Türkiye’de Dernek Faaliyetlerinin Gelişmesini Darbeler Önledi

Sivil toplumun oluşması açısından önemli işlevi olan derneklerin, Türkiye’de yıllarca güvenlik tehdidi olarak görüldüğü ve...

Sivil toplumun oluşması açısından önemli işlevi olan derneklerin, Türkiye’de yıllarca güvenlik tehdidi olarak görüldüğü ve bu yüzden Avrupa’ya oranla dernekçilik faaliyetlerinin ülkemizde daha az olduğu ifade edildi.

Dünyada sivil toplumun sesi olarak işlev gören derneklerin faaliyetleri Türkiye’de çeşitli sebeplerden dolayı geç bir gelişim süreci geçirdi. Dernekler çeşitli nedenlerle güvenlik tehdidi oluşturan birimler olarak görünürken, darbeler döneminde ise bir çok dernek bu yüzden faaliyetlerini durdurdu veya kapatıldı. Bazılar mahkeme kararıyla tekrar faaliyet haklarını kazanırken, diğer dernekler ise tarihe karıştılar.

Reklam
Reklam

Trabzon’daki derneklerden edinilen bilgilere göre, ilimizde de bu açıdan bakıldığında dernekleşme çalışmalarının oldukça ilerlediğini belirtildi. Örneğin daha önce ilde kadın hakları ile ilgili 2 adet dernek faaliyet gösterirken, bu gün bu sayı 16’ya çıktı. Trabzon insanının bilinçlenerek haklarını arayan, sıkıntılarını dile getirebilecekleri dernekler kurmaya başladıklarına dikkat çekildi.

Trabzon'da bu güne kadar 3 bin 880 dernek kurulurken, bunların bin 260’ı faal, 2 bin 616’sı çeşitli nedenlerle kapandı. Adı “Haya ve Edebe Aykırı Müstehçen Kadın Giysileri İle Mücadele Derneği” olan dernek ise mahkeme kararı ile dernekçilik yasasına uygun bulunmadığından kapatıldı. Trabzon’da bulunan derneklerin 584'ü il merkezinde, 676’sı ise ilçelerde faaliyet gösteriyor. Bu derneklerin faaliyetlere katılan toplam 108 bin 482 üyesi bulunuyor. Bu yeterli olmadığına değinen dernek yöneticileri, üye sayılarının hiç de azımsanacak bir rakam olmadığını belittiler. Bu açıdan bakıldığında Trabzon'da oldukça yüksek sayıda dernek bulunduğu ve bunlar çok aktif çalışmalar yaptığı bildirildi.

Reklam
Reklam

Kurulu dernek sayısına bakıldığında Trabzon, Türkiye’nin 15’inci ili konumundayken, sadece Akçaabat ilçesinde Türkiye'deki 5 ilden daha fazla sayıda dernek bulunuyor. Derneklerin amaçlarına göre dağılımında 284 ile Cami ve Kuran kursu yaptırma ve yaşatma derneklerinin ilk sırada yer alırken, Trabzon’da, bunu 231 adetle spor amaçlı dernekler, 167 yardımlaşma, 129 meslek, 91 imar amaçlı dernek takip ediyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: