türkiye'de asgari ücret yüksek

ANKARA (İHA) - IMF Birinci Başkan Yardımcısı Anne Krueger, Türkiye'de asgari ücretin yüksek olduğunu, bunun da istihdamı kayıt dışına ittiğini söyledi. Krueger, Ankara Hilton Oteli'nde bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, Türkiye'nin son 3 yılda ortalama yüzde 8 büyüme oranına ulaştığını ifade eden Krueger, bunun enflasyonun düştüğü ve mali politikalardan taviz verilmediği bir dönemde gerçekleşmiş olmasının büyük önem taşıdığı belirtti. Enflasyonun yüzde 8 oranına inerek, son 35 yılın en düşük seviyesine ulaştığını kaydeden Krueger, faiz dışı fazlanın da geçen yıl GSHM'nin neredeyse yüzde 7'si oranına ulaştığını bildirdi. Türkiye'ye yapmış olduğu kısa ziyaret sırasında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı Ali Babacan, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti ile görüşme fırsatı bulduğunu dile getiren Krueger, yarın da Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile biraraya geleceğini kaydetti. IMF ile yapılması planlanan, 10 milyar dolarlık kredili yeni stand-by düzenlemesinin gelecek hafta IMF İcra Direktörleri Kurulu'nda ele alınacağını anımsatan Krueger, "Türkiye makro ekonomik istikrar sağlanmıştır. Reform süreci aynı şekilde devam ettirilebilirse Türk halkının gelir miktarı da artacaktır" dedi.

Reklam
Reklam

Açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Krueger, Türkiye'deki temasları sırasında asgari ücretin yüksek olduğu değerlendirmesini yaptığının hatırlatılması üzerine, Türkiye'de asgari ücretin yüksek seviyede olduğunu ve bunun da istihdamı kayıt dışına ittiğini bildirdi. Yüksek asgari ücretin uzun vadede istihdam ve büyümenin önüne geçebileceğini ifade eden Krueger, sosyal güvenlik kalemlerinde yüksek olmasının da, kalifiye iş gücünün iş bulması açısından olumsuzluğa yol açtığını ifade etti. Krueger, Dünya Bankası'nın ülkeler üzerinde yapmış olduğu endekse dayanarak, Türkiye'deki asgari ücret seviyesinin diğer ülke ortalamalarının oldukça üzerinde olduğunu vurguladı.

Türkiye'de asgari ücretin 270 dolar seviyesinde olduğunu hatırlatarak, "Siz bu parayla geçinebilir miydiniz" şeklindeki sorusu üzerine Krueger, "Eğer geçiminizi bu rakamla sağlamak mecburiyetinde kalırsanız, sağlarsınız. Pek çok insan da maalesef bu rakamın altında ücret alıyor. Bizim amacımız, gelir ve refah seviyesini yükseltmek" karşılığını verdi.

Reklam
Reklam