"Türkiye'de dramatik bir değişim yaşanıyor"

LOS ANGELES(ANKA) – AKP iktidara gelmesinden bu yana Türkiye'de "dramatik bir değişim" yaşandığı öne sürüldü. Washington Enstitüsü'nün Türk Araştırma Programı Direktörü Soner Çağaptay, AKP'nın kapatılması istemine ilişkin olarak Türkiye'de "gerilimler bir süreden beri arttığını belirtti. Çağaptay, Türk ekonomisinin çok hızlı bir gelişme gösterirken "seçmenlerin laik siyasetten uzaklaştığı"nı öne sürdü.

ABD'nin tanınmış düşünce kuruluşlarından Washington Enstitüsü'nün Türk Araştırma Programı Direktörü Soner Çağaptay, Los Angeles Times gazetesinde yayınlanan yorumda Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının AKP'nin kapatılması istemi Anayasa Mahkemesi'nde dava açtığına dikkat çekerken Cumhurbaşkanı, Başbakan ve üst düzey parti yetkilileri için siyaset yasağının talep edildiğini de kaydetti.

Reklam
Reklam

"Parti, Türkiye'nin laik demokrasini tehdit etmekle suçlanıyor" ifadesi kullanıldığı yorumda Türkiye'de "gerilimlerin bir süreden beri arttığı", geçen yılın ilkbaharında AKP'nin cumhurbaşkanı adayını protesto amacıyla milyonlarca sokağa döküldüğü, askerlerin laik düzeni korumak için "müdahale etmekle tehdit ettikleri" yazıldı.
AKP hükümetinin geçen ay türban yasağını kaldırdığını kaydeden Çağaptay, bu kararın ülkenin "kimliği ve geleceği"ne ilişkin tartışmalarını daha da alevlendirdiğini kaydetti. Yorumda şöyle denildi:
"AKP'nin siyasi kökleri Türkiye'nin İslamcı muhalefetinde ve AKP'nin iktidara gelmesinden bu yana ülke dramatik bir değişimden geçiyor. İş dünyası yanlısı politikaları ile ekonomi hızla gelişti. Aynı zamanda Türklerin ABD ve Avrupa Birliği'ne yönelik tavırları önemi ölçüde olumsuzlaştı ve seçmenler laik siyasetinden uzaklaştı."

-"TÜRKİYE DEĞİŞİYOR, RAKAMLARLA"
AKP'nin iktidara gelmesinden bu yana Türkiye'de ne gibi bir değişim olduğunu anketler ve diğer kaynakların ortaya koyduğu belirtilerek Türk ve yabancı kuruluşlarınca yapılan anketlerin sonuçlarına dikkat çekilirken şu örnekler verildi:

Reklam
Reklam

"Türkiye'de refah arttı". IMF'ye göre, 2002 yılında 2 bin 675 dolar olan kişi başına GSYİH, 2007 yılında 6 bin 548 dolar oldu.
"AB'ye katılmaya daha az istekli". Eurobarometer'e göre, AB hedefini destekleyenlerin oranı, 2002 yılında yüzde 65 iken 2007 yılında yüzde 49'a düştü.
"İran'a daha yakın": Pew'ye göre, 2002 yılında yüzde 22 olan İran'a ilişkin olumlu görüşleri olan Türklerin oranı, 2007 yılında yüzde 28'ye çıktı.
-"AKP'ye daha çok seçmen desteği": Türk genel seçim sonuçlarına göre, AKP'ye oy verenlerin oranı, 2002 yılında yüzde 34 iken 2007 yılında yüzde 47'ye yükseldi.
-"Daha çok insan, kendisini ‘laik' değil ‘Müslüman' olarak tanıtıyor": TESEV'e göre, kendilerini öncellikle ‘Müslüman' olarak tanıtanların oranı, 1999 yılında yüzde 36 iken 2006 yılında yüzde 45 oldu.