Türkiye'de Formula 1 heyecanı

İSTANBUL (İHA) - 2004 ve 2005 yıllarında futbol, basketbol, voleybol gibi birçok spor branşında dünya organizasyonlarına ev sahipliği yapacak olan Türkiye, otomobil üreticilerinin ve araç sürücülerinin gövde gösterisi olan Formula 1 yarışlarının da ev sahipliği üstlenecek. Kurtköy'de inşa edilen Formula 1 pisti için çalışmalar hızla sürdürülürken yetkililer, organizasyonun muhteşem bir şekilde gerçekleştirileceğinden emin olduklarını belirtiyor.

2005 yılı Formula 1 takviminde yer alan Türkiye, Formula 1 yarışlarının hazırlıklarını yoğun bir şekilde sürdürüyor. Formula 1 patronu Bernie Ecclestone'nin tabiriyle "Dansözün vücut hatları gibi kıvrak, hafif inişli çıkışlı ve bol virajlı" inşa edilecek İstanbul Formula 1 pisti için 500 işçi günde üç vardiya çalışıyor. Alışılmışın dışında "Saat yönüne değil, saat yönünün tersine" inşa edilen pistin uzunluğu 5 bin 400 metre olacak ve projede "Yolların Kralı" olarak isimlendiren ve dünyadaki bütün F1 pistlerinin projesini hazırlayan Hermann Tilke'nin imzası bulunuyor. Toplam 2 milyon 170 bin metrekarelik bir alanda gerçekleşecek projede Pist-runoff, yollar ve geçici tribün alanlarının arazi alanına oranı yüzde 15.5 olarak gerçekleşiyor. Diğer alanlar doğal tribün, park ve peyzaj alanları olarak kullanılacak. Türkiye'de yapılan pist teknoloji bakımından da oldukça üstün. Herhangi bir yağmur durumunda pistin altından geçecek olan dere büyük rahatlık sağlayacak ve suların tahliyesi çok kolaylaşacak. Pistin start düzlüğü bitimindeki 3. virajdan sonraki bölümü inanılmaz heyecanlı yarışlara sahne olacağa benziyor. Çünkü bu kısım Belçika GP'deki eau-rouge virajına çok benziyor. İnişli çıkışlı bölümleri ile Türkiye GP 2005 sezonunda adından en çok bahsettiren yarışlardan biri olmaya aday. ' www.turkiyef1.com' sitesinde yer alan bilgiye göre; Türkiye Formula1 Grand Prix'i 2005 yılında Ağustos ayında yüzbinleri ve dünyaca ünlü pilotları misafir edecek.

Reklam
Reklam

"ORGANİZASYONLARIN ALTINDAN KALKABİLİRİZ" Spordan Sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Türkiye'nin 2004 ve 2005 yılları içerisinde büyük organizasyonlara ev sahipliği yapacağını belirterek, Türkiye'nin bütün bu organizasyonları başarıyla düzenleyeceğini vurguladı.
Bakan Şahin, Formula 1 yarışlarının dünyada milyonlarca insanın yakından ilgilendiği bir konu olduğunu kaydederek, "Bu organizasyon ülkemize turist gelmesi ve döviz kazandırması açısından önemli bir imkandır. Orada sadece Formula 1 yarışları yapılmayacak. Bunun dışında motosiklet yarışları ve benzeri diğer organizasyonlar da yapılacak. Türkiye bu yolla sporda ciddi bir tanıtım imkanı yakalamış olacak. Her ülkenin olduğu gibi Türkiye'nin de tanıtıma ihtiyacı var" diye konuştu.
Bakan Şahin, Yunanistan'ın Atina Olimpiyatlarının güvenliği için NATO ile işbirliği yapmasının Türkiye'ye örnek teşkil etmeyeceğini belirterek, "Biz önümüzdeki süreçte Türkiye'de düzenlenecek organizasyonları tek başımıza gerçekleştirebiliriz" dedi.

Reklam
Reklam

Futbolda Avrupa Şampiyonlar Ligi Finali'nin 2005 yılında Atatürk Olimpiyat Stadı'nda yapılacak olmasının Türkiye'nin gelecek yıllarda ilgi odağı haline gelmesine işaret olduğunu ifade eden Şahin "Türkiye artık kabuğunu yırtıyor. Her bakımdan dünya gündemine oturuyor. Spor da bunda çok önemli bir rol oynuyor" şeklinde konuştu. Şahin, piste ulaşım için yapılacak yeni yollar için ödeneğin hazırlandığını ve bu konudaki çalışmaların da önümüzdeki günlerde başlayacağını sözlerine ekledi.

"TÜRKİYE AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ" Türkiye Otomobil ve Motorsporları Federasyonu (TOMSFED) Başkanı Mümtaz Tahincioğlu da Kurtköy'de bulunan pist inşaatının süratle ilerlediğini kaydederek, "Biz hem Federasyon olarak hem de Formula 1 derneği olarak bu organizasyona soyunurken geçmiş yıllardaki tecrübelerimizden yararlanıyoruz. Daha önce bu tip organizasyonlardan alnımızın akı ile çıktık. Ekip olarak ve kuruluş olarak bu organizasyonu çok rahat bir şekilde Türkiye'yi en iyi şekilde tanıtacağız" dedi.

Reklam
Reklam

Formula 1 yarışlarının çok ince detaylarla hazırlandığını ve yapılabilecek küçük hataların birçok açıdan düzenlenen ülkeye zarar getireceğine dikkat çeken Tahincioğlu, "F1 Türkiye'ye sportif açıdan çok güzel bir tesis kazandıracak. Sporcu yetiştirmesi açısından çok önemli katkılarda bulunacak. Bu bizlerin en büyük amacıdır. Turistlerin ülkemize gelmesi, ekonomik açıdan Türkiye'nin kazanımı olacak. Ülkemizin tanıtım gücü organizasyonun 203 ülkede canlı yayını sayesinde artacak ve Türkiye'nin ismi vurgulanacak. Bu ülkemizin tanıtımı açısından çok önemli" dedi.

"EN BÜYÜK HAYALİMİZ F1 PİSTİNDE TÜRK PİLOTU" Formula 1'de yarışan pilotların yetişmesinin uzun bir eğitim ve tecrübe süreci gerektirdiğini belirten TOMSFED Başkanı, "Türkiye'den bir Formula 1 yarışçısı yetiştirerek, bizi temsil edecek olan birini görmek bizim için büyük bir zevk olacak. Şu anda bu konuda çalışmalarını yürüten 2 isim var. Birisi Can Artam ve diğeri ise oğlum Jason Tahincioğlu. Her ikisi de mücadelelerine yurt dışında devam ediyor. İkisinin de amacı da bu yarışlara katılabilmek. Bunu zaman gösterecek. 2005 yılında durumu hep birlikte göreceğiz" dedi.

Reklam
Reklam

Tahincioğlu, yarışların bugün itibariyle 30-120 dolar arasında değişen fiyatlarla izlenebildiğini belirterek, "Fakat herkes emin olabilir ki kimse bu yarışlarda dışarıda kalmayacak" şeklinde konuştu.

Kurtköy'de hazırlanan F1 pistine ulaşım noktasındaki problemlerin çözüm aşamasında olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:
"Bu konuda çalışmalarımızı ve programımızı başlattık. Bu tesise 3 ayrı yerden gelinebilecek. Biz bu tesisin can damarı olan Trafik konusunu önceden çözmek için yola çıktık. Başbakanamız Recep Tayyip Erdoğan ve Spordan Sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'den bu konuda gerekli güvenceleri aldık. Yol yapımı konusunda ödenek ayrıldı. Bizlere gereken kolaylığı gösterdiler. Bu tesis için her türlü alt yapı haritaları hazırlandı."

"ÖNGÖRÜLEN TARİHTEN 2 AY HIZLI İLERLİYORUZ" F1 inşaatının projesini yürüten Evren Mühendislik-Mimarlık İnşaat ve Ticaret Limited Şirketi proje müdürü Tarık Turan projenin başlangıcında sıkıntılar yaşanmasına rağmen hızlı bir şekilde toparlandıklarını dile getirerek, "Hızla çalışarak normal programımızın 2 ay önünde işimize devam etmekteyiz. Yoğun geçen kış şartları, toprak işleri bakımından bir takım aksamalara neden oldu. Ama yapı grubunda, beton imalatı olarak yaklaşık yüzde 50, yüzde 60 seviyelerini yakaladık. Toprak işleri olarak da zaten yüzde 50'sini tamamlamıştık. Proje 2005'in başında büyük ihtimalle bitmiş olacak. Firma olarak azimli ve kararlıyız" diye konuştu.
F1 İstanbul pistinin yıl sonuna teslim edilebileceğini vurgulayan Turan, sözlerini şöyle tamamladı:

Reklam
Reklam

"Formula 1 genellikle düz zeminde yapılıyordu. Fakat bizim projemizde sert inişler, çıkışlar ve sert virajlar olacak. Maksimum hız 320 kilometreye kadar çıkarken, minimum hız 85 kilometreye kadar düşebilecek. Bu proje, F1'in İngiliz patronu Bernie Ecclestone'nun söylediği gibi pit pilotlarına 'hüüp' dedirtecek bir pist olacak."

"54 YILLIK HEYECAN" Formula 1 Dünya Şampiyonası'nın ilk yarışı 1950 yılının Mayıs ayında İngiltere'nin Silverstone pistinde yapıldı. İngiliz Kraliyet ailesinin de izlediği yarışta 21 araba start aldı. Yarış için pole pozisyonu Giuseppe Farina kazanırken yarışı kazanan pilot olarak da Formula 1 tarihine adını yazdırdı. Farina'yı Juan Fagioli ve Reg Panell takip ettiler. Monako GP'si takvimdeki gelecek GP idi. Yarışı yine bir Alfa Romeo pilotu olan Juan Fangio kazandı. Böylece Alfa Romeo takımı sezona hızlı bir başlangıç yaparak Farina ve Fangio ile ikide iki yaptı. Sezonun üçüncü GP'si olan Indianapolis 500 GP'sinde Kurtis Kraft Offenhauser takımından Johny Parsons yarışı lider tamamlarken, İsviçre'de Bremgarten pistinde yapılan sezonun dördüncü GP'sinde zafere, ilk GP'ye adını şampiyon pilot olarak yazdıran Alfa Romeo pilotu Giuseppe Farina ulaştı. Böylece Alfa Romeo'ların 1950 yılındaki üstünlüğü bir kez daha kanıtlanmış oluyordu. 1950 yılında düzenlenen Belçika ve Fransa GP'sinde zafere yine Alfa Romeo pilotu Juan Fangio ulaşırken, sezonun son yarışı olan İtalya GP'si öncesinde pilotlar arasında büyük bir şampiyonluk mücadelesi yaşanıyordu. Fangio'nun 26 takipçisi Fagioli'nin 24 ve Farina'nın da 22 puanı vardı. Monza pistinde yapılan GP'yi kazanan Farina sezonunu da şampiyon tamamladı. Yarışlar 54 yıl öncesinden bugüne büyük heyecana sahne oldu.

Reklam
Reklam

SÜRÜCÜLERİN YARIŞ ÖNCESİ HAZIRLIKLARI 2004 sezonunda toplam 18 yarış üzerinden yapılacak olan yarışlara 10 takım ve 20 pilot katılmaktadır. Yarışlar Cuma günü antrenman turları ile başlar ve Pazar gününe kadar devam eder. Cuma günü birer saatlik zaman dilimleri ile 2 antrenman seansı yapılır. Cumartesi günü ise 1'er saatlik 2 antrenman seansı daha yapılır. Bu seanslarda pilotlar pistte istedikleri kadar tur atabilirler. Bu sene uygulanan yeni kurallara göre Cumartesi günü her pilotun 3 tur atacağı (1 hızlı tur, 2 boş tur) 2 sıralama turu yapılmaktadır. 2 sıralama turu bitiminde en hızlı tur zamanını elde eden pilot yarışa pole pozisyonunda (en ön sırada) başlama hakkını elde eder. Pazar günü takımlar yarış öncesinde 1 tur formasyon (ısınma turu) atarlar ve ardından start verilir. Her pistin farklılıkları vardır. Ortalama Formula1 yarışlarında 60 tur atılır ve toplamda yaklaşık 320 kilometre yol katedilir. Yarışlar kurallara göre 2 saat içinde bitirilir. Yarış sonunda pilotlar şampiyonasında ilk 8 pilot puan alır. Pilotların aldıkları puanlar takımlarına da yansıtılır.

Reklam
Reklam

BU SEZON İLK YARIŞ SCHUMACHER'İN
7 Mart'ta start alan 2004 Formula 1 yarış programında yeni sezonunun ilk yarışını olan Avustralya Grand Prix'sini Ferrrari pilotu Michael Schumacher kazanmıştı. Melbourne kentindeki Albert Park'ta yapılan yarışta Schumacher'in takım arkadaşı Rubens Barrichello ikinci olurken, Renault pilotu Fernando Alonso üçüncülüğü elde etti. 6 kez dünya şampiyonu olan Schumacher, pol pozisyonunda başladığı 58 turluk yarışı sonuna kadar birinci götürdü.
Avustralya GP'sini son 4 yılda dördüncü kez kazanan Schumacher, katıldığı toplam 196 Formula 1 yarışında 71. kez galibiyete ulaşmayı başarmıştı. F1 heyecanı şöyle devam edecek:
Yarış tarihi Grand Prix / Şehir-Pist
21 Mart 2004 Malezya GP / Kuala Lumpur-Sepang
04 Nisan 2004 Bahreyn GP / Manama
25 Nisan 2004 San Marino GP / Imola
09 Mayıs 2004 İspanya GP / Barcelona
23 Mayıs 2004 Monaco GP / Monte Carlo
30 Mayıs 2004 Avrupa GP / Nürburgring
13 Haziran 2004 Kanada GP / Montreal-Gilles Villeneuve
20 Haziran 2004 Amerika GP / Indianapolis
04 Temmuz 2004 Fransa GP / Magny-Cours
11 Temmuz 2004 İngiltere GP / Silverstone
25 Temmuz 2004 Almanya GP / Hockenheim
15 Ağustos 2004 Macaristan GP / Hungaroring
29 Ağustos 2004 Belçika GP / Spa-Francorchamps
12 Eylül 2004 İtalya GP / Monza
26 Eylül 2004 Çin GP / Şangay
10 Ekim 2004 Japonya GP / Suzuka
24 Ekim 2004 Brezilya GP / Sao Paulo-Interlagos

Reklam
Reklam

"2004 KURAL DEĞİŞİKLİKLERİ" " www.turkiyef1.com " sitesinde yer alan bilgilere göre; "Formula 1'de takımlar bu sezon, Uluslararası Motorsporları Federasyonu'nun (FIA) yeni düzenlemelerine göre yarışıyorlar. Bu değişikliklerden ilki, arka 'downforce'u, yani geçen havanın oluşturduğu gücü düşürmek için arka kanatların sadece iki eklemeyle arka plakanın uzunluğunun da 10 santimetre ile sınırlandırılması. Bu değişiklik aynı çekiş gücünde arka 'downforce'da yüzde 5'lik bir güç kaybına yol açacak, ancak bu kaybın çeşitli tasarımlarla giderilmesi sözkonusu olabilir.
İkinci kural değişikliği ise kanatların etkinliğinin artırılmasıyla ilgili. Kanat uzunluğunun artması, takımların sponsorların vereceği reklamlara daha fazla yer ayırması manasına da geliyor. Motor kapakları ise yine arka dingilin önünde belli bir yükseklik ve genişlik mesafesine kadar genişletilmek üzere düzenleniyor.
Geçen yıllarda sarkma ve sıkma motor kapakları sponsorlar için sorun oluşturuyordu. FIA yeni düzenlemeyle, sponsor firmalara ait bir konu olduğunu kaydederek, bu sıkıntısına performansta herhangi ciddi bir değişikliğine yol açmadan olumlu şekilde cevap vermiş oldu. Yeni düzenlemedeki launch kontrol yasağı, pilotların grid çıkışlarında, kendilerine maksimum avantaj sağlayan butonu mümkün olduğu kadar yumuşak ve hızlıca çekmek yerine bunu mekanik olarak kendilerinin yapmak zorunda olacakları manasına geliyor. Ancak bu yasağa karşılık, sınırlandırılmış motorla, gridden çıkarken başlangıçta belli bir hıza ulaşılmasına izin verilecek. Bu ise FIA'nın teknik aletleri tarafından tespit edilecek. Araçlarda bulunacak bu aletler üzerindeki mührün, hangi nedenle olursa olsun sökülmesi veya kırılması karşılığında cezai müeyyideler gündeme gelecek. Daha önce kullanılan ve pilotlara büyük kolaylık sağlayan otomatik vites yerine ise pilotlar artık pedalları kullanarak vites değiştirmek zorunda kalacak. Ayrıca artık vites değiştirme için en iyi zamanı tahmin eden elektronik sistemler de olmayacak. Pilotların başını ağrıtabilecek bu yeni uygulama, pilotların vites değiştirme ışıklarına olan bağımlılığını artırırken, yorgunluk nedeniyle yarış sırasında hata yapma oranını da yükseltmiş olacak.
Bu kural, öncekilerden daha kapsamlı ve dezavantajlarının ikamesi daha zor olan bir sınırlama olarak görülebilir. Pilot, herhangi bir sebepten dolayı motor değiştirmek istediğinde 10 grid cezası ile cezalandırılacak. Bu kuralla birlikte takımlar, motor dayanıklılığına karşı zamanı çok iyi takip etmek zorunda kalacak. Muhtemelen pilotlar artık Cuma ve Cumartesi günü istedikleri kadar tur atamayacaklar. Takımlar, motorun ömrünü muhafaza etmek için yarış öncesi hazırlıklarda daha az tur yapacaklar.
Bir pilot, herhangi bir sebepten dolayı aracına zarar verdiğinde, 800 kilometreye dayanan motoru da onunla birlikte yarış dışı kalacak. Bu da, takımların, yarış sırasında motorun tamir edilip edilmeyeceği veya yedek araçtaki yarış motorunun konup konmayacağı arasında bir tercih yapmak zorunda kalacağı demek. Yeni sezonda 800 kilometre yol kat edecek araçta güvenirlik kuvvetli bir güç çıkışı ile sağlanabilir. İlk 100 kilometreden veya buna yakın bir mesafeden sonra motor gerçek manada gücü artırıyor. 800 kilometre sonuna doğru ise motor gücü düşüyor. Bu güç kaybıyla başa çıkmak, üretici firmalar için büyük bir sorun olacak tabi. Gücün yarış sonuna doğru yüzde 1/2 oranında düşmesi veya yarış sırasında birkaç litre daha fazla yakıta ihtiyaç duyulması, tur zamanlarında etkisini gösterecek."

"F1'DE BAYRAKLARIN DİLİ"
Formula 1 yarışlarında yarışan pilotlar bayrakların diliyle durumlarını ayarlıyor. F1 yarışlarında kullanılan bayraklar şu anlamları taşıyor:
"Sarı Bayrak:
Sabit : Pilotlar dikkatli olmalı. Limitleri aşmamalı ve geçiş yapamazlar.
Dalgalı : Yavaşla, geçiş yasak, pistteki geçici değişikliklere hazır ol.
Çift+Dalgalı : Yavaşla, durmaya hazır ol, pistin bir yeri bloke, yeşil bayrağı görene kadar geçiş yasak

Siyah Bayrak:
Siyah bir tabelada araç numarası ile gösterilir. Tabelada numarası olan aracın hemen pite girmesi gerekir.

Yeşil Bayrak:
Tehlikeli alandan çıkış yarışın normal hale gelmesi.

Siyah-Turuncu Bayrak:
Siyah bir tabelada arıza ile ilgili bir konu olduğunu kaydederek, araç numarası ile gösterilir. Tabelada numarası olan araçta mekanik bir problem var ve bu problem diğer araçları tehdit ediyor. Tabelada numarası bulunan araç acilen pistten çıkmalı.

Mavi Bayrak:
Sabit : Pilot tur yiyecek Dalgalı : Pitten çıkan bir otomobil var.

Siyah-Beyaz Bayrak:
Sabit olarak sallanır, Siyah bir tabelada otomobil numarası ile sadece bir defa gösterilir. Numarası tabelada olan pilot centilmenlik dışı bir hareket yapmıştır

Kırmızı Bayrak:
Yarışın iptal edildiğini gösterir. Pistte ciddi bir kaza halinde veya pilotların hayatını tehdit eden bir cisim varsa sallanır. Tüm pilotlar pitlerindeki yerlerine geri dönerler.

Sarı Kırmızı Bayrak:
Bu bayrağın sallandığı yerde yağ sızıntısı, büyük bir su birikintisi veya ıslak zeminden kuru zemine geçiş olduğunu belirtir.

Beyaz Bayrak:
Sabit :Önünde giden yavaş arabaya yaklaşıyorsun.
Dalgalı : Önünde giden pilot tarafından ciddi olarak engellenebilirsin.

Siyah Beyaz Kareli Bayrak:
Yarışın bitmesi, bu bayrağın altından geçen pilotlar yarışı bitirmiş sayılır."