"Türkiye'de Enerji Nereye Gidiyor-" Paneli

Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) Makine Mühendisleri Odası (MMO) Enerji Çalışma Grubu Başkanı Oğuz Türkyılmaz, Türkiye'nin 1990'dan bu

Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) Makine Mühendisleri Odası (MMO) Enerji Çalışma Grubu Başkanı Oğuz Türkyılmaz, Türkiye'nin 1990'dan bu yana enerjide dışa bağımlılığın hızla arttığını gördüklerini söyledi.

TMMOB'nin 58. kuruluş yıl dönümü nedeniyle düzenlenen etkinlikler kapsamında, Denizli MMO Konferans Salonu'nda "Türkiye'de Enerji Nereye Gidiyor-" konulu bir söyleşi gerçekleştirildi.

Panelde konuşan Türkyılmaz şöyle dedi:

"1990'da yüzde 48,1 olan talebin yerli üretimle karşılanma oranı, 2000'de yüzde 33,1'e gerilemiş, 2010'da ise yüzde 29,2 olarak gerçekleşmiştir. Son dönemlerde izlenen politikaların sürdürülmesi halinde, birincil enerji tüketiminde yüzde 70'ler düzeyinde olan dışa bağımlığın devam edeceğini ve daha da artacağını söylemek mümkündür. Enerji ithalatı son 20 yılda yüzde 206 bin 67 oranında artmıştır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre, 2010'da birincil enerji tüketimi içinde doğal gaz yüzde 31,95'lik payla birinci gelirken, petrol yüzde 26,74'lük payla ikinci, taş kömürü yüzde 14,17'le üçüncü, linyit yüzde 14,08'le dördüncü sırada yer almıştır."

Reklam
Reklam

Muhabir: Mustafa Dermencioğlu

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: