Kayseri Valisi Şerif Yılmaz, Türkiye genelinde istatistik bilgilere göre, bakıma ihtiyaç duyan çocukların aile ortamı ve sevgisiyle yetiştirilmesi amacıyla uygulanan koruyucu ailenin Kayseri’de daha fazla olduğunu belirtti. Nüfus ve kurumlarda kalan çocuk sayısı dikkate alındığında, 101 koruyucu aile ile Kayseri'nin birinci sırada olduğunu belirten Yılmaz, şu an 257 çocuğun koruyucu aile yanına yerleştirilmesi ile ilgili çalışma yapıldığını açıkladı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan himayelerinde geçen yıl başlatılan koruyucu ailenin yaygınlaştırılması programı kapsamında, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından başlatılan 'Gönül Elçileri Projesi'nin tanıtımı yapıldı. Toplantıda konuşan Kayseri Valisi Şerif Yılmaz, Anayasa’da, Türkiye Cumhuriyeti’nin sosyal bir devlet olduğunun ifade edildiğini hatırlattı.
Yılmaz, “Devletimiz çok değişik sosyal konularda, bugüne kadar işlenmediği şekilde 7’den 77’ye herkesi kucaklayacak şekilde icra edilmektedir. Bunlardan bir tanesi çocuklarımızla ilgili çalışmalardır. Bu hizmeti gerçekleştirme adına Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğümüz, 7 kuruluş ve 301 çalışanı ile hizmet veriyor. Yine bu yıl gerçekleştireceğimiz yeni hizmet binası ve 5 adet sevgi evi ile 2 adet sosyal hizmet merkezi sayesinde fiziki eksiklik tamamlanacak. Bu fiziki eksikliklerin tamamlanmasından sonra yapılacak çalışmalar da daha iyi ortamda hizmet sunulmasına fırsat verecek.” dedi.
Bakanlık olarak, valilik olarak yürüttükleri bu çalışmaların önemine dikkat çeken Vali Yılmaz, insanların düne kadar evinde, özürlü olduğunu söylemekten çekindiğini belirterek, şu bilgiler verdi: “Bugün kendi özürlü insanımıza insanca yaşamasını sağlayacak ortamları oluşturma adına çalışmalar oldu. Son yıllarda engellilerimizin yaşamlarını kolaylaştıracak yasal düzenlemeler oldu. Özürlülerimize bakan insanlara da maddi ve manevi destek veriliyor. Kendi özürlüsüne bakmak isteyenlere destek veriliyor. Hizmetler devam ediyor. Bana, e-randevu sistemi ile görüşme talep eden bir arkadaşımız oldu. Evine gittim. Genç bir kardeşimiz. Kendisi açık öğretim okuyormuş. Günyüzü göremediğini, insanlar arasında yaşamak istediğini belirtti. Tekerlekli sandalye istedi. Biz de bu imkanı kendisine sağladık. Özürlülerle ilgili toplantılarda onun güler yüzünü gördüm. Düne kadar dört duvar arasına mahkum edilen insanlarımız, bugün normal insanlarımızın yaşadığı ortamlarda bizlerle birlikte oluyor. Bunun mutluluğunu yaşıyor. İnsanlarımız adına yapılan en önemli hizmetlerden birisi bu olmalıdır.”
Vali Yılmaz, Kayseri’de 5 bin 700 özürlü vatandaşa kendi evinde bakım için ücret ödediklerini belirterek, “Bu bakım ücretleri ile birlikte sağlık hizmetleri veriliyor. Devlet, imkan veriyor. 4 adet bakım merkezimizde 550 ağır özürlü vatandaşımıza bakım hizmetleri devlet imkanları ile veriliyor. Belediyemizin yaptığı huzur evinde ise 120 yaşlımıza hizmet veriliyor. Huzurevindeki kapasitemiz dolu değildir. Şiddet gören kadınlarımıza yönelik 50 kişi kapasiteli kadın konuk evimiz hizmet vermektedir. İl genelinde eşi vefat etmiş 2 bin 912 kadınımıza aylık 250 lira yardım veriliyor.” dedi.
Çocuklara yönelik devletin sağladığı imkanların önemli bir seviyede olduğunu anlatan Vali Şerif Yılmaz, Kayseri’de her bir çocuğa 500 lira ödeme yapılarak 344 çocuğun kendi ailesinin yanında kalmalarına imkan sağladıklarını belirtti. Yılmaz. bunun dışında, ailesinden yasal gerekçelerle bakımının yapılamamasından dolayı alınan 101 çocuğun, koruyucu aile yanında kaldığını aktardı. Bu rakamın, Türkiye genelinde en fazla il olarak Kayseri’yi ön plana çıkardığını anlatan Yılmaz, şu bilgileri verdi: “101 koruyucu ailemizin yanı sıra değişik mahallerde bulunan çocuk evlerimiz var. Dernek ve belediyemiz ile 14 çocuk evi açıldı. Bu evlerde kalan 85 çocuğumuzun sosyal bir ortamda bakımı yapılıyor. Her evde ortaya 6 çocuk için 3 bakım elemanı ile hizmet veriliyor. Türkiye’de uygulanan bir sosyal amaçlı farklı bir hizmet. Çocuk yuvası ve yurtlarımızda 172 çocuğumuz var. Kurumumuzda bakımında öz ailesine dönme, koruyucu aile desteğini bekleyen 257 çocuğumuz bulunuyor. 257 çocuğumuzun hazırlanması ve aileye verilmesi adına 100’e yakın çocuğumuz koruyucu aileye kavuşma imkanı ve sırasını bekliyor.”
Hayırda yarışan Kayseri insanının, koruyucu ailede de Türkiye’ye örnek olduğunu anlatan Vali Yılmaz, 1990 yılında uygulanmaya başlayan koruyucu aile projesinden şu ana kadar 220 çocuğun faydalandığını belirtti. Yılmaz, 101 çocuğun koruyucu aile yanında olduğunu ve Türkiye genelinde nüfus ve kurumda kalan çocuk sayısına göre en fazla koruyucu ailenin Kayseri’de olduğunu açıkladı. Yılmaz, 53 kız, 48 erkek çocuğun, koruyucu aile uygulaması sayesinde aile ortamında, aile sevgisinde yetiştiğini belirtti.
Program sonunda, koruyucu aile değerlendirmesinde vefakarlık gösteren Mert ailesine Vali Yılmaz Plaket verdi. Sabahat ve Hamza Mert çifti, 15 yıl önce yanlarına aldıkları 23 yaşındaki Mustafa Kantar’a bakıyor. Mustafa kantar, sağlık sorunları nedeniyle uzun yıllardır yatıyor ve yaşamını 4 cihaza bağlı olarak sürdürüyor. Aile buna rağmen Mustafa’nın bakımını 15 yıldır sürdürüyor. Vali Yılmaz, aileye bu desteğinden dolayı teşekkür etti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz