''Türkiye'de eğitim reformu yapmalı''

Dünya Bankası Eğitim Baş Uzmanı Robin Horn, Türkiye'de eğitimin kalitesinin artırılması yönünde önemli başarılar elde edildiğini belirterek, "Ancak bu yeterli değil. AB'ye katılmadan önce daha kapsamlı bir eğitim reformu gerçekleştirilmelidir" dedi.

Dünya Bankası ve Devlet Planlama Teşkilatı'nın (DPT), düzenlediği "Türkiye Eğitim Sektörü" çalışma konferansında konuşan Horn, daha kapsamlı eğitim reformlarının hemen başlatılması gerektiğini söyledi.

Okul öncesi eğitimin insanların gelecekteki yaşantısında önemli etkileri olduğuna dikkati çeken Horn, Türkiye'de okul öncesi eğitime katılımın çok az olduğunu kaydetti.

Türkiye'de eğitimin bir diğer sorununun ise ortaöğretim mezunlarının sayısının düşüklüğü olduğunu vurgulayan Horn, bu konuda Türkiye'nin AB ülkeleri ile arasında ciddi farkın bulunduğunu ifade etti.

Reklam
Reklam

Türkiye'deki meslek liselerinin çalışma piyasası ile ilgili hedeflerini gerçekleştiremediğinin de altını çizen Horn, "Ortaöğretim kurumlarında okuyan 3 milyon öğrencinin bir milyonu meslek liselerinde eğitim alıyor. Türkiye'de buralardan mezun olanların iş bulma ihtimali yüksek değil. Üniversite mezunlarının iş bulma ihtimali daha yüksek ve meslek lisesi mezunlarına göre daha iyi ücretler alıyorlar. Bu nedenle öğrencilerin çoğu üniversiteye girmek istiyor. Ancak 3'te biri girebiliyor" dedi.

Türkiye'de eğitim harcamalarının GSMH'nın yüzde 7'sini oluşturduğunu hatırlatan Horn, "Türkiye'de eğitim harcamasının milli gelire oranla bu kadar yüksek olmasının nedeni ailelerin kendi ceplerinden para harcamalarıdır. Ancak bu paranın çoğu sınav için harcanmaktadır. Türk eğitim sistemi dershanelerin büyümesini sağlamaktadır" diye konuştu. Horn, Dünya Bankası'nın bu konudaki reform önerilerini ise şöyle sıraladı:

"Türkiye okul öncesi tesislerin sayısını hızla artırmalıdır. 2015 yılına kadar okul öncesi eğitim oranını yüzde 50'ye, ortaöğretimde okullaşma ve mezun olma oranları 2015'e kadar yüzde 85'e çıkarılmalıdır. Öğrencinin öğrenme seviyesi yükseltilmelidir. Üniversiteye ve nitelikli istihdama hazırlamak için tüm öğrencilere imkan sağlanmalıdır. Genel liselerde okuyanların üniversiteye giremeyebilecekleri de düşünülerek mesleki eğitime erişim imkanı sunulmalıdır. Hiçbir öğrenci üniversiteye giriş sınavından mahrum bırakılmamalıdır." (AA)

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: