Türkiye'de bebek ölümleri düştü

ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 1998 yılında bin canlı doğumda 43 olan bebek ölüm hızının, 2003 Türkiye Nüfus Sağlık Araştırması sonuçlarına göre binde 28.7'e düştüğünü bildirdi.

Bakan Akdağ, Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan'ın anne ve bebek ölümlerine ilişkin yazılı soru önergesine verdiği cevapta, 1998 yılında anne ölüm oranının yüz bin canlı doğumda 49.2 olduğunu hatırlatarak, "Bakanlığımız ve Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü işbirliğinde halen yürütülmekte olan 'Ulusal Anne Ölümleri Araştırması'nın sonuçları 2006 yılı sonunda açıklanacaktır. 1998 yılında bin canlı doğumda 43 olan bebek ölüm hızı 2003 Türkiye Nüfus Sağlık Araştırması sonuçlarına göre binde 28.7'dir" dedi.

Reklam
Reklam

Akdağ, Sağlık Bakanlığı'nın her gebenin doğum öncesi bakım hizmetlerine erişim hakkına sahip olduğu ilkesinden yola çıkarak, gebelerin sağlıklı ortamlarda ve bilgili personel tarafından takibi ve doğumunun yaptırılması amacıyla Türkiye Üreme Sağlığı Programı kapsamında, hazırlanan eğitim modülleriyle hizmetiçi eğitimlerin yürütüldüğünü kaydetti. Akdağ, böylece birinci basamakta hizmet veren sağlık personelinin, güvenli annelik ve acil obstetrik bakım, cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve aile planlaması, gençlere yönelik cinsel sağlık/üreme sağlığı konularında hizmetiçi eğitime alındığını İfade etti.

Ayrıca tıp fakülteleri, hemşirelik ve ebelik yüksekokullarının eğitim müfredatına söz konusu konuların eklenmesi için çalışmaların devam ettiğini anlatan Akdağ, şunları kaydetti: "Gebelere yönelik olarak Güvenli Annelik hizmet paketi içinde, rutin doğum öncesi ve sonrası bakım hizmetleriyle doğum hizmetleri, gebelik ve doğumdaki acil hizmetler, yenidoğan bakımı ve aile planlaması yer almaktadır. Yine aynı program kapsamında, sağlık kuruluşlarına üreme sağlığı hizmetlerinin daha iyi şartlarda verilebilmesi için malzeme desteği sağlanmaktadır. Anne adaylarına gebeliğin 3. ayından itibaren, gebelik süresince 6 ay ve doğumdan sonra 3 ay olmak üzere toplam 9 ay, 50-60 mg/gün demir desteği sağlanmasına ilişkin özel bir program yürütülmektedir. 2006 Mart ayı sonu itibariyle 184 bin 574 anneye demir desteği sağlanmıştır.

Reklam
Reklam

Bununla birlikte; Emzirmenin Korunması, Özendirilmesi ve Desteklenmesi Projesi, Perinatal ve Neonatal Ölümlerin Önlenmesi Programı, Neonatal Resüsitasyon Programı, Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Hastaneler Programı, Bebeklerde D Vitamini Yetersizliğinin Önlenmesi Programı, Bilinçli Anne, Sağlıklı Bebek Programı yürütülmektedir."